Hükümetin Suriye politikasına destek yok

Akçakale’de 5 vatandaşımızın hayatını kaybettiği olayla birlikte Türkiye’nin bütün dikkati yeniden Suriye’ye çevrilmiş bulunuyor.

Haberin Devamı

Böylesine hassas bir dönemde Türk kamuoyunun hükümetin Suriye politikalarını nasıl değerlendirdiği, bir askeri müdahale seçeneğine ne ölçüde destek verebileceği gibi soruların yanıtları özel bir önem kazanıyor.
Bu yanıtları aramak üzere geride bıraktığımız haftalarda açıklanan 5 ayrı kamuoyu yoklamasının sonuçlarını birlikte değerlendirdiğimizde bakın karşımıza nasıl bir tablo çıkıyor:

BM OLSA DA DESTEK YOK

1) ABD’nin saygın düşünce kuruluşlarından German Marshall Fund’ın (GMF) her yıl ABD, Rusya ve 12 Avrupa ülkesinde yaptırdığı geleneksel “Transatlantik Eğilimler Araştırması”nın Türkiye ayağında yanıt aranan konulardan biri de Suriye dosyasıydı. Çalışmanın Türkiye ayağı “TNS Piar” şirketi tarafından 4-21 Haziran arasında yapıldı, bin 9 denekle yüz yüze görüşüldü.
“Türkiye Suriye’ye müdahale etmeli midir” sorusuna deneklerin yüzde 57’si “Türkiye bir müdahalenin tamamen dışında durmalıdır” yanıtını verdi. “Müdahale etmelidir” diyenler yüzde 32’de kalırken, görüş belirtmeyenler yüzde 11 oranında oldu.
İlginç bir nokta, “Türkiye Suriye’ye müdahaleden uzak durmalıdır” diyenlerin yüzde 76’sının “müdahale BM onaylı olsa da desteklemeyeceğini” belirtmiş olmasıdır.
2) Andy-Ar Sosyal Araştırmalar Merkezi, ağustos ayının son haftasında 3 bin 251 denekle yaptığı araştırmada toplumun, hükümetin Suriye politikasına desteğini ölçmeye çalıştı. Bu ankette “Hükümetin Suriye konusunda attığı adımları nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna olumlu yanıt verenlerin oranı yüzde 18.3’te kalırken, olumsuz yanıt verenler yüzde 67.1 çıktı. “Fikrim yok” diyenler yüzde 14.6’lık bir grup oluşturuyor.

Haberin Devamı

AK PARTİ TABANINDA BÖLÜNME VAR

3) Gezici Araştırma Şirketi de Vatan gazetesi için 25–26 Ağustos tarihleri arasında 6 bin 460 denekle yüz yüze yaptığı araştırmada Suriye politikasını da sorgulamış. Bu ankette Türkiye’nin Suriye politikasını ve uygulamalarını doğru bulanların oranı yüzde 35.8’de kalırken, olumsuz yanıt verenler yüzde 64.2’ye yükseliyor. Araştırmaya göre, AKP seçmenlerinin yüzde 28.7’si de izlenen politikalara sıcak bakmıyor.
4) Bir başka araştırma, Habertürk gazetesi için Konsensüs Şirketi tarafından 24 Ağustos-6 Eylül tarihleri arasında yürütülmüş. Telefonla bin 500 denekle görüşülmüş. Bu araştırmanın ortaya çıkardığı önemli bir bulgu, “Türkiye’de terörün yeniden hortlamasının en önemli iki nedeni nedir?” sorusu karşısında deneklerin birinci sırada (yüzde 43.3) Suriye’de yaşanan içsavaşı göstermesidir.
Anket, hükümetin Suriye politikasına halkın desteğinin yüzde 37.5’te kaldığını, yüzde 61.5’inin hükümet politikasını onaylamadığını gösteriyor. “Sizce Türkiye, Suriye’de yaşanan içsavaş nedeniyle bu ülkeye askeri müdahalede bulunmalı mıdır?” sorusuna yanıt verenlerin yüzde 79.9’u “Hayır” diyor. Müdahaleden yana olanların oranı yüzde 20.1’de kalıyor.

Haberin Devamı

MÜLTECİ POLİTİKASINA DA DESTEK YOK

5) Bütün bu anketler içinde en güncel olanı Metropoll Şirketi tarafından 14–19 Eylül tarihleri arasında bin 275 denekle telefonla gerçekleştirilen ankettir. Bu ankette, “Hükümetin Suriye krizini doğru yönettiğini düşünmüyorum” diyenlerin oranı yüzde 56 çıkarken, politikaları doğru bulanların oranı yüzde 28.1’de kalıyor. Kalanlar fikir belirtmemiş.
Burada önem taşıyan olgu, 2011 Haziran seçiminde AK Parti’ye oy vermiş olan denekler arasında hükümetin Suriye politikasını onaylayanların yüzde 45.4’te kalması, onaylamayanların ise yüzde 39.2 gibi yabana atılmayacak bir oran oluşturmasıdır.
Metropoll’ün “Türkiye’nin Suriye’den gelen mülteci sığınmacılarını kabul edip kamplara yerleştirmiş olmasını onaylıyor musunuz?” sorusuna “Hayır” diyenler yüzde 52.3 “Evet” diyenler ise yüzde 42.3 çıkıyor. AK Parti tabanındaki bölünme bu soruya yanıtta da karşımıza beliriyor. (Yüzde 50.8 evet, yüzde 45.2 hayır) Keza, deneklerin yüzde 66’sı Türkiye’nin Suriye’den gelen yeni mültecileri durdurması gerektiğini düşünüyor.
Ayrıca, Türkiye’nin tek başına Suriye’ye askeri müdahalede bulunmasına karşı duranların oranı yüzde 76.2 gibi yüksek bir orana ulaşıyor bu araştırmada. “Evet” diyenler ise yüzde 16.9’da kalıyor.
Bütün bu anket sonuçlarının herhangi bir yorum gerektirdiğini zannetmiyorum.

Yazarın Tüm Yazıları