İki yeşil dağ, bir zümrüt koy ve açık deniz arasındaki cennet Marmaris Yatmarin

Coğrafi özellikleri nedeniyle dünyada rastlayacağınız nadir marinalardan biri Yatmarin.

Açık denizin bitişiğinde, korunaklı bir koyda. Teknenizin iskelesi, sancağı dağlar tarafından kucaklanıyor. Avrupa’nın en büyük kışlama, ağır hizmet ve çekek marinası özelliğini taşıyor. Ayrıca Doğu Akdeniz’in, yat bağlama kapasitesi en büyük tesisi.

Marmaris’te, yalancı boğaz adı verilen bölgede, sınırlı imkanlarla kurulmuştu Yatmarin. Aradan geçen zamanda, Avrupa’nın en iddialı marinaları arasına girdi. 330 tonluk dev gezer vinci sayesinde bugün megayatlara bile hizmet verebilecek donanıma sahip. 2000 yata aynı anda ev sahipliği yapan tesis, gemi yapımcısı, işadamı Bilgin Özkaynak’ın kurduğu bir ortaklık tarafından işletiliyor./images/100/0x0/55ea8966f018fbb8f8866d4e

TEKNENİZ İNTERNETTE

Yatmarin, personelin gece ve gündüz olmak üzere iki vardiyada çalıştığı, 24 saat hizmet sunulan bir tesis. Bar, kulüp, TV salonu, okuma salonu, bilardo salonu, yüzme havuzu günün büyük bölümünde açık. Marina içinde FM bandından Türkçe ve İngilizce radyo yayını yapılıyor. Gece ve gündüz güvenlik kameralarıyla izlenen marina bu sayede uzaktaki yat sahiplerine teknelerini internet kanalıyla görme imkanı sağlıyor.

Tesiste, teknelerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak mağazalar mevcut. Dev çamaşırhane ve restoranlar yatçılar için çalışıyor. Bu nedenle kış aylarında da marina yoğun ilgi görüyor. Yatmarin’de teknesini eve dönüştüren birçok yatçıya rastlamak mümkün. Çoğunluğu Avrupa ülkelerinden gelen emekliler.

Dünya turu yapan tekneler de çoğunlukla Akdeniz’de bakım gerektiğinde Yatmarin’i tercih ediyor. Birçok Yunan armatör, dev yatlarını bakım için Marmaris’e getiriyor. Nedeni tesisteki hizmet fiyatlarının cazip olması. Ayrıca onarım sırasında isteyen yatçı, tesisin 7 apart odasında konaklayabiliyor. 50 metre boyundaki tekneleri bile kaldıracak donanımı bulunan marinada, motor, boya, elektrik, tamir üniteleri faaliyette. 300 kişilik tecrübeli teknik personel yaz kış karınca gibi çalışıyor. Yakında 1000 tonluk bir vinçle, bakım ve onarım hizmetlerinin geliştirilmesi planlanıyor.

SAHİBİ OFFSHORE YARIŞÇISI

Marinanın sahibi Bilgin Özkaynak, çocukluk yıllarında denizle ve teknelerle haşır neşir olmaya başlamış. İstanbul’un Bostancı sahillerinde büyümüş. Denize yürekten bağlı. Tersanesinde tanker filoları inşa ederken, kendisi saatte 60 / 70 mil sürat yapan teknelerle yarışıyor. Kimi Offshore yarışlara üç tekneyle katılıyor. Şampiyonalarda kupa alacak kadar iyi bir yarışçı. Aynı zamanda Göcek Tüneli’ni inşa eden bir müteahhit.

Özkaynak, gönüllü turizm neferi. Marinaya gelen yatçılara Türkiye’yi tanıtmak için elinden geleni yapıyor. Eğlenceler düzenliyor, otobüs firmalarıyla anlaşıp İstanbul’a kadar uzanan turlar organize ediyor. Bir yandan da Paris, Cenova, Moskova’da düzenlenen boatshowlar’da Yatmarin ve Marmaris’i tanıtan standlar açıyor. Çabasının sonucunda Marmaris Yatmarin bugün Akdeniz’in en popüler marinaları arasına girdi.

Marmaris çevresinde günübirlik gezilecek koylar

GEBEKSE KOYU

Sıcak yaz günlerinde Marmaris’ten kaçmak, sakin bir koyda demirlemek isteyenler için ideal. Karşıdaki Rodos Adası’nı seyrederken, meltem rüzgarıyla serinleyebilirsiniz. Koyda bir de kilise harabesi bulunuyor. Teknenizi marinadan çıkarmak istemezseniz, Marmaris’ten kiralayacağınız 50 beygirlik motorlu bir tekneyle buraya yarım saatte ulaşabilirsiniz. Karayoluyla gelmeye kalkarsanız yarım gününüzü alır. Bu arada dağcılık yapmak zorunda kalırsınız.

ÇİFTLİK KOYU

Ay şeklindeki koyun tam karşısında çam ormanıyla kaplı bir ada bulunur. Koya her iki taraftan da giriş var. Dağlardan gelen çam kokuları eşliğinde geçer geceleriniz. Otel, motel ve kısa bir iskelesi var.

KADIRGA KOYU

En beğendiğim koy. Rodos’tan gelen ya da o yöne giden teknelerin uğrak yeri. Koyda yüzebilir, yandaki Kumlubük’teki balık restoranlarında akşam yemeği yiyebilirsiniz. Bu koyda Bill Gates ya da yeni Rus zenginleriyle karşılaşırsanız şaşırmayın.

RODOS

Marmaris’e tekneyle 40 dakikalık mesafede. Yeşil Marmaris firması adaya düzenli feribot seferi düzenliyor. Sadece "eski şehir" bölümündeki saat kulesinden gün batımını izlemek için bile gitmeye değer. Ortaçağ yerleşimlerini andıran bu bölgede, Osmanlılar’dan kalan birçok cami, Türk çarşısı bulunuyor. Kaleler, burçlar, UNESCO ve Avrupa Birliği fonlarıyla restorasyon geçiriyor. Dev limanı büyük tur gemilerinin uğrak yeri. Yunan adaları arasındaki sefer yapan büyük gemilerin de uğradığı liman oldukça yoğun.

TURUNÇ KOYU

Yıldız Adası karşısındaki koya Yatmarin’den tekne ile ulaşmak çok kolay. Yüzme ve mola vermek için ideal bir bölge. Eğer teknenizi yormak istemiyorsanız, gezi motorlarını da kullanabilirsiniz ya da günlük tekne kiralayabilirsiniz. Koy, Marmaris’e İçmeler Yolu ile bağlanıyor. Koyun yakınlarındaki Amos Harabeleri görülecek yerler arasında. İçmeler Koyu’nu ise koyun darlığı ve otellerin yoğunluğu nedeniyle tavsiye etmiyoruz.
Yazarın Tüm Yazıları