İran pilavları

Eski yemek gezginleri yazdıkları eserlerde ve dilden dile dolaşan hikayelerinde, hakiki pilavın ancak ve ancak bol safranla ya da basmati pirinciyle yapılabileceğini vurgularlar.

Haberin Devamı

Basmati denilen bu uzun ince zarif pirinci, varlıklı insanlar sofralarından eksik etmezlermiş bir zamanlar. Gezginler hangi pirincin makbul olduğunu söylemekle kalmamışlar, gezip gördükleri yöreler arasında pilav çeşidinin en çok olduğu ülkenin İran olduğunu da belirtmişler.
Bu gezginler aynı zamanda çilav pirinciyle yapılan pilavları da öve öve bitiremezler. İçine fıstık, üzüm, nohut ve et gibi türlü malzemeler katılarak yapılan İran usulü pilav çeşitlerinin zaman içinde Anadolu’ya kadar ulaştığını ve Anadolu’da yaygın bir biçimde yapıldığını da söyleyebiliriz.
Ancak, Anadolu’da bir pilav çeşidi daha vardır yaygın olarak yapılan. Bu topraklarda yoksulun aşı bulgurdur ve Anadolu insanı yaratıcılığını bulgur pilavı konusunda da göstermiş, bulgur pilavını çeşitli sebzelerle, etle, nohutla, mercimekle yaparak onu zenginleştirmiştir.

Haberin Devamı

İran pilavı (Çilav)

Çilavı yıkayıp süzdükten sonra bir tencereye aktarın. Üzerine 8 bardak suyu, tuzu ve limon suyunu ekleyerek orta ateşte pişmeye bırakın. Pirinci istediğiniz dirilikte haşlayabilirsiniz. Pişirdiğiniz pilavı süzüp tekrar tencereye aktarın. Üzerine; küp şeklinde doğranmış tereyağını ekleyip çok kısık ateşte 5 dakika daha pişirin. Ocaktan aldığınız pilavı, 15-20 dakika dinlendirip karıştırarak servise sunun.

Malzeme listesi

-2 su bardağı çilav
(pirinç de kullanabilirsiniz)
-8 su bardağı su
-1 adet limonun suyu
- yemek kaşığı tereyağı
-1 çay kaşığı tuz

Yazarın Tüm Yazıları