İyi bir "model" misiniz?

Biz eski tip annelerin ödü kopardı "aman çocuğum yemeyecek, iştahsız olacak" diye. Neler yapmazdık yemeleri için. Oyunlar oynatırdık, cezalar verirdik ve hatta yalanlar söylerdik; hem de "arkandan ağlar" gibi çocuğun gerçek olmadığını öğrendiğinde şaşırmadığı yalanlar.

Şimdilerde değişti çocuk yetiştirme usulleri. Artık hemen herkes çocuğu yemek için zorlamanın ya da tek çeşit besin grubuyla beslemenin sakıncalı olduğunun farkında. Okul öncesi çocuklar için düzenli beslenmeyi öğrenmenin tek yolu var: Zamanlarının hemen tamamını birlikte geçirdikleri insanların düzenli ve iyi beslenmesi. Çünkü bu yaşlar, aslında çocuklarımızın pek çok alışkanlığı bizlere bakarak edindikleri yaşlar. Yani önlerindeki tek model biziz. Çocuklar biraz daha büyüyüp "okul çocuğu" olduğunda daha zorlaşıyor iş. Okul çocukları günlük enerji ihtiyaçlarının yüzde 30’unu yağlardan almalı. Lifli besinlerden bol bol tüketmeli ve her çeşit besin grubundan dengeli biçimde almalı. Ayrıca araştırmalar, çocukların, karınları tokken anlatılanları daha kolay anladıklarını gösteriyor. Yani çocukların okula gitmeden önce mutlaka kahvaltı etmeleri gerek.

Ispanaklı kısantos böreği

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 4 adet hazır yufka

Yufka sosu için;

á 3 adet yumurta

á 1 su bardağı yoğurt

á Yarım su bardağı süt

İç malzemesi için;

á Yarım kilogram ıspanak

á 4 yemek kaşığı sıvıyağ

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 2 adet yumurta

á 1 dilim bayat ekmek

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á Varsa 4 yemek kaşığı tahin

Ispanağın köklerini kesip atın ve bol suyla yıkadıktan sonra incecik doğrayın. Kuru soğanlarıince ince dilimleyin. 2 yemek kaşığı sıvıyağı orta boy teflon tencerede kızdırın. Soğanları tencereye aktarıp orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 2 dakika kavurun. Hafifçe sararan soğanın üzerine ıspanağı ekleyip tuz ve karabiberleri serpin. 3-4 dakika kavurun. Henüz sıcak haldeyken yumurtaları kırıp karıştırın. Ekmek içini ufalayıp tahini ekledikten sonra tekrar karıştırın ve bir kenarda bekletin. Yumurtaları bir kaseye kırıp 1 dakika kadar çırpın. Yoğurt ve sütü ilave edip tekrar çırpın. 30-35 santim uzunluğundaki kare ya da dikdörtgen bir fırın tepsisini yağlayın. Yufkalardan birini yağlanmış kalıba serip kenarlarını dışarı sarkıtın. İki yufkayı el kadar parçalara ayırarak bir kenara koyun. Yufka sosundan 2 yemek kaşığı alıp kalıptaki yufkanın üzerine serpiştirin. Yufka parçalarının yarısını üzerine yerleştirip 2 yemek kaşığı daha sos yayın. Soğuyan ıspanaklı karışımın suyunu dökün (ıspanak çok sulu olursa, böreğin formunu bozabilir). Ispanaklı karışımı kalıptaki yufkaların üzerine kaşıkla dağıtıp üzerine kalan yufka parçalarını yerleştirin. 2 yemek kaşığı daha sos yayıp kalan yufkayı buruşturarak en üste yerleştirin. Kalıbın dışına sarkan yufka parçalarını üzerine kapatıp kalan sosu en üste dağıtın. Böreği çiğken dilimleyip sosu çekmesi için 30 dakika kadar bekletin. Böreği 5 dakika önceden 175 dereceye ve altüst konuma ayarladığınız fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar, 40-45 dakika pişirip çıkarın. Sıcakken dilimleyerek servise sunun.

Patatesli pırasa köftesi

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

á 750 gram pırasa

á 250 gram yağsız dana kıyma

á 1 adet orta boy haşlanmış patates

á 2 dilim tost ekmeği

á 1 adet yumurta

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

Kızartmak için;

á 1 adet yumurtanın sarısı

á 1 adet yumurta

á 3 tepeleme yemek kaşığı un

á 1 su bardağı sıvıyağ

Pırasaların sararan kısımlarını ve köklerini kesip atın. İyice yıkadıktan sonra incecik halkalar halinde doğrayıp geniş bir tencereye aktarın. Üzerine 5-6 santim çıkacak kadar sıcak su ekleyip orta ısılı ateşte haşlayın. İyice yumuşayan pırasayı süzüp suyunun süzülmesi için süzgeçte en az 20 dakika kadar bekletin. Suyu iyice süzülen pırasayı avuçlarınız arasında sıkın. Pırasayı mutfak robotuna koyup püre haline gelinceye kadar çekin ve derin bir kaba aktarın. Üzerine ufaladığınız tost ekmeğini, kıymayı, haşlayıp rendelediğiniz patatesi ekleyin. Tuz ve karabiberi de serpip yumurtayı kırdıktan sonra yoğurmaya başlayın. Malzemeler iyice karışıncaya kadar yoğurduktan sonra üzerini örtüp buzdolabına koyun. Köfte hamurundan daha cıvık olan karışım böylece biraz sertleşecektir. Bir bütün yumurtayı ve bir yumurtanın sarısını geniş bir kaseye koyup çatalla çırpın. Unu da geniş bir tabağa serpiştirin. Buzdolabından çıkardığınız köfte harcından pinyon topu büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarlayın ve üzerlerine hafifçe bastırın. Diğer taraftan, sıvıyağı geniş bir tavada kızdırın. Hazırladığınız köfteleri una buladıktan sonra yumurtaya batırın ve kızgın yağda çevire çevire kızartın. Sıcak veya ılık olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları