İstanbul’un balık pazarları

Bizans döneminde "Halieus" adı verilen balıkçılar, Karabion tipi tekneleriyle balık pazarlarına balık taşırlarmış.

Bu pazarların en büyüğü ise Eminönü’nde, şimdiki Mısır Çarşısı yakınlarında kurulmuş ama ne yazık ki varlığını günümüze kadar sürdürememiş. Şimdi ise İstanbul’un en ünlü balık pazarları; Beyoğlu, Sarıyer, Beşiktaş ve Kumkapı pazarları. Ayrıca sabit pazarlarda, semt pazarlarında ve sokaklarda tezgah açan balıkçılar da İstanbul’un renkli yaşamına çok büyük katkıda bulunurlar. Tezgahlarını domates, limon ve çeşitli salata malzemeleriyle zenginleştiren balıkçıların "canlıdır almazsanız küser" diye bağıran sesleri kulağınıza gelmiştir eminim.

Balığı dondurucuya koymadan önce temizlemeniz gerekir. Ancak gümüş ve sardalya gibi balıklar temizlenmeden de dondurulabilir.

Buğdaylı arsız salata

6 kişilik


Hazırlama süresi 15 dakika


Pişirme süresi 50 dakika


Malzeme listesi


1 su bardağı aşurelik buğday (dövme, gendime)

2 adet orta boy kabak

1 adet kırmızı dolmalık biber

6 yemek kaşığı zeytinyağı

1 su bardağı yoğurt

1 çay kaşığı kuru nane

1 çay kaşığı tuz, karabiber


Süslemek için


Taze nane yaprakları Aşurelik buğdayı bir gece önceden bol suyla ıslatıp ertesi gün suyunu süzün.

Tekrar yıkayıp tencereye alarak üzerine 4 parmak çıkacak kadar suyla buğday iyice yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. Buğdayı haşlamak için düdüklü tencere de kullanabilirsiniz. Haşladığınız buğdayı çukur ve büyük bir kaba aktarıp üzerinde zeytinyağı gezdirin. Tuz ve karabiberi de serpiştirerek bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, kabağı kazıyıp tavla zarı formunda doğrayın. Biberin sapını ve çekirdeklerini ayıklayıp küçük küpler halinde doğrayın. Kabağı, küçük bir tencerede üzerine çıkacak kadar suyla dağılmayacak şekilde hafifçe haşlayıp süzün. Haşlayıp süzdüğünüz kabağı ve küp küp doğradığınız biberleri aşurelik buğdayla karıştırdıktan sonra servis tabağına alın. Çırpılmış yoğurdu da üzerinde gezdirip kuru naneyi serpiştirin. Varsa, taze nane yapraklarıyla süsleyerek servise sunun.

Sanatçı keki

8 kişilik


Hazırlama süresi 15 dakika


Pişirme süresi 35 dakika


Malzeme listesi


3 adet yumurta (oda sıcaklığında)

1 su bardağı toz şeker

1 adet orta boy havuç

3 adet orta boy elma

1/2 çay bardağı sıvıyağ

1 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

1 tatlı kaşığı tarçın


n Yumurta ve toz şekeri derin bir karıştırma kabında mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika çırpın. Üzerine, sıvıyağ, vanilya, kabartma tozu ve unu azar azar ekleyip pürüzsüz ve akıcı bir hamur elde edinceye kadar çırpmaya devam edin. Diğer taraftan, elmaları soyup tavla zarı formunda doğrayın. Havucu da rendenin iri dişli tarafıyla rendeleyin. Elma ve havucu kek hamuruna ekleyin. Son olarak, tarçını serpiştirip tekrar karıştırın. Hamuru, 30 santimetre çapındaki yağlanmış kek kalıbına yayın. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 35 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğuyunca dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları