İsveç kahvaltısı

Belki de İsveçliler soğuk iklimde yaşadıkları için çok sıkı bir kahvaltıyla güne başlıyorlar.

Soğuk havanın enerji veren yiyeceklere ihtiyaç hissettirdiğini söylüyorlar. Özellikle tahıllı dedikleri, arpa, buğday, yulaf ve çavdar karışık ekmekleri sofralarından eksik olmuyor. "Müsli" dedikleri yulaflı karışımlar ise sofralarının demirbaşı.

Sütle karıştırdıkları mısır gevreği ya da müslinin içine; keten tohumu, kabak ve ay çekirdeği içi, kurutulmuş muz, elma, kivi dilimleri, kuru çekirdeksiz üzümün yanı sıra kayısı da eklemeyi ihmal etmiyorlar. Hatta bizim iç kabuğu soyulmuş Trabzon, Rize fındıklarını da bolca atıştırıyorlar. Ben her sabah kuru kayısı yediğim, fındık ve cevize de bayıldığım için İsveç usulü kahvaltının tam bana göre olduğunu fark ettim.

Peynir konusunda ise hiçbir ülkenin bizim Edirne, Enez beyaz peynirleriyle yarışamayacağını söylemeliyim. Ama tatlı süzme yoğurdu ya da bizim taze kaymağımız kıvamındaki koyu kıvamlı taze kremalarına imrendiğimi de itiraf etmeliyim. Ne dersiniz, biz de kahvaltıya Malatya kayısısı, İzmir üzümü, Gümüşhane cevizi eklesek mi?

Fırında hazır yufka mantısı

6 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 2 adet hazır yufka

á 1 su bardağı yoğurt

á 6 yemek kaşığı zeytinyağı

İç harcı için;

á 250 gr yağsız kıyma

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Sos için;

á 3-4 su bardağı et suyu

á 2 su bardağı sarmısaklı yoğurt

á 1 yemek kaşığı bitkisel margarin

á 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

YAPILIŞI: Yoğurt ve zeytinyağını derin bir kaba aktarıp çatalla iyice çırpın. Kıyma, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberi başka bir kapta karıştırıp, iyice yoğurun. Diğer taraftan, yufkalardan birini tezgaha serip hazırladığınız yoğurtlu harcın yarısını fırça yardımıyla ya da elinizle yufkanın her tarafına sürün. Diğer yufkayla üzerini kapatıp kalan yoğurtlu harcı sürdükten sonra, yufkaları 5x5 cm ölçülerinde karelere ayırın. Hazırladığınız kıymalı harçtan vişne büyüklüğünde parçalar koparıp karelerin tam ortasına yerleştirin. Karelerin dört köşesini ortada birleştirin. Hazırladığınız mantıları, kenarları yüksek, orta boy yağlanmış bir fırın kabına, birbirlerine değecek şekilde yan yana dizin. 175 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika, üzerleri iyice sararıncaya kadar pişirip çıkarın. Sıcak haldeki et suyunu mantının üzerine gezdirip sarmısaklı yoğurdu ilave edin. Margarini küçük bir tavada eritip üzerine kırmızı biberi ekledikten sonra, 1-2 dakika pişirin. Hazırladığınız sosu yoğurtlu mantının üzerinde gezdirin. Sıcak veya ılık olarak servise sunun.

Çocuklarımın kakaolu pastası

10 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

á 4 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)

á 2 su bardağı tozşeker

á 1 su bardağı eritilmiş-ılıtılmış margarin

á 2 su bardağı un

á 4 yemek kaşığı kakao

á 1 paket vanilya

á 1 paket kabartma tozu

á 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz içi

YAPILIŞI: Öncelikle, oda sıcaklığındaki yumurtaları tozşekerle birlikte derin bir kaba aktarın. Mikserle 3-4 dakika çırpıp üzerine eritilmiş-ılıtılmış margarini ekleyip 4-5 dakika daha çırpın. Diğer taraftan, un, kakao, vanilya ve kabartma tozunu başka bir derin kapta karıştırın. Şimdi de bu unlu karışımı yumurtalı kabın içine aktarıp, tüm malzemeler birbirleriyle özleşene kadar karıştırın. Son olarak, iri çekilmiş ceviz içini de ilave edip harmanlayın. Boza kıvamındaki kek hamurunu 30-35 çapında yağlanmış bir fırın kalıbına aktarın. 10 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 20-25 dakika pişirip, çıkarın. Kek soğuduktan sonra dilimleyip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları