‘İlerleme’ye görüşler

İSTANBUL’dan kendisini TC vatandaşı olarak tanıtan Ermeni bir okurumuz yazıyor:

Ben sade bir vatandaşım. Madem AB’ye girmek için adım atıyoruz. Artık şuna da bir çare lütfen.

Türkiye’de polis, yüksek rütbeli subay, THY gibi kamu kurumlarında çalışamıyoruz; hatta belediye zabıtası veya çöpçü bile olamıyoruz. Niye? Ben bu ülkede askerliğimi yaptım, vergimi veriyorum.

Devletle de sorunum yok. Ermeni olmam mı, Hıristiyanlığım mı buna engel.

Bir TC vatandaşı

YENİ TCK kabul edilince bazı kesimler ‘özgürlük ve demokrasiyi’ zenginleştirdiği için bayram yapmaya başladılar. Ceza indirimini incelerseniz acaba kimler bu özgürlüklerden yararlanıyor? Sakın bu özgürlük casuslara olmasın? Normal vatandaşa pek özgürlük yokken ülkesine ihanet eden ve casusluk yapan hainlere ceza indirimi getiren mantığı nasıl açıklayabiliriz.

Resmen ülkeye ihanet ve casusluk teşvik edilmiş oluyor.

V.SEVER

TRT’ye sorular

CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, Başbakan Tayyip Erdoğan’a TRT’de yaşanan görevden almalar, bazı programların yayından kaldırılması ve görevden alınan bürokratların konuları ile ilgili olmayan işlerde görevlendirmelerinin kamuoyunun gözleri önüne çevrilmesine neden olduğunu belirterek, sorduğu sorular arasında iki konu şöyle:

Atilla İlhan’ın ‘Zaman İçinde Bir Yol’, Seynan Levent’in ‘Akşama Doğru’ ve Nurzen Amuran’ın ‘Dosya’ programlarının TRT’den, Hulki Cevizoğlu’nun ‘Ceviz Kabuğu’ programının Star televizyonundan yayından kaldırılmasının, çağdaş hukukun yerine din kurallarına dayalı devlet kurmayı, toplumumuzun Cumhuriyet döneminde elde ettiği tüm çağdaş kazanımları yok etmeyi amaçlayan unsurları cesaretlendirdiğini düşünüyor musunuz? A. İlhan’ın programının kaldırılmasında ABD yetkililerinin bir telkini olmuş mudur?

(İkinci sansür... Kadir Çelik’in, Star’da yayınlanan ‘Objektif’ programında, Sedat Peker’le ilgili söyleşinin yer alması üzerine program, TMSF’nin uyarısı ile dün akşam yayından kaldırıldı.)

Ramazan mesajı

SEVGİLİ Türk Müslüman dostlar... İbadet, nefs’i hakimiyet, sabır, hoşgörü, birlik, beraberlik, yardımlaşma, işbirliği, zekat, sadaka, fitre, özür ve daha bir çok iyiliğin hatırlandığı bir ay olan Ramazan orucunun hepinize vede bütün dünya insanlığına mutluluk ve barış getirici olmasını dilerim.

Dualarınızda dünya barışı ve insanlığın dostluğunu eksik etmemenizi rica eder, mazereti olanlar haricinde oruç tutacak olanlara kolaylıklar dilerim.

Ramazan ayı biz Türk Yahudileri için de özelliği olan bir aydır ve nerede olursak olalım, bir zamanlar beraberce bulunduğumuz iftar sofralarının ve sıcacık Ramazan pideleri ile yanında yenen kaşer peynir, zeytin ve demli çayları da unutmamız sanırım mümkün olmayacaktir.

Bu mübarek ayın hepimize hayırlı ve kutlu olmasını yüce Tanrı’dan dilerim. Rafael SADİ

TSK disiplin affı çıkarmalı

SAYIN
Genelkurmay Başkanım, sık sık siyasi iradeye bağlılığınızı dile getirmektesiniz. Ama o siyasal irade ne yasa dinliyor ne de KHK... 57. hükümet zamanında çıkarılan 631. sayılı KHK’yi uygulamamakta ısrarlı görünüyor. Sizin için uygulanıp uygulanmaması önemli değil, çünkü bütün subaylar görev tazminatlarını alıyor. Bir binbaşılarla astsubaylar kaldı.

TSK olarak hálá Askeri Ceza Yasası’nın 171. maddesine mevcut olan oda hapsi cezasını hukuk bilgisi olmayan rütbe sahipleri veriyor. Askeri mahkemeler ve disiplin mahkemeleri ne işe yarar?

Bölücü teröriste bile af çıkaranlar TSK’da bir disiplin affı çıkaramadı.

MehmetÖZDEN- Emekli Astsubaylar Derneği (TEMA) Antalya İl Başkanı

Sınır değişince

BÜYÜKŞEHİR’in kararıyla sınırları %50 küçültülen Büyükçekmece’nin Ahmediye köyü Tepecik beldesine bağlandı. İSKİ’nin mutlak koruma alanındaki köyün girişinde 3-4 yıl önce Özimpet adlı bir akaryakıt bayisi yapıldı, Büyükçekmece Belediyesi bir kez yıktı, üç kez de mühürledi. Şimdi sınır değişince istasyon yeniden faaliyete başladı ve AKP’li Tepecik Belediye Başkanı Rafet Yıldız bunu görmedi. O zaman Kadir Topbaş Bey’in bilgisine.

