"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Ispanaklı Kısantos böreği

YAPILIşI: Ispanağın köklerini kesip atın ve yıkayıp süzdükten sonra incecik doğrayın.

Kuru soğanları yemeklik, ince ince kıyın. 2 yemek kaşığı sıvıyağı orta boy teflon tencerede kızdırın. Soğanları orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2 dakika kadar kavurun.

Hafifçe sararan soğanın üzerine ıspanağı ekleyip tuz ve karabiberleri serpin. 3-4 dakika kavurup ocaktan alın. Hanüz sıcak haldeyken yumurtaları kırıp hızla karıştırın. Ekmek içini ufalayıp tahini ekledikten sonra tekrar karıştırın ve bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, yufka sosunu hazırlamak için ; yumurtaları bir kaseye kırıp çatal ya da tel çırpıcı yardımıyla 1 dakika kadar çırpın. Yoğurt ve sütü de ilave edip tekrar çırpın. 30-35 santim uzunluğundaki kare ya da dikdörtgen bir fırın tepsisini kalan 2 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayın.

Yufkalardan birini yağlanmış kalıba serip kenarlarını dışarı sarkıtın. ıki yufkayı el kadar parçalara ayırarak bir kenara koyun. Yufka sosundan 2 yemek kaşığı kadar alıp kalıptaki yufkanın üzerine serpiştirin. Yufka parçalarının yarısını üzerine yerleştirip 2 yemek kaşığı kadar daha sos yayın. Soğuyan ıspanaklı karışımın fazla suyunu dökün (ıspanak çok sulu olursa, böreğin formunu bozabilir).

Ispanaklı karışımı kalıptaki yufkaların üzerine kaşıkla dağıtıp üzerine kalan yufka parçalarını yerleştirin. 2 yemek kaşığı daha sos yayıp kalan yufkayı buruşturarak ve kalıp boyutlarında olacak şekilde en üste yerleştirin. Kalıbın dışına sarkan yufka parçalarını üzerine kapatıp kalan sosu en üste dağıtın.
Böreği çiğken dilimleyip sosu çekmesi için 30 dakika kadar bekletin. Böreği 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar, 40-45 dakika pişirip çıkarın. Sıcakken dilimleyerek servise sunun.

· 4 adet hazır yufka
Yufka sosu için; 3 adet yumurta, · 1 su bardağı yoğurt
· Yarım su bardağı süt
İç malzemesi için; Yarım kg. ıspanak · 4 yemek kaşığı sıvıyağ
· 2 adet orta boy kuru soğan
· 2 adet yumurta · 1 dilim bayat ekmek · 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· Varsa 4 yemek kaşığı tahin

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI