Herkes bu filme ortak olabilir

ALİ ÖZGENTÜRK’ün küratörlüğünde (Özgentürk böyle söylüyor) yeni bir film girişiminin ilk toplantısı çarşamba akşamı Taksim’deki bir otelin roof’unda gerçekleştirildi.

Daha önce "Türklerin Batı’daki imajı değişir" (Hürriyet, 12 Haziran 2006) başlıklı yazımda projeyi yazmıştım.

Bir kez daha özetlemeliyim:

Dünya sinemasının tanınmış 10 yönetmeni, Türklerle ilgili bir öyküyü beyazperdeye getirecek.

10’ar dakikalık bölümlerden oluşacak filmlerin yönetmenleri aşağı yukarı belli. Yalnız onların adını verebilmek için anlaşmaların yapılması şart.

Filmin adı, Türkler Geliyor (Mamma Li Turchi).

Toplam olarak 800.000 Euro’ya ihtiyaç var, bu miktarın 100.000 dolarını Kültür ve Turizm Bakanlığı verecek.

Montaj ve teknik çalışmalar için zorunlu olan 200.000 Euro’luk bölümü de ünlü yönetmen Lars von Trier’nin şirketi Zentropa karşılayacak.

* * *

ALİ ÖZGENTÜRK
herkesin oluşuma katılması kararını şöyle açıkladı: "Arkadaşlarla konuşurken, finansmanı sağlamak için şöyle bir fikir ortaya çıktı.

Projeye inananlar katkıda bulunacakları gibi, tanıdıklarını bilgilendirip onların da katkısını sağlayacaklar. Sözgelimi 5’er bin dolarla başlayıp daha büyük rakamlara ulaşacağımız bir sistemi oluşturmak. Halka halka büyüyen bir zincire benzetilebilir."

Girişimci komitede, ticaret, sanayi, sanat dünyasından, büyük kurumların, holdinglerin, bankaların yöneticilerinden birçok isim var. Hiç kuşkusuz böyle bir girişimi tek başına bir sponsor da yüklenebilir. Buna engel bir durum yok. Yani böyle kuruldu diye, tek kişinin üstlenmesine bir engel yok.

Bu projeyi beğenenler, gerçekleşmesini isteyenler, çok ortaklı bir şirketin hissedarı olabilecekler.

İlk anlatışta, bazı okurlarım bunun hayalci yanına odaklanabilirler. Ancak belli bir miktar toplandığında, çekimler başlayabilir.

Çünkü daha önce, Ali Özgentürk, ünlü yönetmenlerle konuşmuş, ancak onlardan tarih alabilmesi için, maddi engelin ortadan kalkması gerekiyor.

Ali Özgentürk, filmlerin niteliği konusunda da bilgi verdi: "Filmlerin türü kesinlikle belgesel olmayacak. Çekilecek filmlerin hepsinde, bizim sinemamızdan tanıdığımız ve artık ismine ve oyunculuğuna inandığımız oyuncular oynayacak.

Aynı filmde, o yönetmenin ülkesinin ünlü oyuncusu ile Türk sinemasının ünlü oyuncusu bir arada rol alacaklar."

* * *

ŞİMDİ
girişimciler grubu bu filmin hukuki statüsünü hazırlıyor, ondan sonra da katılımcılardan gelecek mali katkıyı bekleyecekler.
Yazarın Tüm Yazıları