İşyerlerini sırtlarında taşıyanlar

Semtinizde çeşit çeşit gıda maddelerinin satıldığı, etten meyveye, şarküteri ürünlerinden balığa kadar her şeyi bulabildiğiniz sabit bir çarşı var mı?

Haberin Devamı

Varsa, alışveriş sırasında sırtında sepetiyle yanınıza yavaşça sokulup “Taşıyayım mı?” diye soran hamallar da size yabancı gelmeyecektir.
Hatta o çarşının müdavimlerindenseniz, bir çarşı esnafı olarak hamal da size selam verecektir.
İstanbul’un en eski esnaflarından biri olan hamallar, eskiden loncalara bağlı olarak çalışan, eşyadan gıdaya kadar pek çok şeyi, o ağırlıkla orantılı büyüklükteki sepetlerde taşırlarmış.
Hatta gruplar halinde çalışan hamallar bile varmış ve bu hamallar aldıkları yevmiyeyi paylaşırlarmış.
Hamallık babadan oğula geçebildiği gibi İstanbul dışından gelenlerin yaptığı bir iş de olabiliyormuş.
Ama öyle herkesin hamallık yapabildiği de çıkmasın bu yazdıklarımızdan. Hamallar güvenilen, kıymetli eşyanın bile emanet edilebildiği, tanıdık, bildik insanlarmış.
Zaten her çarşının, semtin hamalları belliymiş ve genellikle de bir semtin hamalı diğer semtlerde iş almazmış.

Haberin Devamı

TAVUKLU PIRASA KÖFTESİ

Ayıklayıp yıkadığınız pırasayı incecik doğrayarak büyük bir tencereye koyun. Üzerine tam çıkacak su ve 1 çay kaşığı tuz ilave edip kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynadıktan 15 dakika sonra ocaktan alıp tel süzgeçte en az 30 dakika kadar bekletin.
İyice süzdüğünüz pırasaları avcunuzun içinde sıkıp mutfak robotuna aktarın.
(Pırasaların suyunun iyice sıkılmış olması bu köftenin en önemli püf noktalarından biridir.)
Çektiğiniz pırasayı derin bir kaba aktarın. Üzerine yumurtaları kırıp tuz ve karabiberi serpiştirin. Tavuk kıymasını da ilave edip yoğurmaya başlayın.
Diğer taraftan unu geniş bir tabağa yayın. Sıvıyağı da geniş bir teflon tavada kızdırın.
Biraz cıvık olan köfte harcından pinpon topu büyüklüğünde parçalar koparın. Avuçlarınız arasında yassı hale getirip iki tarafını da una bulayın.
Köfteleri kızgın yağa koyup orta ısılı ateşte, önlü arkalı kızartın ve kağıt havlu serdiğiniz bir tabağa yerleştirin. Bu lezzetli köftenin yanına Raşel Hanım’ın önerdiği püreyi yapabilirsiniz.
Püre için; yarım kilo patatesi haşlayıp ezin. 25-30 gr Becel margarini eritip patatese ekleyin. Bir taraftan karıştırırken, bir taraftan da yarım litre sütü yavaş yavaş ilave edin.
Patates sütü çekince 100 gr rendelenmiş kaşar, tuz ve karabiberi katın. Biraz kurutulmuş maydanoz ve konserve mısır ekleyip püreyi ocaktan alın. Köftelerin yanında servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

-1 kg pırasa
-250 gr tavuk kıyması
-1 çay kaşığı tuz, karabiber
-2 adet yumurta
Kızartmak için;
-1 su
bardağı un
-1 su bardağı sıvıyağ

Yazarın Tüm Yazıları