Hayvan katletmek insanlık suçudur

BUGÜN de hayvan haklarını yazalım. Ne yazık ki Türkiye, hayvan hakları bakımından bir ‘cehennem’... Öbür ‘haklar’ın ne olduğunu, neler yaşandığını söylemeye gerek yok. Artık dünya “hayvan katliamını bir insanlık suçu” olarak kabul ediyor.

Haberin Devamı

“Her canlının yaşama hakkı vardır. Ve bu hak yasal güvenceye bağlanmıştır... Daha güçlü olan insanlar, daha güçsüz olan hayvanlara bakmakla yükümlüdür. Görüldüğü gibi bu merhamet lütuf işi olmaktan çıkarılmış, hukuksal bir yükümlülük olarak konulmuştur.
Kesin bir zorunluluk olmadıkça hiçbir hayvan öldürülemez... Örneğin, veteriner raporuyla saptanmadıkça.”
Biz bu evrensel ilkelerin aksini yapıyoruz.
Yukarıdaki hükümler 1978’de Paris’te UNESCO merkezinde imzalanan Hayvan Hakları Evrensel Bildirisi’nde yer alıyor.
Özü her canlının yaşama hakkına saygı gerekir.
Türkiye, Hayvan Hakları ile ilgili yasayı 1996 yılına çıkarabildi Avrupa’dan 20 yıl sonra; o da uzun tartışmalardan sonra ve orası burası tırtıklanarak...
İÜ Hukuk Fakültesi’nin efsane hocalarından Prof. İsmet Sungurbey hazırlamıştı tasarıyı. 13 yıl önce tasarının gerekçesini şöyle açıklamıştı:
“Hükümleri ben uydurmadım, uygar Avrupa ülkelerinin yasalarından esinlendim, kendi şartlarımıza uygun hale getirdim.”
Hoca, Yedikule’den Aksaray’a kadar olan bölgede her gün 500 kedi ve köpek besliyor, kasabına sipariş verdiği ciğerleri ve ‘pasta’ dediği taze kaşarı bizzat kendi götürüyordu. Bütün maaşını kimsesiz hayvanlar için harcıyordu.
Prof. Sungurbey, 1000 sayfayı bulan bir ‘Hayvan Hakları, Bir İnsanlık Kitabı’ yazmış, üst başlığını ile ‘Öldürttüğümüz Hayvan Dostlarımız Bizi Bağışlayınız’ koymuştu.
Kitabında Peygamber’in “Hayvanlara eziyet edene, Allah lanet etsin!” buyruğu yer alıyor, Osmanlı döneminde leylekler, kediler ve hayvanlar için vakfiyeler kurulduğu da anlatılıyor.

Haberin Devamı

Belediyeler bu görevlerini hiç unutmasın

2004’te çıkan Hayvanları Koruma Yasası özetle, “belediyelere katliam değil, barınaklar kurma, üremelerini önlemek için kısırlaştırma” görevi veriyor. Mezbaha ve lokanta artıklarıyla, en önemlisi hayvanseverlerin katkılarıyla bunların doğal ömürlerini tamamlamaları öngörülüyor.
Ankara Rixos Grant Otel’de hafta sonu ‘Dünya Veteriner Hekimleri Yılı’ ve ‘Dünya Hayvanları Koruma Günü’ nedeniyle, 1930’da kurulmuş olan Veteriner Hekimleri Derneği’nin ‘Dünya Veteriner Hekimleri Yılında Can Dostlar’ paneli vardı. Hayvanların katledildiği, Arnavutköy-Bolluca’da onlarca köpeğin zehirlendiği bir dönemde böyle bir etkinlik için çok şeyler söylediler:
İÜ Veteriner Fakültesi’nden Prof. Dr. Tamer Dodurka, CHP milletvekili Aylin Nazlıaka, Bursa’dan veteriner Dr. Aysu Ilıman Altıkardeşler, gazeteci Ruhat Mengi, sanatçı Tuna Arman ve biz...
EKER VE BAYTARLIK
Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Prof. Dr. Şakir Doğan Tuncer ve meslektaşlarını ve öğrencileri tanıdıkça, bir veteriner hekim olan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in, bir gazetecinin kendisine “Efendim bula bula baytarlığı mı buldunuz?” sorusu sık sık gündeme geldi. Yani, “Siz veteriner hekimlik ruhunu taşımıyorsunuz?” demek istemiş gazeteci. Hayret edilen nokta; “Meslektaşımız olan bir bakan okuduğu bölümü nasıl savunamaz!” oldu.

