Hayvanseverler Lili’den sonra artık çok mutsuz

Adı Lili’ydi, sarı renkli, kısa bacaklı, küçücük bedenliydi. Arkadaşları Nergis ve Pamuk gibi o da kısırlaştırılmıştı. Küpesi de vardı, aşıları da. Anne olmasına ne yazık ki izin veremiyorduk ama, hiç değilse yaşamasına müsaade edebilirdik. Ameliyattan geldiği gün, mahallesine kavuşunca hayatının en mutlu günüydü. Kendini yerlere attı, oradan oraya koşuşturup neşeyle kuyruğunu salladı. Mahallemizin çocuklarından pek çok arkadaşı vardı. Pamuk ve Nergis’le sevinçle koklaştılar. Göztepe’deki mahallemiz onun eviydi, orada yaşayanlar da ailesiydi onun. Genellikle çok seviliyorsa da, her yerde olduğu gibi onu sevmeyen, görmek bile istemeyen birileri de vardı. İşte onlar itlaf ekiplerine haber verdiler. Daha mahallesine kavuşma sevincini tam anlamıyla yaşayamadan, ameliyat yaraları tam olarak iyileşmeden, itlaf ekipleri tarafından öldürüldü. Belki onlar yine her zaman yaptıkları gibi inkar edeceklerdir ama çocuklar ağlayarak yerden onu öldüren zehirli iğneleri topladılar. Bir hanım da gece, vurulduğunu gözleriyle görmüş. Ertesi sabah bile, kulübesinin önünde ağzından burnundan hatta kulaklarından kan geliyor, hala can çekişiyormuş. Çocuklar öğleyin hálá gözlerinin oynadığını, büyük bir acı içinde kıvrandığını görmüşler. O sevimli küçük bedeni çırpına çırpına ölmüş. İğneyle atılan zehir içini parçalıyor. Yalnızca o mu, daha sonra mahallemizdeki Umut, Anne ve Seymen, hepsi de ameliyatlı ve aşılıydı. Ama onlar da Lili’nin kaderini paylaşmakta gecikmediler. Lili daha 1 yaşındaydı. İnsanların ne kadar kötü olabileceklerini anlayabilecek kadar bile yaşayamadı. Elbet bir gün bu acıyı bu hayvancıklara yaşatanlar, aynı sonu bir şekilde yaşayacaklardır. Buna inanıyor ve dua ediyorum.

GÖZTEPE’DEN BİR HAYVANSEVER


Sevgili hayvansever okurlarım. Bu yazı bana birkaç gün önce geldi. Hemen akabinde DOSHAYAD’tan bu çağrıyı aldım. Nato toplantısı nedeniyle Şişli ve Beyoğlu’nda da aynı olaylar yaşanmış, sokak köpekleri teker teker öldürülmüş. Son zamanlarda çeşitli yerlerden hep böyle acı haberler alıyorum. Sokak hayvanlarının dostları Doshayat’ın ve Çevre Komisyonu Başkanlığı’nın yandaki çağrısını da yayınlıyorum. Bu korkunç olaylara dur diyebilmek için lütfen bu toplantılara katılın. Hayvan hakları yasasının hayvan katliamına fırsat tanıyan maddelerinin değişmesi için çaba gösterin. Size şu araştırma sonucunu da hatırlatmak istiyorum: Bilimsel araştırmalara göre, suçluların %80’i çocukken hayvanlara eziyet edenler arasından çıkmış.

İlik nakli için bekleyen Oğuz için yardım çağrısı!

Sesimizi duyanlar, duyabilenler! Oğuz Çay 1986 Fatih doğumlu. Şu anda Çapa Tıp Fakültesinde ilik nakli olmayı beklemektedir. Oğuz’a, A RH (+) grubu ve sigara içmeyen kişilerden kan aranmaktadır.

İrtibat: 0212- 546 26 05

Oğuz’un ev telefonu(Babası Ramazan Çay)

0542 593 79 76

Oğuz’un öğretmeni (Müzeyyen Balcı)

0212-582 02 85 Okul Müdürü (Selman Belhan)

Ayrıca, Oğuz için Açıkhava tiyatrosunda ve 8 Temmuz’da Bakırköy Yağmur Türküevinde konser düzenleyen, hiçbir ücret almadığı gibi ses, müzisyen, ışık ve güvenlik masraflarını kendisi ödeyen sevgili Haluk Levent’e en içten şükranlarımızı sunuyoruz.


Koruma yasası bir şey değiştirmeyecek

24.06.2004 Perşembe günü TBMM’den geçerek yasalaşan sözde hayvan hakları yasası aslında hükümetimizin kanunlaştırarak kabul ettiği (Avrupa Birliği evcil hayvanları sözleşmesi kanunu ile örtüşmeyen) yasa maalesef ölümün meşrulaştığı bir yasadır. Yani sahte bir koruma yasasıdır. Belediyeler yıllardır ‘3285 sayılı hayvan sağlığı zabıtasındaki öngörülen durumlardaki kuduz köpekleri öldürme yetkilerine sığınarak vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine sokaktaki sağlıklı başıboş hayvanları kuduz oldukları gerekçesiyle öldürüyorlardı. Böylece sokaktaki hayvanlardan kuduz bahanesi ile kurtuluyorlardı. Ve ne yazık ki bu yasa ile hiçbir şey değişmeyecek. Bu nedenle tüm hayvan dostlarımıza son çağrımızı yaparak, 11.07.2004 Pazar günü saat 12.00 de SULTANAHMET meydanında koruma adı altında ölümü meşrulaştıran bir yasa değil de, gerçek anlamda bir koruma yasası olarak hayata geçirmesini sağlamak için bir eylem gerçekleştireceğiz. Tüm hayvan dostlarını ve sivil toptum örgütlerini de protestomuzda, aramızda görmek umuduyla desteğinizi bekliyoruz.

Av. Tunay Gürsel : Çevre Konseyi Genel sekreteri

Süsen Erkuş:

DOSHAYAD Doğa ve Sokak Hay. Yaş. Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Tarih: 11.07.2004 Saat 12.00

Adres: Sultanahmet Meydanı

Not: Henüz Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanmamış olan bu yasaya tepkinizi, Sayın cumhurbaşkanlığı mail adresine başvurarak önleme imkanınız hala var.

cumhurbaskanligi@tccb.gov.tr
Yazarın Tüm Yazıları