Bugün, ‘Söylev’i bilmenin anlamı

77 yıl
önce bugün Atatürk büyük Söylev’ini okuyarak, gerçekleştirdiklerinin hesabını halkına vermek istemişti.

Mustafa Kemal bu hesabı verirken, yalnızca o günlerin olaylarını açıklamakla kalmamış, günümüz için de gereken değerlendirmeleri yapmıştı.

Varoluşumuzun uluslararası belgesi olan Lozan Antlaşması’nın daha imzalandığı gün içte ve dışta karşı gelenlerin görüşlerinin ne denli yapay olduğunu Söylev’in sayfalarına dökmüştü.

77 yıl önce ‘ulusun, ülkenin birliğine’ karşı sorun yaratanların, bugün yeniden harekete geçtiği görülmektedir.

Tüm bunların anlamını bütün boyutlarıyla kavrayabilmek için, Atatürk’ün Söylev’de bugünlere ulaştırmak istediği iletileri, toplumun hep anımsaması gerektiği kanısındayız.

Gülsevil ERDEM-Kadın Araştırmaları Derneği

Bursa’da bu zam çok oldu

BURSA Büyükşehir Belediyesi toplu taşıma hizmeti verdiği hafif raylı sistemin bilet fiyatlarına %50 zam yaptı.

Kemal Unakıtan’a soruyorum: Kamu kuruluşu olan belediyeler, hizmetlerine hedeflenen/gerçekleşen enflasyon oranının üzerinde zam yapabilir mi? Partinizin idaresindeki bir belediye, sizin enflasyonla mücadelenize böyle bir taş koyabilir mi?

Cem GÜNEŞOĞLU BURSA

Biliyor musunuz

İSTANBUL Gümrükleri Başmüdürü Nadide Ünlü’nün bakanlığa önerisiyle İstanbul’a yeni atanan 20 gümrük müdürünün Doğan Kanmaz (Atatürk Havaalanı), F. Cemal İnal (Haydarpaşa), Rait Aksoy (Halkalı), Selahattin Mağaracı (Halklalı gümrük lab.) İsmail Peker (Erenköy), Seyfettin İnceoğlu (Atatürk Havaalanı, yolcu salonu), Hayrettin Eker (Karaköy Yolcu), H. Basri Çağlayan(S.Gökçen Havaalanı), Oya Yasemin Ergün (Atatürk Havaalanı Serbest bölge), İlhan Menderes (Trakya serbest bölge), H.Basri Çağlayan (deri serbest bölge), İbrahim Ok (Ambarlı), A. Remzi Özataş (posta), Hüseyin Kanburoğlu (Çerkezköy), Yusuf Uludoğan (Yalova), Hüseyin Dermenci (Halkalı tekstil), Latif Kavak (Gıda ihtisas), Recep Bilgin (Yeşilköy oto), Mehmet Adıbelli (Haramidere akaryakıt), Hasan Yıldırım (Atatürk havaalanı bilgi işlem) olduğunu... Biliyor musunuz?

GÜNÜN SÖZÜ

‘Hangi limana doğru seyrettiğimizi bilmiyorsak, hiçbir rüzgar bizim için uygun değildir.’

(Seneca)

MESAJ PANOSU

BODRUM
Göltürkbükü Belediye Başkanı Halil İbrahim Kaynar’ın vekili Av. İsmail Boncuklu ‘Bir gayrimenkülün satımı sırasında alıcı şahsın müvekkilimin bir banka şubesindeki hesabına 28.10.1999’da yatırdığı 15 bin dolar rüşvet şeklinde takdim edilmek istenmekte, olay kasıtlı olarak çarpıtırılmaktadır. Olay ticari bir ilişkidir’ dedi.

OTUZ bin nüfuslu Ortaköy ilçemizin bir tane lisesi var. Öğrenciler 40-50 kişilik sınıflarda ders işlerken liseye ait diğer derslikler öğretmen evi yapıldı. Öğrenciler itişe tıkışa okumaya çalışırken öğretmen evinde iskambil oynanıyor. İlçe Milli Eğitim Müdürü’ne ilettiğimizde ‘Ben yaptım size ne’ diyor. Sayın Hüseyin Çelik’ten buraya bir müfettiş göndermesini istiyoruz.

M.T.- ORTAKÖY AKSARAY

MAMAK, Aşık Veysel
mahallesinde yaklaşık 10 yıldır sokaklarımız asfaltsız. Özellikle 102, 104, 107, 105 ve 46 No’lu sokaklar çukur içinde. Araçlar dura kalka zor ilerliyorlar. Kış yaklaşmasına rağmen halen hiçbir bakım yapılmadı. Mamak belediyesinin Kayaş civarını bırakıp biraz da Mamak’ın en merkezi mahallesiyle ilgilenmesini istiyoruz artık.

Kamil Doğa-ANKARA

BAĞIMSIZ
Cumhuriyet Partisi’nin ‘Cumhuriyetçi Çıkış Yolu’ konulu paneli yarın Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda 13.00’te. Konuşmacılar; Mümtaz Soysal, Prof. Şükrü Sina Gürel, Prof. Yakup Kepenek ve Orhan Birgit.
Yazarın Tüm Yazıları