Haberin Devamı

21 veteriner fakültesi olur mu

- Bolluca ormanında köpek zehirlenmesi olayına AKP’li Arnavutköy Belediyesi yeterince sahip çıkmamış. Kızılay da çadır gönderemeyeceğini söylemiş. Ama yasal bir mazeret çıkmış ortaya... Kızılay’ın yeni Genel Başkanı Ahmet Lütfü Akar “Yönetmeliğimizde böyle bir vaka karşısında bir hizmet görevimiz yok. Ama yönetmeliğimizi hemen değiştireceğiz” demiş hayvanseverlere.
- Hayvancılık ‘batmışken’ Türkiye’de 20’den fazla Veterinerlik Fakültesi açılır mı? Prof. Dr. Tamer Dodurka “Çok fakülte açarsanız puanlar düşer; nitelikli öğrenciler gelmez. Fakültelere ‘şefkatli’ öğrenciler girmeli” dedi.
- Hayvan hakları konusundaki eylemleri ile tanınan aktivist Tuna Arman, hayvan barınağı “Hasdal’da her şey var da vicdan yok” dedi. Bolluca’daki zehirlenme ile ilgili otopsi raporlarında kuşkulu verilerle karşılaşılabileceğini söyledi.
- Ankara Veteriner Hekimler Odası Başkanı Oytun Şener, hayvanlarla ilgili yasanın “Belediyelere aşılama, kısırlaştırma ve rehabilite görevi verdiğini hiçbir belediye başkanı unutmamalı” uyarısında bulundu.
- Osmangazi Belediyesi Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi Başhekimi Aysu Ilıman Altıkardeşler’in çalışmalarıyla ilgili verdiği bilgiler herkesi kendisine hayran bıraktı; tabii AKP’li Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ı da kutladık. Bu barınakla ilgili projeyi tüm belediye başkanları görmeli.
- Bir avuç da olsa veteriner hekim ve hayvanseverlerden çok şey öğrendik. Bu konuda çok az şey biliniyormuş. Sakın onları “Panter Emel” ve “Deli Ayten” diye suçlamayın. - Eski Çevre Bakanı İmren Aykut’un, yasayı çıkarmak için milletvekillerine hayvan bibloları hediye etmek suretiyle onları ikna etmeye çalıştığını anlatırken, “Halbuki, yarışlardan Jokey Kulübü’ne kesilen fon gibi bir hüküm konsaydı Türkiye barınak sorununu çoktan hallelerdi. Ama Jokey Kulübü, siyasilerin üzerine çıkarak bu hükmü koydurmadı” dedi.

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

- CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk’ün babası, 6. Cumhurbaşkanı Fahri S. Korutürk’ün, ölümünün 24. yılında, 12 Ekim Çarşamba günü 13.30’da Moda’daki büstü önünde Kadıköy Belediyesi’nce düzenlenecek törenle anılacağını...
- SODEV ve TÜSES’in oluşturduğu Sosyal Demokrasi Okulu’nun, 12 dersten oluşan 25. dönemini 13 Ekim’den itibaren salı-perşembe günleri 18.30-20.30 arasında Bilgi Üniversite Dolapdere Kampusu’nda başlayacağını... (sodev.org.tr)

Akdoğan’dan ‘toplumsal uzlaşma!’

BAŞBAKAN Erdoğan’ın danışmanı ve AKP Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, Çağdaş Tuzla Gazetesi sahibi Halil Özen imzasıyla Birgün gazetesinde yayınlanan “Kaçak hafriyatın bir bedeli varmış!” manşetli habere ilişkin olarak Ankara’da açtığı tazminat davasından ‘feragat’ etti. Akdoğan’ın avukatı “Seçim sonrası Sayın Başbakan davalardan vazgeçmiştir. Müvekkilimiz de kendi adına oluşan bu duruma katkı sağlamak amacıyla davasından vazgeçiyor” dedi. Akdoğan’ın aynı haberle ilgili yaptığı suç duyurusu ise Şişli Cumhuriyet Savcılığı tarafından takipsizlikle sonuçlanmıştı.

Yazarın Tüm Yazıları