İşçi bakteriler

Bakteri deyince içinizin bir tuhaf olduğunu biliyorum, çocuğunu korumak için kendini feda etmeye hazır annelerin, babaların korkulu rüyasıdır bakteriler.

Çünkü eskiden bakterilerin hepten zararlı olduğunu sanırdık. Oysaki mesela ağzımızın içinde vücudumuzun herhangi bir yerinde bulunandan daha fazla bakteri yaşıyor. Ya da bağırsaklarımızdaki veya midemizdeki bakteriler olmasaydı hazmetmemiz zorlaşırdı. Yani bakteriyle mikrop aynı şey demek değil aslında, her bakteri türü insanı hasta etmiyor. Mikroplar hastalık taşıyan bakteriler ve pastörize edilmemiş sütlerde, iyi pişmemiş etlerde ve çiğ yumurtada bulunabiliyor. Ayrıca uygun şartlarda imal edilmemiş plastik kaplara bulaşan kimyasal atıklarla bazıları vücudumuzda zehirlenmelere veya enfeksiyona yol açabilir. Öte yandan ekmek mayası da, bira mayası da bir bakteri türü. Mayalanarak hazırlanan her tür yiyecek insanoğluna hizmet eden bakterilerle üretiliyor. Bu yüzden ben artık onlardan korkmuyor, onlara sevgiyle yaklaşıyorum, ne de olsa onlar da canlı.

Pazılı levrek buğlama

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 6 parça levrek balığı filetosu (650-700 gr kadar)

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 6 adet pazı yaprağı

Sos için

á 1-2 su bardağı dolusu konserve mantar

á 3 yemek kaşığı zeytinyağı

á 4 çay kaşığı dolusu un

á 1 su bardağı hazır süt kreması

á 8-10 adet tane karabiber

á 1 çay kaşığı tuz

n Levrek balıklarının kemik ve kılçık kısımlarını balıkçınıza temizletip, el kadar parçalara böldürün. Fileto olarak hazırlattığınız balıkları yıkayıp süzün. Üzerine tuz ve karabiberi serpip, bir kenarda bekletin. Pazının sadece yaprak kısımlarını kaynayan tuzlu suda 30 dakika bekletip çıkarın. Süzüp üst üste koyun. Zeytinyağı ve suyunu süzdüğünüz konserve mantarları orta boy bir tavaya aktarın. Mantarları orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Unu tuz serper gibi serpip karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun. Üzerine hazır süt kremasını ekleyip tuz ve tane biberleri de ilave ettikten sonra, karıştırarak sos kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayan sosu hemen ocaktan alın. Haşlanmış pazı yapraklarını, parlak tarafları altta kalacak şekilde tezgaha serin. Uçlarına birer parça balık koyup, kenarlarını içe doğru katlayarak rulo şeklinde sarın. Hazırladığınız sostan 2 yemek kaşığı kadar alıp orta boy bir fırın kabına aktarın. Pazıya sarılı balıkları kabın içine yan yana yerleştirin. Kalan sosu sarmaların üzerine gezdirin.

Balıkları 175 dereceye ayarladığınız fırında 30 dakika kadar pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servis yapın.

Hristo’nun balıkçı salatası

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Malzeme listesi

á 1 adet küçük boy kırmızı lahana

á 3 adet orta boy havuç

á 3 adet orta boy beyaz turp

á 2 adet orta boy domates

á 10-12 adet siyah zeytin

Sosu için

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sızma zeytinyağı

á 1 adet limon suyu

á 3 yemek kaşığı sirke (elma sirkesini öneririm)

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 çay kaşığı toz şeker

n Kırmızı lahananın varsa bozuk kısımlarını çıkarıp atın. Ortadan ikiye bölüp çok ince ince doğrayın ve derin bir kabın içine aktarın. Üzerine 1 çay kaşığı tuz ekleyip ovalayarak yumuşattığınız lahanayı servis tabağının ucuna yerleştirin. Beyaz turpun siyah kabuklarını soyup yıkayın ve rendeleyin. Üzerine 2 çay kaşığı tuz atıp sıkarak acı suyunu çıkardığınız turbu da salata tabağının öbür ucuna yerleştirin. Havuçları kazıyıp yıkadıktan sonra, rendeleyin ve salata tabağının tam ortasına yerleştirin. Domatesleri soyup 1 santim kalınlığında halkalar halinde dilimleyin. Havuç dilimlerini tabaktaki salatanın etrafına dizin. Zeytinleri de salatanın üzerine serpiştirin. Sosu hazırlamak için; zeytinyağı, limon suyu ve sirkeyi bir kaseye koyup çatalla iyice çırpın. Tuz, karabiber ve toz şekeri ekleyip tekrar çırpın. Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları