Hoşgeldin bebek

Uzun günler ardından nihayet merakla beklediğiniz o an geldi ve bebeğiniz kucağınızda.

Şimdiye kadar bebek sağlığı hakkında belki çok şey okudunuz, ancak şimdi öğrenilenlerin unutulduğu işte o an... Bebeğinizin ilk günleri, bakımı, beslenmesi, aşıları ve en sık karşılaşılan sorunlarla ilgili olarak sizlere hazırladığımız bu yazı dizisinde aradığınız birçok sorunun cevabını bulacaksınız.

Bebeğiniz doğar doğmaz çocuk hastalıkları uzmanı ve bebek hemşiresi tarafından karşılanır. İlk nefesini almasında ona yardımcı olmak için solunum yollarındaki salgılar temizlenir. Bebek bakım odasına alınan bebeğinizin ilk aşısı olan Hepatit B aşısı ve yeni doğanın kanama hastalığından bebeğinizi korumak için K vitamini bacaktan enjeksiyon yoluyla yapılır. Koruyucu amaçla gözlerine antibiyotikli göz damlası damlatılır. Bebeğinizin güvenliği için ayak izi alınır ve koluna kimlik bilgileri takılır. Gebelik süresince göğüsler süt yapımı için hazırlanır. Emzirme isteği duyan, bilgili ve kendine güvenen her anne bebeğini emzirebilir.

İLK EMZİRME NE ZAMAN

İlk bir saat içinde hemen emzirmezseniz, bebeğiniz uzun bir uykuya dalacaktır. Rahat bir pozisyon alın, kolunuz bebeğinizin omurgasına paralel olacak, avucunuzla poposunu kavrayacak ve başı da dirsek çukurunuza gelecek şekilde bebeğinizi kucaklayın. Göğsünüzü sağarak 1-2 damla sütü meme başına getirin. Meme başını bebeğinizin dudaklarına değdirin, ağzını en fazla açtığı sırada tüm gövdesiyle bebeği memeye tutturun. Asla bebeğinizin başını göğsünüze doğru itmeyin, buna çok kızarlar!

Meme başı ile birlikte esmer kısmın tamamına yakınını ağzıyla kavramasını sağlayın. Sadece burun deliklerinin kapanmaması için başparmağınızla göğsünüze hafif bastırırken diğer dört parmağınızla göğsünüzü alttan destekleyin. Anne sütü, yaşayan sıvı özelliği gösterir. Bebeğinizin yaşına göre içeriği günden güne değişir. Tüm besin öğelerini, büyüme faktörlerini ve enfeksiyonlara karşı koruyucu faktörleri içerir.

YETERLİ SÜT İÇİN BOL SU

Bebeğinizin çene ve diş gelişiminin sağlam olmasını, daha sosyal ve daha zeki olmasını sağlar. Ekonomiktir, her an verilmeye hazır steril şekilde bebeğinizin emrine amadedir. Sindirimi kolaydır. Gaz sancısını azaltır. Emzirmek sizi rahim ve meme kanserine karşı korur. Kanamanızın daha erken sonlanmasına, rahminizin erken toparlanmasına neden olur. Gebelik boyunca aldığınız kiloları daha erken vermenizi sağlar.

Sütünüzün yeterli gelmesi için günde 3-4 litre sıvı almanız gereklidir. Sizde gaz sancısı yapacak yiyeceklerden kaçınmanızı öneririz. Sütünüzün miktarı her geçen gün artacaktır. Süt birikimi olmuşsa banyo yapmanızı, dayanabileceğiniz sıcaklıkta havlu ile göğsünüze kompres yapmanızı ve sağmanızı öneririz. Meme başı çatlağı oluşmasını önlemek için meme başına fazladan bir merhem sürmek yerine, emzirme sonrası steril bir pet ile kapatmak yeterli olacaktır. Ancak çatlak oluşursa meme başına lanolinli krem sürmeniz önerilir.

Her emzirmenin ardından bebeğinizi dik pozisyonda tutup sırtını sıvazlayarak gazını çıkarın. Bebeğinizi her ağlayışında emzirin. Emzirmeden önce altı kirli ise su ve pamukla temizleyin. Parfüm içeren ıslak mendiller kullanmayın. İlk gelen "ağız sütü" bebeğinizin ilk aşısıdır. Bebeğinizi bundan mahrum etmeyin. İlk 6 ay sadece anne sütü verin. Doktorunuz gerek görmediği müddetçe ilk 6 ay ek gıda vermeyin. Sütünüzün yeterli olduğunun göstergesi bol idrar yapması ve kilo almasıdır. Bebeğinize mama, su, biberon, emzik vermeyin.

