Hırvatistan’da baklava yedim

Hırvatistan yolculuğumuza dün başlamıştık, hatırlarsanız. Bu ikinci yazıya da Hırvatistan’la ilgili iki hatırlatma yaparak başlamak istiyorum.

Birinci yüzyılda Hırvat askerleri eşarplarını kravat gibi takarlarmış. Zaten kravat da bu şekilde ortaya çıkmış. Meşhur dalmaçyalı köpeklerin kökeni de 14. yüzyıla ve Hırvatistan’a dayanıyor. Çünkü bu köpekler de ilk kez o tarihte Hırvatistan kıyılarında görülmüş.

Yüzde 33’ü ormanlarla kaplı bir yeşil ülke Hırvatistan ve müzikleri de yemekleri kadar canlı ve heyecanlı.

Hırvat mutfağı ise Akdeniz ve Ortadoğu mutfaklarının karışımı. Şarabın, balık yemeklerinin, diğer deniz ürünlerinin, makarnaların ve kırmızı etin ağırlığı ise hemen hissediliyor. Zaten eskiden de Roma İmparatorluğu’nun buğday ve şarabı Hırvatistan’dan gidermiş. Özellikle Napolyon bu ülkeyi pek sever ve sık sık yemek davetleri verirmiş.

Tarihi bir tarafa bırakıp bir yemekçi olarak görüşlerimi dile getirmem gerekirse, Hırvatların çorbaları ve mantarlı yemekleri çok başarılı. Hırvatistan müthiş doğa güzelliği olan bir ülke ve ot, sebze ve meyve çeşitliliği de inanılmaz boyutlarda. Pazarlarında incir, fındık, ceviz, badem, kestane, mandalina, üzüm, domates, patlıcan, neredeyse her renk biber ve brokoliyi tezgahlarda yan yana görmeniz mümkün. Hırvat zeytinyağının ve taze sebzelerin yemeklere kattığı lezzeti ise söylemeye bile gerek yok sanırım.

Tatlılarına gelince Hırvatistan’da tatlı çeşitleri Türk mutfağındaki kadar çok değil ama hemen bütün pastane ve restoranda baklava satılması beni çok şaşırttı. Baklava herhalde Osmanlı İmparatorluğu döneminde gitmiştir oraya çünkü imparatorluk bir ara üç kıtaya da yayılmış. Hazır tatlı demişken rozatta dedikleri krem karamelin, bademle uyumuna da değinmeden olmaz sanırım.

Tavuklu makarna Isabella

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

1 paket kelebek makarna

(Herhangi bir makarna türü kullanabilirsiniz.)

Sos için;

2 adet tavuk göğüs eti

(150-200 gr kuş başı tavuk eti de kullanabilirsiniz.)

5 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet orta boy kuru soğan

1 adet orta boy havuç

1 adet orta boy yeşil kabak

2 çay kaşığı tuz, karabiber

2 adet orta boy domates

1 su bardağı haşlanmış makarna suyu

Makarnayı kaynayan bol tuzlu suda 10-12 dakika haşlayıp süzün. (Haşlama suyundan 1 su bardağı kadar ayırın.) Makarnayı tekrar aynı tencereye aktarıp birbirine yapışmasını önlemek için üzerine birkaç kaşık sıvıyağ gezdirin.

Tavuk göğüs etini kuşbaşı et formunda doğrayın. Kuru soğanı incecik dilimleyin. Havucun dışını kazıyıp rendeleyin. Kabağı da yıkadıktan sonra soymadan incecik halkalar halinde doğrayın. Son olarak, domatesleri rendeleyip bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; zeytinyağını derin ve geniş bir tavada kızdırın.

Ocağın altını iyice açıp tavuk etini tavaya aktarın. Yüksek ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 5 dakika kadar kavurun. Üzerine soğan ve havucu hemen ekleyip 2-3 dakika daha karıştırarak kavurduktan sonra, ocağın ısısını normale düşürüp kabakları ekledikten sonra, tuz ve karabiberi serpin. Sık sık karıştırarak 2-3 dakika daha kavurup domatesi ilave edin. Son olarak, makarnanın ayırdığınız haşlama suyunu da katıp sık sık karıştırarak 15 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Sosu makarnanın üzerine aktarıp karıştırdıktan sonra taze biberiye yapraklarıyla süsleyin. Sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları