İftar sonrası okkalı bir kahve için

Bugün, iftardan sonra şöyle okkalı bir Türk kahvesi içmek isteyenlere küçük tüyolar vereyim dedim.

Haberin Devamı

Kahvenizin lezzetli olması için kullanacağınız suyun kireçsiz olması gerekiyor. Bunun için de içme suyu kullanmalısınız. Suyu cezveye koyup fincan başına iki çay kaşığı taze kahve eklemeli ve şekeri de zevkinize uygun koyduktan sonra ocağa, kısık ateşin üzerine oturtmalısınız.
Kahvenin ideal pişme süresi 15 dakika olduğundan ateş de olabildiğince kısık olmalı. Benim annem gibi eski kadınların yeni çıkan pratik kahve makinelerini sevmemelerinin sebebi de bu olsa gerek.
Daha önce karıştırmadığınız kahveyi kabarmaya başladığında ocaktan alıp karıştırmanız ve tekrar ocağa koymanız gerek. Bu arada, kahvenin pişme süresini uzatmak için şimdiye kadar birkaç kez ocaktan alıp tekrar koymuş olmanız gerektiğini de söylemek gerek.
Kahve kaynama noktasına geldiğinde ocaktan alıp köpüğünü fincanlara paylaştırmanız ve tekrar karıştırdıktan sonra bir taşım daha kaynatıp fincanları doldurmanız tavsiye ediliyor.

Haberin Devamı

Cevizli sini köftesi

Kıymayı derin bir kaba koyun. Tuz, karabiber, pulbiber ve kekik katıp zeytinyağı ve yumurtayı ilave edin. Soğanı da rendeleyip ekleyin.
İnce bulguru bir kâseye koyup üzerine kaynar suyu aktarın ve 5 dakika kadar bekleyin. İyice kabarıp yumuşayan bulguru çatalla karıştırıp kıymanın üzerine aktarın.
Son olarak, ceviz içini de katıp yoğurmaya başlayın. İyice yoğurduğunuz köfte harcını buzdolabına koyun.
Diğer taraftan 25-30 santim çapındaki borcamı (fırın tepsisi de kullanabilirsiniz) 2 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayın. Köfte harcından mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp yağlanmış tepsiye bastırarak yerleştirin. Üzerine incecik dilimlenmiş patatesleri de yerleştirin.
Kalan 4 yemek kaşığı sıvıyağı fırçayla etin ve patateslerin üzerine bolca sürün. 5 dakika önceden 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarlayarak ısıttığınız fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar, 45 dakika pişirip çıkarın. Ilınınca çıkarıp servise sunun.
Not: İsterseniz bu harcı ikiye bölüp arasına haşlanmış tavuk ya da kavrulmuş kıyma koyarak börek gibi pişirebilirsiniz.

Malzeme listesi

- 750 gr az yağlı dana kıyma
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz içi
- 1 su bardağı köftelik ince bulgur
- 1 çay bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı pulbiber, kuru kekik
Ayrıca;
- 6 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 adet ufak boy patates

Yazarın Tüm Yazıları