İyi ki Mersin’in bir Özdemir İnce’si var

İYİ şair, çevirmen, denemeci Özdemir İnce’nin girişimiyle gerçekleşen Mersin Kenti Edebiyat Ödülü bu yıl Tahsin Yücel’e verildi.

Dün akşam düzenlenen ödül töreninde, Yücel hakkında Özdemir İnce, Celal Soycan, Semih Gümüş konuştu.

Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nün ödül tutarı 10.000 YTL.

Tahsin Yücel, edebiyatın her türünde yetkin ürünler vermiş bir edebiyat ustası.

Roman, öykü, deneme, eleştiri, çeviri alanlarında yaptığı çalışmalarla Türk edebiyat tarihinin silinmez, tartışılmaz sayfalarında yer aldı.

Mersin Kenti Edebiyat Ödülü, ülkemizde ve Mersin’de edebiyat ilgisini geliştirmek, edebiyat okurlarının dikkatini nitelikli örneklere çekmek üzere, yapıtlarıyla Türk edebiyatına katkıda bulunmuş kişileri onurlandırmak, daha yaygın okunmalarını sağlamak için Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından düzenleniyor.

Geçen yıl ilk olarak ödülü iyi öykücü, romancı, oyun yazarı Nezihe Meriç almıştı.

* * *

ÖZDEMİR İNCE, Celal Soycan, Hüseyin Ferhad, İpek Ongun, Prof. Dr. Dilek Doltaş’tan oluşan seçiciler kurulu, aşağıdaki gerekçeyle, oybirliğiyle ödülü Tahsin Yücel’in almasını kararlaştırdı:

"Dilbilim, göstergebilim, deneme, çeviri, eleştiri, roman ve öykü alanındaki verimleriyle Çağdaş Türk Edebiyatı’nın dünya edebiyatı içindeki saygın temsilcilerinden biri olduğu, edebiyata ihanet etmeden edebiyatla düzen eleştirisinin özgün örneklerini yarattığı, insanı ve hayatı seküler değerler içinden ironiyle zenginleştirilmiş yazınsal bir dille onarmaya çalıştığı için çağdaş yazınımızın büyük ustası, bilim insanı Tahsin Yücel’i oybirliğiyle ödüle değer bulmuştur."

Gerekçe Yücel’in edebiyatımızdaki yerini, özlü bir biçimde saptıyor.

Tahsin Yücel’in edebiyatımızdaki önemi, bütün alanlardaki nitelikli çalışmalarından kaynaklanıyor. Bilginin, birikimin, dünya görüşünün, bir romana nasıl aktarılacağını, güncelliği derinlemesine anlatmanın zor kazanılır ustalığını onda buluruz.

Denemeleri, edebiyat ve bilim tarihinin izdüşümünde, ironi ile yazılmış, türün dünya ölçeğindeki örnekleridir.

İyi bir edebiyat adamının alçakgönüllü, bilgelere özgü kişiliğini mutlaka belirtmek gerekir. Bildiğini özümseyen, sindiren insanın kişiliği yazdıklarına da yansır.

Onun yazdıkları üzerine söylediğinden bir cümleyi yazıma alacağım:

"Malraux’nun bir kahramanının söylediği gibi, insan yaptığı şeyse, daha çok kitapların çevresinde dönen bu söyleşi yaşamıma ilişkin iyi bir tanıklık olarak nitelenebilir. Öyle ya, insan yaptığı şeyse, aynı zamanda da yazdığı şeydir."

Tahsin Yücel
’in aldığı her ödül, o ödülü onurlandırır. Nice ödüllere diyerek kendisini kutluyorum.

* * *

DOĞDUĞU kenti unutmayan edebiyatçılara, sanatçılara büyük sevgi ve saygı duyarım. Çünkü o kentlerin adını, bu edebiyatçılar, sanatçılar yaşatır, yüceltir.

Özdemir İnce’yi, yazdıkları, yarattıkları dışında bu açıdan da önemsiyorum. Kentini saygın bir ödülle taçlandırıyor, o kenti gündeme getiriyor, Mersin edebiyata duyduğu saygıyla öne çıkıyor.

Kurumların da bu duyarlığı göstermelerini bekliyorum, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası bu bilinci, bu sorumluluğu taşıyor.

Keşke her kentin bir Özdemir İnce’si olsa, hem edebiyata hem kente ilgi uyandırsalar.
Yazarın Tüm Yazıları