Herkesin oyu bir mi sizce

YEREL Seçimlere iki buçuk yıl var. Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere CHP ve MHP’nin iktidar olmadığı ilçe belediyelerinde henüz bir adaylık kıpırdanması yok. İktidar partisi zaten Büyükşehir’e ve ilçelerin büyük bölümüne hakim olduğu için “niyeti” olan da haliyle sessizliğini koruyor.

CHP parti içi çekişmelerle uğraşıyor. Hem genel merkez bazında hem de teşkilatlarda güç savaşı yaşanıyor.
MHP’nin de CHP’den farkı yok. Ankara’daki en güçlü yerel unsuru Mansur Yavaş’ı “küstüren” ve partiden uzaklaştıran parti yönetimi, Büyükşehir Belediyesi’nin MHP’li meclis üyelerinin durumdan rahatsızlığını da göz ardı ediyor.
İki buçuk yıl sonraki yerel seçimlerde bırakın Büyükşehir yarışına ortak olmayı, eldekileri de kaybetmeleri bu gidiş sürerse sürpriz olmaz.
Her ne kadar ana muhalefet partilerinin pek niyeti ve gayreti yok gibi görünse de merak edenler için Ankara’da seçim nasıl kazanılır “reçetesini” yazalım.

Dış ilçeler kaderi belirliyor

Son yerel seçimlerde yaklaşık 2 buçuk milyon Ankaralı sandık başına gitti. Bunun yalnızca yüzde 7’sini (175 bin oy) oluşturan Akyurt, Ayaş, Bala, Çubuk, Elmadağ,Kalecik, Kazan ve Pursaklar Büyükşehir Belediye Meclisi’ne 33 Meclis üyesi yolladı. Yani kent genelinde yüzde 7’lik oy hakkına sahip kesimin Meclis’te temsil kabiliyeti yüzde 32.
Dış ilçelerdeki 33 Meclis üyesinin 21’ini AKP’li üyeler oluşturuyor.
CHP‘nin kent yönetiminin kaderini belirleyen bu ilçelerden Akyurt, Bala, Çubuk, Kazan, ve Pursaklar’da, MHP’nin de Akyurt, Ayaş, Bala, Kazan’dan hiç meclis üyesi çıkaramadığını da belirtelim.

80 bin oy 21 üye

AKP 80 bin 525 oyla dış ilçelerde 21 meclis üyesi çıkarırken, Çankaya’da 106 bin oyla bir meclis üyesi çıkarabildi. MHP’nin 78 bin oyu ise Çankaya’dan bir temsilciyi Büyükşehir Belediye Meclisi’ne göndermeye yetmemişti.
Temsilde dış ilçelerin gücünü kanıtlayan bir başka sayısal veriyi de şöyle anlatmak mümkün. Oyların yüzde 58’ini alan CHP ve MHP seçim sonrası transferlerini hesaplamazsak 47, oyların yüzde 38’ini alan AK Parti ise 56 Meclis üyeliği kazandı. MHP bir meclis üyeliği için yaklaşık 31 bin, CHP 30 bin, AK Parti ise 17 bin oy aldı.

Tablo doğru okunmalı

Tablo çok net.
2009 yerel seçimlerine 23 gün kala yerel seçimin şifresinin “pergel” olduğunu bu köşeden duyurmuştuk aslında. Pergel yasası olarak adlandırılan Pursaklar, Kazan, Çubuk, Akyurt, Elmadağ, Temelli gibi seçmen sayısı yüksek yerlerin yanı sıra çok sayıda köy Büyükşehir Belediyesi sınırlarına girdi. “Yaklaşık 200 bin ‘yeni seçmen’ Ankara’nın kaderini belirleyecek” demiştik. O dönem özellikle CHP’liler yeni düzenlemeyle ‘oyunun kuralının’ değiştirildiğini söyleyip itiraz etmişlerdi.
O dönem için belki haklıydılar ama bugün için muhalefetin önünde iki yol var. Ya ‘Herkesin oyunun bir olmadığını’ kabul edip, tabloyu doğru okuyup ona göre çalışacaklar, ya da muhalefette kalmayı “kader” kabul edecekler.
Yazarın Tüm Yazıları