İstanbullu balıklar

Birçok insana göre, dünyanın en lezzetli balıklarına ev sahipliği yapan yer Boğaz’dır. Adına efsaneler yazılmış lüfer, Osmanlı İmparatorluğu’nun meşhur balığı palamut, fakir mutfaklarının baş tacı istavrit.

Karadeniz’den çıkıp sofralarımıza gelen hamsi, uskumru, cinekop ve kırmızı kostümlü kibar barbunya ve sayamadığımız daha nice balık çeşidi. Hepsi de birbirinden lezzetliÉ Roma dönemi öncesi İstanbul yaşamında palamut o kadar önemliymiş ki, o zaman basılan bazı paraların üzerinde palamut resmi varmış. Torik balığının resmini de görüldüğü olmuş paranın o soğuk yüzeyinde. İstanbul’da binlerce yıl önce yaşayan insanların önemli geçim kaynaklarından biriymiş balıkçılık. Bizanslılarda da balık, sofraların gözdesiymiş.

Balıkları dondurucuya koymadan önce hafifçe tuzlamanız balığın diriliğini muhafaza etmesini sağlayacaktır.

Mantarlı protein kebabı

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 60 dakika

Malzeme listesi

8 adet orta boy patlıcan (veya közlenmiş konserve patlıcan)

1 adet dolmalık kırmızı biber (çuşka da denir)

1 yemek kaşığı bitkisel margarin veya tereyağı

500 gr kuş başı dana eti

3 su bardağı sıcak su

2 su bardağı mantar

1/2 adet limonun suyu

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber

3-4 adet taze yeşil soğan

Eti orta boy bir tencereye aktarıp, orta ısılı ateşte suyunu verip rengi dönmeye başlayıncaya kadar kavurun. Margarin ya da tereyağını ekleyerek 4-5 dak. daha kavurun. Diğer taraftan, mantarı yıkayıp süzün. İkiye bölerek etin üzerine ilave edin. Kararmaması için limon suyunu da hemen aktarıp tuz ve karabiberi serpiştirin. Sıcak suyu da aktarıp tencerenin kapağını kapatın. Etler yumuşayıncaya kadar, en az 1 saat pişirin. Patlıcanları yıkayıp kurulayın. Çatalla 4-5 yerinden delip fırın ızgarasında ya da ocağın üzerinde çevirerek közleyin. Sıcakken kabuklarını soyup akan suyun altında yıkadıktan sonra karamamaları için üzerine 1 limonun suyunu gezdirin. Közlediğiniz patlıcanları ince ince doğrayın. Zeytinyağını bir tavada kızdırıp ayıklayıp yıkadıktan sonra küp küp doğradığınız kırmızı biberi 1-2 dakika kadar kızartın. Üzerine patlıcanı hemen ilave edin. Tuz ve karabiberi serpiştirip karıştırarak 4-5 dakika daha kavurun. Mantarlı eti servis tabağına alıp patlıcan salatasını yanına yerleştirdikten sonra yeşil soğanla süsleyerek servise sunun.

Susamlı incir reçeli

1 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 45 dakika

Malzeme listesi

25 adet kuru incir

1 kahve fincanı susam

2 su bardağı toz şeker

4 su bardağı su

Önce, incirleri derin bir kaba aktarıp üzerini kapatacak kadar soğuk su ekleyerek yaklaşık 1 saat bekletin. Yıkayıp süzün. Böylece incirin tozu ve çöpü temizlenecektir. Yıkayıp süzdüğünüz incirleri büyük boy bir tencereye aktarıp üzerine suyu ve toz şekeri ilave edin.

Kısık ateşte ara sıra karıştırarak yaklaşık 15 dakika pişirdikten sonra susamı da ekleyip karıştırın. Reçeli yine kısık ateşte ve ara sıra karıştırarak 20 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp soğuması için bir kenarda bekletin. Artık, soğuyan incir reçelini kavanoza yerleştirebilirsiniz. Bu reçel misafirlerinize taze kaymağın yanında ikram etmek için çok uygundur. Aynı zamanda pastalarınız için de iyi bir süsleme malzemesi olacaktır.
Yazarın Tüm Yazıları