İki ayrı korsan slogan hikayesi

BAŞKENT’in yeni modası oldu, korsan afişler, billboard’lar, son olarak da sprey boyalı sloganlar.

İşin başlangıcını hatırlamak için zamanı biraz geri sarmak yeterli. 2009 yılındaki yerel seçim arifesinde, Ankaralı güne kentin dört bir yanındaki, “Gökçek gidecek, sol gelecek” yazılı billboard’larla uyanmıştı.
Yasal çerçevede belediyeden billboard kullanma hakkını alan Kentvizyon Şirketi, yine “yasal” çerçevede kentin dört bir yanını süsleyen bu billboardları kimin astırdığını açıklamadı.
CHP bu hamleyi, “Sağ oyları bir çatı altında toplamayı hedefleyen Gökçek’in taktiği” olarak yorumladı, Gökçek kabullenmedi. İşin garibi CHP’ye zerre kadar katkısı olmayan bu hareketi küçük de olsa bazı sol gruplar sahiplendi, billboardların üzerine “İnşallah” sticker’ları yapıştırdılar.
Ardından birileri yine kentin billboardlarına sanatçıların referanduma ‘Evet’ dediği afişleri yapıştırdı. Bu kez eylem tam anlamıyla “korsandı”, firma açıkladı:
Bizim afişlerin üzerine korsan afişler yapıştırılmış.
Gol atayım derken...
Ve son olarak önceki gün...
Belki korsan afişe parası yetmediği için bir grup genç, kentteki alt geçitlere, duvarlara spreyleriyle, “Tayyip gidecek, Gökçek gelecek” yazdı.
Sonrası malum, yakalandılar. CHP Gençlik Kolları Başkanı Umut Tunç, karakola gidip arkadaşlarını aldı. Eylemcilerin CHP’li olduğu tescillenmiş oldu. Toparlayacak olursak Gökçek’in isminin yazdığı bir yıl içinde iki ayrı korsan afişleme olayı yaşandı.
İlkinde “fail” belirlenemedi, ama “Gökçek gidecek, sol gelecek” afişi o dönem hedefine ulaştı. MHP’li üst düzey bir isim, o günlerde geçen bir sohbetimizde, “Bu afiş kararsız sağ seçmende Karayalçın korkusu yarattı ve bu korku Gökçek’e yönelmeye neden oldu” yorumunu yapmıştı.
Son olayda da tıpkı ilk olaydaki gibi tersinden okunan slogan duvarlara spreylerle yazıldı. Başbakan Erdoğan’ın yerine Gökçek’in hazırlandığı ima edildi.
Ancak yazıyı yazanlar “gol” atayım derken, “gol” yedi, yakalandılar.
Yerel seçim öncesi yapılan “korsan” strateji sağ oyları topladı, referandum öncesi yapılan “korsan” beceriksizlik karşı tarafa koz verdi.
Hem de Gökçek’in tam da CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nu bazı konu başlıkları vererek, tartışmaya çekmeye çalıştığı bu günlerde...

Referandum için elbise iddiası

REFERANDUMA bir aydan az süre kaldı. Liderler yurdun dört bir yanında halka dertlerini anlatmaya çalışıyorlar.
Referandum konusu Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de sıkı tartışmalara neden oluyor. Hatta biri AKP’li, biri MHP’li iki meclis üyesi referandumla ilgili sıkı bir iddiaya tutuştu.
AKP’li Zafer İçyer ile MHP’li Mehmet Yıldız referandumda çıkacak oy oranıyla ilgili iddiaya girdiler.
İçyer, ‘Referandumda yüzde 65 ‘evet’ çıkacak’ derken, Yıldız bu oranın yüzde 65’i geçmeyeceğini, küçük bir farkla “evet” ya da “hayır” çıkacağını savundu.
İddia sonunda kaybeden, kazanana bir takım elbise alacak. Yani yüzde 65’in altı Yıldız’a, üstü İçyer’e bir takım elbise kazandıracak.
2007 seçimlerinde Yıldız, AKP Grup Başkanvekili Ayhan Yılmaz’a, 2009 seçimlerinde de Yılmaz, Yıldız’a bir takım elbise kaybetmiş ama taraflar elbiseleri almamış.
Bakalım bu kez kaybeden kazanana takım elbiseyi alacak mı?
Yazarın Tüm Yazıları