İsmet Solak: Merkezi kapma yarışı

İsmet SOLAK
Haberin Devamı

MHP Büyük Kongresi yarın toplanıyor. Dikkat ettiniz mi? MHP, yazılı ve görsel basında birden flaş parti oldu.

Üstelik, parti kendine çekidüzen veriyor.

Gördüler ki, öteki partiler sürekli puan kaybediyor, merkezde ve merkez sağda büyük bir boşluk var. Oraya göz diktiler.

Kongre salonuna silah sokulmayacak. Kimse sigara içemeyecek. Herkes saç sakal tıraşı olarak gelecek. Soğanlı kebap yiyen içeri giremeyecek.

Yani topluma, ‘‘uygar insanlardan oluşan düzgün ekip’’ imajı verilecek.

* * *

Merkeze kayıp merkez sağı da kapma yarışına, CHP Lideri Deniz Baykal'ın soyunduğu da anlaşılıyor.

23 Ekim tarihli Yeni Asır Gazetesi'nde, deneyimli gazeteci arkadaşımız Mehlika Türkmenoğlu'nun köşesinde bu durum açık seçik ortaya çıktı:

‘‘Partisini merkez sağa açmaya karar verdiği anlaşılan CHP Genel Başkanı Baykal, geçen dönem ANAP milletvekili olan Uğur Aksöz ve Feridun Pehlivanlı ile birlikte birkaç gün önce yüz yüze görüştü.’’

Türkmenoğlu, bu iki politikacının, ‘‘merkez sağda yeni bir parti kurma hazırlığı içinde olan İlhan Kesici ile siyaset yaptığını’’ da not düşüyor.

Kesici ve arkadaşlarının yeni parti oluşumu çalışmalarını çok yakından izleyen bir gazeteci idim. Ama, bu son görüşmelerden haberim yoktu.

Türkmenoğlu, daha önce, buluşmanın olacağını da yazmıştı:

‘‘Merkez sağa açılma kararı alan Baykal, bir araya gelmeden önceki telefon görüşmesinde, 'Geçmişi temiz olan siyasetçi arkadaşlarla birlikte olmayı ve CHP'yi genişletmeyi istiyorum' demiş. Bu teması sağlayan da Tevfik Diker.’’

Gelişmeleri, İlhan Kesici de doğruluyor:

- Görüşme doğru... Ben, Deniz Bey'in stratejisini, onun açısından haklı buluyorum. FP ve MHP de merkeze doğru açılmaya çalışıyor. Benzer durum solda yoktu. Görüyoruz ki, CHP de merkeze doğru geliyor.

* * *

Kesici, Egebank olayından sonra sessizleşmişti. Ama, henüz çekilmedi:

- Bizim büyük orta sağı oluşturma hedefimiz ortadan kalkmadı. Bu işin peşini bırakmış değiliz; iddiamızı, hevesimizi, gayretimizi sürdürüyoruz.

Uğur Aksöz ve Feridun Pehlivanlı, yanında en az 25-30 eski politikacı Kesici ile birlikte idi. Bakalım, kaçı CHP'yi tercih edecek?

Deniz Bey, yeniden genel başkan seçildikten sonra, ilk ziyaretini FP'den ayrılan bağımsız İstanbul Milletvekili Aydın Menderes'e yapmıştı.

Ecevit'in ‘‘İnançlara saygılı laiklik’’ sloganı ve Fethullah Gülen'le olan ilişkiden etkilenmiş olacak ki, durduk yerde, ‘Şeyhim Edebali’ deyiverdi!

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin baştan sahiplendiği Şeyh Edebali, 900 yıl önce, Osmanlı Beyliği'nden ‘‘devlet’’e giden yolda bir büyük bilgeydi.

Peki, CHP'yi kuran Atatürk'ün 1925 yılında açıkladığı vasiyet ne olacak?

‘‘Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, şıhlar, dervişler, müritler ve mensublar memleketi olamaz.’’

Ne diyelim; merkeze bir iki, bir iki...

Yazarın Tüm Yazıları