ITF sınıflandırıyor

VATANDAŞLIK numarası, vergi numarası derken şimdide tenis oynayan herkes, bir de tenis numarası alıp bir sınıfa dahil edilecek.

ITF (Uluslar arası Tenis Federasyonu) pazarlama uzmanları dünyada tenis oynayanların sayısını nasıl çoğaltırız, tenisi nasıl daha cazip hale getiririz diye durmadan kafa yorarlar. ITF'nin resmi yayın organının yaptığı açıklamaya göre bu uzmanlar dünya tenisine yeni bir imaj kazandırmak için ITN (Uluslararası Tenis Numarası) projesini ortaya koydular. Dünyada ne kadar tenis oynayan insan varsa bunlar oyun gücü ve becerilerine göre sınıflandırılacak. Sonrada aralarında sıralama yapılacak. Gayet tabii bunun fikir babası ITF. Ancak uygulamada ağır yükü Ulusal Federasyonlar taşıyacak. Çünkü, sınıflandırmayı onlar yapıp ülkelerindeki durumu ITF'e bildirecekler.

Liste hazır

Şimdiye kadar bu uygulamaya katılan başta Amerika ve Avustralya olmak üzere 12 ülke var. Bunların arasında Fas da bulunuyor. Gerçi, şimdiye kadar teniste muhtelif sınıflandırmalar vardı. Bunların bir kısmı kurallar gereği yapılıyordu. Bazılarını ise tenisçiler kendi aralarında uyguluyorlardı. Örneğin; Türkiye'de tenise yeni başlayan 1-2 yıllık tenisçilere hala 'ayak takımı' biraz daha palazlananlara 'light' tenisçi denmekte. Bu işin şaka yönü. Ama bu defa iş farklı ve ciddi. Ayrıntıları uzun, biz olayı size ancak özetle verebiliyoruz. Birden ona kadar olan sınıflandırmada ITF ölçüleri şöyle:

1-4'e kadar en iyiler. Buna profesyonellerde dahil.

5-7 arasında maç yapabilen orta seviyedeki tenisçiler.

8-9 arasında acemilik dönemini atlatıp maç yapabilme düzeyine gelenler.

10 sınıfta ise tenise yeni başlayanlar bulunuyor.

Federasyonlar tenisçileri bu ölçülere göre sınıflandıracak ve numaralarını içeren birer belge verecek. Tenisçide bu belge ile ülkesinde veya dünyanın herhangi bir yerinde kendisine uygun sınıfta müsabaka yapabilecek. Belki de kısa bir süre sonra sizinde isminiz dünya sıralamasında yer alacak. Bu uygulama bizim iddialı tenisçilere de çok yarayacak. Çünkü karşısındakine 'numaran kadar konuş' deme hakkı doğacak.
Yazarın Tüm Yazıları