İstanbul Üniversitesi’nde1 milyar YTL’lik yarış

GÜLSAN İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanvekili Mehmet Gül, Elazığlılık dayanışması çerçevesinde İstanbul Üniversitesi (İÜ) rektör adaylarından Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Melih Boydak’la beni buluşturmak için arayınca, şimdiki Rektör Prof. Mesut Parlak’ı aradım:

Hocam, anladığım kadarıyla 13 rektör adayı var. Bu yarış nasıl geçer?

- Biliyorsun üniversitemiz bünyesinde iki tıp fakültesi, Cerrahpaşa ve Çapa (İstanbul Tıp) var. Dolayısıyla tıp fakültesi kökenli adaylar seçimlere 200 oy önde girmiş sayılırlar.

Prof. Melih Boydak da, İstanbul Üniversitesi’ndeki aynı geleneği doğruladı: "Yanlış hatırlamıyorsam son 34 yıldır üniversitemize tıp fakülteleri dışından rektör seçilmedi."

Madem ortada seçim yarışı söz konusu, en azından tüm adayların adını aktarmakta yarar var:

Prof. Gülçin Bermek (Diş Hekimliği Fakültesi)

Prof. Melih Boydak (Orman Fakültesi)

Prof. Kadir Erdin (Orman Fakültesi)

Prof. Yunus Söylet (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi)

Prof. Gediz Akdeniz (Fen Fakültesi)

Prof. Veysel Batmaz (İletişim Fakültesi)

Prof. Faruk Erzengin (İstanbul Tıp Fakültesi)

Prof. Kenan Ulualp (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi)

Prof. Seyfettin Uludağ (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi)

Prof. Ali Akyüz (İstanbul Tıp Fakültesi)

Prof. Erhun Eyüboğlu (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi)

Prof. Ahat Andican (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi)

Prof. Mustafa Keçer (İstanbul Tıp Fakültesi)

Son dakikada çekilmeler olmazsa, 16 Aralık’ta yapılacak seçimlerde İstanbul Üniversitesi rektörlüğü için 13 aday çekişecek.

Prof. Melih Boydak, ortaya koyduğu programın yanısıra, tıp fakültesi kökenli 8 adayın olmasından dolayı umutlu: "Seçimlerde 2 bin 600 dolayında oy kullanılacak. Bunun 1300’e yakını tıp fakültelerinden çıkacak. Oyların bölünmesi durumunda, aradan tıp dışı bir adayın sıyrılma şansı daha yüksek."

Konuya ekonomi penceresinden baktığım için, üniversitenin bütçesini sordum. Prof. Boydak, 1 milyar YTL dolayında olduğunu belirtti. Yani, İstanbul Üniversitesi’nin rektörü, 1 milyar YTL cirolu ciddi büyüklükte bir şirket ya da holdingi yönetiyor gibi.

Daha sonra adaylardan Prof. Gülçin Bermek’le de Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak’ın organizasyonuyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin lokalinde görüştük. Prof. Bermek, İstanbul Üniversitesi tarihinde rektörlüğe aday olan üçüncü kadınmış. Bugüne kadar İstanbul Üniversitesi’nin rektörlük koltuğuna hiç kadın oturmamış.

Adaylar arasında dikkat çeken isimlerden biri de ANAP döneminin bakanlarından Prof. Ahat Andican. Geçmişte bakanlık yapmış olması, Prof. Andican için "avantaj" olabilir mi, emin değilim.

Prof. Yunus Söylet’in de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığı, Cumhurbaşkanı Aldullah Gül tarafından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) üyeliğine atandığı biliniyor.

1 milyar YTL’lik koltuk ve 13 aday... Kolay bir yarış olmayacak...

Erdoğan sayesinde rakılar güzelleşti

KOLEKSİYON Mobilya’nın kurucusu Faruk Malhan, yaptığı yüzlerce tasarıma bir de rakı-su bardağı "Aheste"yi ekledi ve dostlarına çağrısını yaptı:

"Rakı ’aheste’ ve suyla beraber içilir. Bazen su rakıya karıştırılır, bazen rakı ve su ayrı ayrı yudumlanır. Her zaman rakı bardağının yanında bir su bardağı vardır. ’Aheste’ su ve rakı bardakları bu geleneğe bağlı biçimlendi. Koyun koyuna yerleşen hatları hem birbirlerinden farklılıklarını hem de birbirleriyle beraberliklerini ifade edercesine çizildi."

Faruk Malhan
’ın bir grup dostu Tarabya’daki Koleksiyon merkezinde buluştu, "Aheste"yi denedi. Böyle bir ortamda konuklar arasında elbette rakı sohbetleriyle ünlü mimar-yazar Aydın Boysan da vardı. Boysan, rakısını yudumlarken bir saptama yaptı:

"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, farkında olmadan iyi bir iş yaptı. Tekel’in alkollü içki bölümünü özelleştirince, rakılar güzelleşti."

Tekel döneminde rakı çeşidi 2-3’ü pek geçememişti. Oysa bugün, Mey İçki, Efe Rakı, Burgaz Rakı ve Beylerbeyi derken 30-40 farklı lezzette rakı raflara girdi. Rekabet, akşamcının keyfini artırdı...
Yazarın Tüm Yazıları