Kahve soslu şekerpare

Şurubu hazırlamak için; su ve tozşekeri tencereye aktarıp yüksek ısılı ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırın.

Haberin Devamı

Şurubun koyulaşması için kısık ateşte 10 dakika kaynatın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Hamur için; pudraşekeri ve yumuşamış tereyağını yoğurma kabına koyup birbirine yedirinceye kadar karıştırın. Yumurta, vanilya, kabartma tozu ve irmiği ekleyip karıştırın. Unu da azar azar ilave ederek yoğurun. Hamuru un serpilmiş tezgahın üzerine alıp 5 dakika daha yoğurarak kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın. Üzerini temiz bir bezle örtüp 20 dakika bekletin.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar yuvarlayın ve hafifçe yassı hale getirin. Hamurları yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. 180 dereceye ayarladığınız fırında 10 dakika pişirin. Fırının ısısını 150 dereceye indirip hamurların üzerleri sararıncaya kadar pişirin. Sıcak şekerpareleri servis tabağına alın ve üzerlerine soğuk şurubu gezdirin. Şurubu çekmesi için 20 dakika bekletin.

Diğer taraftan kahveli sosu hazırlamak için; süt, tozşeker, kakao, un ve neskafeyi küçük bir tencereye koyup kısık ateşin üzerine oturtun. Tel çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırrarak kaynayıncaya kadar pişirin. Karıştırarak ılık hale gelmesini bekleyin ve tatlıların üzerine gezdirin. Soğuyunca servise sunun.

Haberin Devamı

Değerli bir kaynak eser daha

Yemek tarihiyle ilgili bilgilerimizi dönemi anlatan eserlerden ediniriz değil mi? Bu eserler, o dönemde geçen romanlar, tarihi araştırmalar ve seyahatnameler olabilir.

Osmanlı halk kültürüyle ilgili yazılmış en önemli eserlerden biridir Evliya Çelebi’nin Seyahatname’si.

Elli yıl süren bu seyahatlerden edindiği izlenimleri aktarırken Evliya Çelebi, bir devrin gündelik hayat tarihini de yazmış gibidir. İşte bu gündelik hayatın vazgeçilmez parçası olarak yeme-içmeye dair pek çok bilgi de yer alır Seyahatname’de.

“500 Yıllık Osmanlı Mutfağı” adlı eserini büyük bir iştahla okuduğum Marianna Yerasimos, Evliya Çelebi’nin bu büyük eserini baştan sona tarayarak Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Yemek Kültürü kitabını çıkarmış ortaya.

Marianna Yerasimos da Evliya Çelebi’nin yemekle ilgili anlattıklarını bir araya toplamış, değerlendirmeler yapmış ve Seyahatname’de yer alan gıda maddeleriyle ilgili geniş bir dizin oluşturmuş. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Yemek Kültürü Kitap Yayınevi tarafından yayınlanmış. Yemek kültürüyle ilgili bir kaynak kitaba daha sahip olmak istiyorsanız, alın bu kitabı.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

250 gr tereyağı
1 su bardağı
pudraşekeri
1 su bardağı irmik
Yaklaşık 5 su
bardağı un
1 paket kabartma tozu
2 adet yumurta
(oda sıcaklığında
beklemiş olmalı)
1 paket vanilya
Kahve sos için;
2 su bardağı süt
6 yemek kaşığı tozşeker
1 tepeleme yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı neskafe
Şurup için;
3 su bardağı tozşeker
4 su bardağı su

Yazarın Tüm Yazıları