Hiç olmazsa ramazanda

Biraz su, biraz şeker ve biraz da meyve...

Bu üç basit malzemeden yapılan ’sulu tatlılar’dır, kompostogiller. Kompostogiller diyoruz, çünkü aynı malzemeleri kullanarak şerbet, hoşaf ve komposto yapılabiliyor. İsterseniz şimdi hoşaftan bahsedelim hazır ramazan ayının başlarındayken. Hoşaf, kuru meyvelerin su ve şekerden oluşan şerbetin içine atılması ve pişirilmesiyle yapılıyor. Komposto ise hoşafın taze meyveyle yapılanı. Ancak bu ayrımın yalnızca Türk mutfağına ait olduğunu hemen belirtelim. Batıda böyle bir kuru meyve-taze meyve ayrımı yok. Çünkü onlar daha şekerli olmaları nedeniyle kurutulmuş meyveleri pek de tercih etmiyorlar. Özellikle ramazan aylarının vazgeçilmez içeceği komposto ve hoşaf. Oruç tutan kişiler gün boyu ihtiyaç duyacakları şeker ve su miktarını sahurda içecekleri hoşaf ve kompostoyla karşılayabilirler. Doktorlar tarafından iftar sonrası için uygun görülen tatlılar arasında hoşaf da var. Osmanlılar zamanında ise şerbetin içilmesi yalnızca bir ayla sınırlı kalmıyormuş. Evlerde kadınlar tarafından yapılan şerbet evin vazgeçilmez içeceğiymiş o dönem. Sofralara özel ibriklerle getirilen şerbetler yemek sırasında su yerine içilirmiş. Şimdi yemekle birlikte bambaşka şeyler içiyoruz; zararlı olduklarını bildiğimiz halde. Ramazan ayı olmasına rağmen evlerimizde artık eskisi gibi komposto da yapılmıyor. Belki de bu ’yapılmıyor’ sözü yalnızca kendi çevremden gözlemlediğim evler için geçerlidir. Ve sizin sahurda ağzınızı çalkalamadan önce içtiğiniz son şey soğuk bir bardak nefis kompostodur belki...

Mercimekli mantılı çorba

Malzeme listesi

á 2 su bardağı dolusu hazır mantı

(Kayseri mantısı olabilir.)

á 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek

á 1 yemek kaşığı tereyağı

á 2 adet yeşil sivri biber

á 2 adet orta boy domates

á 8 su bardağı tavuk suyu

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 adet limonun suyu

á 2 tatlı kaşığı kuru nane

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Sivri biberleri yıkayıp ayıklayarak incecik halkalar halinde doğradıktan sonra halkaları tekrar dörde bölün. Domatesleri soyup tavla zarı formunda doğrayın. Diğer taraftan, yağı orta boy bir tencerede eritip sivri biberleri ekleyerek orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Domatesi de katıp 2-3 dakika daha kavurun. Sıcak tavuk suyunu ve haşlayıp süzdüğünüz mercimeği de tencereye aktarıp tuz ve karabiberi serperek kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra hazır mantıyı karıştırarak ilave edin. Sık sık karıştırarak mantılar pişinceye kadar, en az 12 dakika pişirin. Zaten pişen mantılar suyun yüzeyine çıkacaktır. Çorbayı ocaktan alıp limon suyu ve kuru naneyi ilave ettikten sonra karıştırın ve sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz kırmızı pul biber, kuru reyhan ya da kuru fesleğen de katabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları