Kadının çilesi her yerde aynı

Doğu Timor’da kadınlar ortalama 5-6 çocuk doğuruyor. Çoğu evli bile değil. Birçoğunun çocukları hastalıktan ölüyor. Basit aşıları yapılmadığı için. Unicef, Prima’nın da bağışladığı aşılarla bu fakir ülkede bebek ölümlerinin önüne geçmeye çalışıyor.

Haberin Devamı

Doğu Timor’da çocuğunu aşılatmak için sırada bekleyen bir kadına yanaşıyoruz. “Bu kadar fakirsiniz, beş çocuğunuz var. Kocanızla aranızdaki sevgi saygı sürüyor mu?” diye soruyoruz.
Uzaklara dalıyor, bir 15 saniye konuşmuyor, sonra dönüp “Kocam beni, çocuklarımızı çok seviyor. O iyi bir insan” demekle yetiniyor. Söylediklerinde samimi olmadığı gözlerinden okunuyor.
Kocası üç yıldır işsizmiş. Evlerinin önünde bisküvi satarak geçiniyormuş. Aylık gelirleri 20 dolar. Çocuklarından ikisi küçükken sıtma olmuş, şehre iki saat uzaklıkta oturdukları ve tek hastane şehir merkezinde olduğu için onları getirememiş; kalıcı bir durum olmamış, çocukları yerel yöntemlerle iyileştirmişler.
Bu Doğu Timor için sıradan bir hikaye. Yolda kimi çevirip sorsanız hikayesi benzer.
Bu adadaki erkeklerin çoğu kadınları hamile bırakıyor ama onlarla evlenmiyor, kadınlar bir başlarına bir ordu çocuğa bakmak zorunda kalıyor.
Kadınlar ortalama 5-6 çocuk doğuruyor. Önceki yıllarda bu rakam 7’nin üzerindeyken şimdi bir nebze düşüş sağlanmış.
Aile içi şiddet de üst seviyelerde seyrediyor. Hali vakti yerinde olanlar, kız babasına başlık parası olarak 120 sığır ve olabildiğine tavuk veriyorlar. Karşılığında da kadının tüm haklarını satın almış oluyor ve onu tepe tepe kullanıyorlar. Dayak kıyamet cabası. Yani dünyanın bir ucuna da gitseniz kadının tasası aynı. Doğu Timor’da ne işin var derseniz...
Prima, Türkiye’de Unicef ve Sağlık Bakanlığı işbirliği ile 2004’ten beri Bilinçli Anne Sağlıklı Bebek projesini yürütüyor. Bu proje kapsamında Türkiye’de doğum yapan tüm annelere 48 saat içinde, hastaneden çıkmadan, Unicef ve Sağlık Bakanlığı’nın bilgilendirici mesajlarını eğitici ekip ile iletiyor. Anne sütünün önemi, aşıların takibi, bebeğin beslenmesi, doğum kaydı gibi mesajlar veriliyor. Bugüne kadar yaklaşık 3.5 milyon anneye ulaşıldı.
Prima, Türkiye’de Unicef işbirliği ile yürütülen aşılama kampanyasına destek vermeye başladı. Bu kampanya ile amaç 4.5 milyon Anne ve Yenidoğan Tetanosu aşısının bağışlanması.
Unicef fakir Doğu Timor halkını da aşılama konusunda bilinçlendirmeye çalışıyor ve onları ücretsiz aşılıyor. Fakat halk o kadar cahil ki epey engelle karşılaşıyorlar.
Bir örnek size...
Otoriteler kadınlara daha az çocuk doğurmalarını öğütlediği için bir ara halk arasında aşıların doğum kontrol amaçlı olduğu ve kadınları kısırlaştırdığı dedikodusu yayılmış.
Ayıklayın pirincin taşını...

Yazarın Tüm Yazıları