Bebeğinizin doğum şişliklerini atıp bir hafta sonunda doğum kilosuna ulaşması normaldir. Anne sütü ile beslenen bebeğinizin ayda 600 ile 1000 gr. alması yeterlidir.

İlk günlerde koyu yeşil olan kakası 3-4 gün içinde sarıya dönecektir. İkinci gün başlayan, aşırı olmayan ve 10 gün kadar devam edecek sarılığı normaldir. Bebeğinizin belirgin şekilde sarardığını fark ederseniz hemen doktorunuza başvurun.

HİJYENE DİKKAT

Göbek bağı alkolle temizlenmeli ve bezinin üzerinde kuru kalacak şekilde temiz tutulmalıdır. Bebeğinizin banyosunu göbeği düşmeden de yapabilirsiniz ancak göbeği ıslak kalmamalı. Oda sıcaklığının 23-25 derece olması, uyurken üzerinin battaniye ile örtülmesi, üşüyorsa eldiven, çorap giydirilmesi önerilir. Banyo suyu sıcaklığı 37, oda ısısı ise banyo yaptırırken 27-30 derece olmalı.

Banyosunu açken yapın, en son başını yıkayın, banyo sonrası tüm vücuduna bebe yağı sürün. Bebeğinizi 5 ile 7’nci günler arasında doktor kontrolüne mutlaka götürün. Bebeğinize kontrolde işitme tarama testi yapılacak, tiroid bezi fonksiyonları ve metabolik hastalıkların taranması için kan numunesi alınacaktır. Bebeğinize yıkanmamış ellerle dokunulmasına izin vermeyin. Evinize gelen ziyaretçilerin grip benzeri bulaşıcı bir hastalık geçirmediklerinden emin olun. Aklınıza takılan, sormak istediğiniz sorularınızı lütfen doktorunuzla paylaşın. Bebeğinizle birlikte sağlıklı ve mutlu yaşayın.

"Baby" CowParade düzenliyor

Sütaş, ev sahipliği yaptığı CowParade Sergisi devamında, minik inek heykellerini çocuklarla buluşturuyor. 28 Eylül-28 Ekim tarihleri arasında Kanyon Alışveriş Merkezi’nde kurulacak Baby CowParade Atölyesi’nde 14 buzağı heykeli tasarımcıların süpervizörlüğünde çocukların hayal güçleriyle şekillenecek. Çocuklar, fiberglas inekler üzerinde hem yaratıcılıklarını gösterecek, hem de eğlenceli bir haftasonu geçirecekler. Atölye çalışmalarının ardından çocukların renklendirdiği buzağılar, 15 Kasım’a kadar Kanyon Alışveriş Merkezi’nde Baby CowParade sergisinde ziyaretçilerle buluşacak.

Kanyon Alışveriş Merkezi

Dişleme Kitabım Hayvanat Bahçesi

Her bebeğin dişlerinin gelişme süreci diğefarklıdır. Benzer olan noktalarsa damaklarındaki o dayanılmaz kaşıntıdır. Hayvanat Bahçesi’yle birlikte 4 kitaptan oluşan Dişleme Kitabım dizisi, işte tam bu zamanlar için hazırlandı. Çocuklarınız, kitapların üstündeki temizlenmesi pratik plastik bölümlerle dişlerini diledikleri gibi kaşıyabilir, ve sade sayfalarda yer alan temel bilgilerle çevresiyle ilgili ilk adımları atabilir.

Doğan Egmony Yayıncılık, 19 Mayıs mah. Golden Plaza No: 1 Kat: 10 Şişli/İstanbul

Tarzan Yağmur Ormanları

Bildiğiniz gibi, Tarzan, bir uçak kazası sonucu yağmur ormanlarına düşüp Maymun Kuki, Aslan Kral ve Badem Koala tarafından büyütülmüş, onlarla yaşamakta olan bir insandır; fakat insan olduğunu bilmemektedir. Çocuklar bu Tarzan hikayesini Tiyatro Alkış’ın yeni uyarlamasıyla izleyebilirler. (Ekim ayı boyunca her cumartesi, pazar)

Tiyatro Alkış, Yer: Halis Kurtça Kültür Merkezi/Göztepe Gişe Tel: (0216) 357 28 36

Özgürlüğün Rengi

Ülkede yaşayan zencilerin durmaksızın kötü muamele gördüğü ve iki ırkın arasında devlet eli ile çizilmiş derin bir ayrımın bulunduğu Güney Afrika’da yaşayan James Gregory, bir hapishanede gardiyanlık yapan sıradan bir askerdir. James ve karısı Gloria’nın hayatı bir gün ansızın gelen bir terfi haberi ile değişir. James’in başka bir hapishaneye tayini çıkmıştır ve Nelson Mandela’nın gardiyanlığını yapacaktır. Zencileri ülkeyi tehdit eden en önemli unsur olarak gören James’in fikirleri Mandela ile vakit geçirdikçe değişmeye başlar. TIGLON

Annenin not defteri

Düşününce anlıyorum, oğlumu kucağıma aldığım anda değiştim ben de tüm kadınlar gibi. Yıllardır çocuk bakmış, üç-beş çocuk büyütmüşçesine yaşamaya başladım oğlumla hiç yabancılık çekmeden...

Kadınlar, çocuklarını kokladıkları anda onlarla bir bütün oluyorlar. Hayat boyu birbirlerine bağlıymış da o anda buluşmuşlar, ancak kavuşmuşlar gibi duygular yaşıyorlar.

Oğluma ilk sözlerim farkında bile olmadan dökülmüştü dudaklarımdan: "Bebeğim hoşgeldin, sen nereden geldin, çok uzun yollardan geldin..." Demek ki ne uzun ve ne bitmez gelmiş hamilelik süreci bana.

Bir de daha önce kucağına bebek almamış, akrabalarının bebekleri dahil bir kez bile mama yedirme, alt değiştirme olayına girmemiş, hatta o tür ortamlardan ve bebek sesinden olabildiğince kaçmış biri olarak, "annelik performansımı" beğeniyorum düşününce.

Sonra diyorum ki "Nasıl oluyor da kadınlar böyle bir anda çocuk içlerinden çıkınca bu işte uzman oluyor, hatta yardım istemiyorlar?" Cevap belli, çok eskiden beri konuşulan şey "annelik içgüdüsü" işte.

Annemin Berent doğduğunda, iki gün bende kaldıktan sonra gitmesini istemiştim. Şu doğum sonrası bunalımı denen hadise yüzünden reklam filmlerine, kapı gıcırtısına, her şeye ağlayan kızının çocuğa nasıl bakacağından endişe ederek gitmişti annem evden. Ama gitmeden önce de her şeyini değiştirip, tertemiz bir halde bırakmıştı oğlumu. Ne oldu biliyor musunuz? Annem kapıdan çıktıktan 10 dakika sonra ilk kusma, hatta olabildiğince hızlı ve yoğun biçimde içindekileri fışkırtma olayını yaşamıştı bebeğim. İşte o an dönüm noktası oldu bana ve önce korkarak, sonra yavaş yavaş kendime güvenerek hallettim her şeyi. İnsan o anda değilse de aradan zaman geçince anlıyor. Korkuyorsunuz cidden. Ya bir yerine zarar verirsem diyorsunuz, çünkü öyle minik ve öyle melek ki bebeklerimiz.

Sonra oturdum yazmaya başladım her şeyi. Ne zaman beslendi, ne zaman altını değiştirdim, ne zaman gaz çıkardı, saat kaçta uyudu, kaçta uyandı, o gün kaç kez uyudu?

İşte yeni annelik halleri böyle oluyor. İnsan başlarda bebeğine dair her şeyi arşivlemek, yazmak, not tutmak ve sonsuza dek saklamak istiyor. Üzerinde minicik ayılar olan, duvara astığım, bir köşesine kurdele ile kalem bağladığım defterime günlük kusma, işeme ve yeme aktivitelerinin yanında arada şunları da yazmışım, beş yıl sonra okuyunca gözlerim doluyor, göğsüm yanıyor: "Bebeğim iyi ki geldin, Allah seni korusun, sağlık ve şans versin..."

Sevgilerimle Pınar Anne

Yaş günleri ve oyunlar

Susam Sokağı’nın sevimli canavarı Elmo, öğrenmenin eğlenceli olabileceğinin en canlı kanıtı! Elmo şimdi de yaş günleri, oyunlar ve evcil hayvanlar konusunda yeni şeyler öğreniyor. Her bölüm, Elmo’nun sürprizlerle dolu odasında geçiyor ve eğlenceye odadaki eşyalar da katılıyor. Hatta geveze bir yaşgünü pastası bile ziyarete geliyor! Ayrıca neşeli şarkılar her yaştan izleyiciye mutluluk veriyor. SAGA Film

Edirne’den bir tat

Eminiz daha önce Edirne’nin ünlü tava ciğerini duymuşsununuzdur ya da şanslıysanız Edirne’de bu leziz yiyeceği yeme fırsatınız olmuştur. Edirneli Çıldır Ailesi, iki ay önce Maslak’ta açtıkları 20 iki Edirne Tava Ciğercisi ile şimdi bu lezzeti İstanbullular’ın beğenisine sunuyor. Edirne ciğerini, ciğeri pek sevmeyen çocuklar bile severek yiyecek.

Adres: Nazmi Akbacı Tic. Merkezi No: 150 Maslak/İstanbul

Tel: (0212) 285 22 23
Yazarın Tüm Yazıları