İstanbul kaybedince İzmir’in şansı arttı mı?

İSTANBUL’un 2020 Olimpiyat adaylığının İzmir’in EXPO 2020’yi kazanma şansını zora sokacağı tartışması yapılmıştı bir dönem.

Haberin Devamı

İstanbul olimpiyatları alırsa Türkiye’nin ekonomik gücünün iki dev organizasyona yetmeyeceği düşüncesiyle, EXPO 2020’nin İzmir’e verilmeyeceği öne sürülmüştü. Bazı görüşlere göre ise, dünyanın en büyük iki organizasyonunun ikisinin birden Türkiye’ye verilmesi söz konusu olamazdı. Eğer İstanbul olimpiyatları alırsa İzmir’e EXPO’nun verilmesi düşünülemezdi.
Eğer bu senaryolara itibar edecek olursak, cuma gece yarısı, İstanbul’un 2020 Olimpiyatları’nı Tokyo’ya kaptırdığı andan itibaren İzmir’in EXPO 2020 için şansı artmış bulunuyor. Olimpiyatları kaybeden hükümetin bu mağlubiyeti EXPO 2020’yi İzmir’e kazandırarak telafi etmek isteyeceği, bunun için bütün güçlerini seferber edeceği de düşünülebilir. Ama bütün bu varsayımlar EXPO’yu İzmir’e getirir mi işte orada biraz durmak gerek.

Haberin Devamı

Güvenlik kaygısına dikkat

Her şeyden önce İstanbul’un olimpiyatları kaybetme nedenleri çok iyi analiz edilmeli. Sonuçlar açıklanmadan önce TV kanallarında Türkiye’nin sunumuyla ilgili değerlendirmeler yapılırken, Suriye ve güvenlik konusunda çok az soru gelmesi İstanbul için büyük bir artı olarak dile getiriliyordu. Ancak ertesi gün dünya basınına baktığımızda İstanbul’un kaybetme nedenlerinin başında Suriye ile savaş ihtimali, bölgedeki kaos ortamı ve Türkiye’nin kendi içindeki kutuplaşmanın yarattığı siyasi rahatsızlığın geldiğini gördük. Dünya önümüzdeki 7 yılı uzun değil, kısa bir süre olarak görüyor. Ortadoğu’daki yangının boyutlarının nerelere ulaşacağı görülemediği için 2020 Olimpiyatları’nın hem siyasi hem de finansal açıdan güvenli bir bölge olan Tokyo’ya taşınma kararı alındığı anlaşılıyor.
Eğer İzmir’in EXPO yarışına bu gözlükle bakacak olursak olimpiyatlarda İstanbul’un başına gelenler EXPO’da bizim de başımıza gelebilir. 6 ay süren dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olan, katılımcı sayısı ve süre açısından olimpiyatlardan daha büyük olan EXPO için de kılı kırk yaran hesaplar yapılacak. Verilecek kararda dünyanın dört bir yanından gelecek milyonlarca kişinin güvenliği en önemli etken olacağı için, aylardan beri hemen her gün savaş çığlıklarının atıldığı Türkiye kafalarda soru işareti yaratabilir.
Önümüzdeki kasım ayı sonunda yapılacak oylama öncesi Suriye’ye yapılacak bir harekat bölgeyi büyük ölçüde gereceğinden, İzmir’in yanı sıra Ortadoğu’da olduğu için Dubai için de kafalarda soru işaretleri doğabilir. Bu durumdan en karlı çıkan ise Rusya olur. Kanımca lobi çalışması yapanların bundan sonra birinci önceliği Türkiye’nin büyük ve güvenli bir ülke, en batıda bulunan İzmir’in ise bir barış limanı olduğuna, oy verecek delegeleri ikna etmek olmalı.

Yazarın Tüm Yazıları