İyi ki varsın kurabiye

Yetişkinler için çayın vazgeçilmezi olan kurabiyeler, modern çağda ve rastlantı sonucu keşfedilmiş.

Kurabiye, Hollandalıların şekerli hamurları denemek için minik parçalar halinde fırına vermesiyle ortaya çıkmış. Ama kurabiye bugünkü çeşitliliğine Amerika’da ulaşmış. Mesela, Amerikalı bir annenin, fındıklı kurabiye yaparken biten fındık yüzünden hazırladığı hamura çikolata parçaları koymayı denemesiyle doğmuş çikolata parçalı kurabiye. Bu tesadüften sonra da ülkedeki birçok çocuğun en sevdiği yiyeceklerden biri haline gelmiş çikolatalı kurabiye. Yalnızca çocukların vazgeçilmezi olmakla kalmamış çay sohbetlerinin de baş tacı oluvermiş bir anda.

Çilek Kremalı Gönül Pastası

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

10 dakika


Malzeme listesi

1 adet hazır sade kek

1 su bardağı meyve suyu

(herhangi bir meyve suyunu kullanabilirsiniz)

Kreması için;

3 su bardağı süt

1/2 çay bardağı un

1/2 çay bardağı tozşeker

1 paket toz kremşanti

1 su bardağı soğuk süt

3 su bardağı dolusu çilek

YAPILIŞI

İki katlı hazır keke, bıçakla keserek kalp şekli verin. Diğer taraftan, muhallebiyi hazırlamak için; 3 su bardağı süt, un ve tozşekeri bir kapta karıştırın. Kısık ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın. 1 su bardağı soğuk süt ve kremşantiyi karıştırma kabında 3-4 dakika kadar çırpın. 2 su bardağı çileği robotta çekerek kremşasntiye ekledikten sonra çırpmaya devam edin. Ilık haldeki muhallebiyi de ilave edip mikserle 2-3 dakika daha çırptıktan sonra buzdolabında bekletin. Kalp şeklindeki kekin iki parçasını da meyve suyuyla ıslatın. Bir parçasını servis tabağına yerleştirip üzerine hazırladığınız çilekli kremanın yarısından azını sürün. Kekin diğer parçasını da yerleştirip kalan kremayı da üzerine ve yanlarına sürün ve çilekle süsledikten sonra soğuk halde servise sunun.

Sumaklı Kahramanmaraş Dolması

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

8 adet kuru dolmalık biber

8 adet kuru patlıcan

İç harcı için;

2 su bardağı pirinç

5-6 adet kuru soğan

2-3 diş sarmısak

1 yemek kaşığı nane

1 yemek kaşığı reyhan

1/2 yemek kaşığı biber salçası

1 su bardağı sumak ekşisi

1 çay kaşığı yenibahar

1 su bardağı su

YAPILIŞI

Kuru dolmalık biber ve patlıcanları sıcak suda 15 dakika kadar haşlayıp süzün. Pirinci iyice yıkayıp süzün. Zeytinyağını yayvan bir tencerede kızdırın. Küp şeklinde doğradığınız soğan ve dövülmüş sarmısakları tencereye aktarıp sararıncaya kadar kavurun. Pirinci ilave edip şeffaflaşıncaya kadar pişirdikten sonra biber salçası ve suyu katın. Tuzu da ekleyip kısık ateşte, arada sırada karıştırarak pirinç suyunu çekinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp ılık hale gelmesini bekleyin. Tencerenin kapağını açıp baharatları ilave ettikten sonra sumağı da aktararak tahta kaşıkla karıştırın. Patlıcan ve biberleri hazırladığınız bu harçla, üzerlerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurup bir tencereye yerleştirin. 1 su bardağı su ve yarım su bardağı zeytinyağı ilave edip sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ilık ya da soğuk olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları