Hayali fener gibi

Osmanlı döneminde akşam saatlerinde dükkan açma izni sadece ramazana mahsusmuş. O nedenle ramazan akşamlarında alışveriş mahalleri çok hareketliymiş.

Esnaf da müşterilerin ilgisini çekmek için dükkanlarının önüne fenerler astırırmış ki bu fenerler, tenekeden yapılan su kovası şeklinde ve büyüklüğünde ama kağıttan yapılırmış.

Bu fenerlerin çevrelerine de tuhaf resimler nakşedilirmiş. İç taraflarına da bir mum dikilip asılırmış. Bu fenerler daima döndüğü için üzerindeki resimler de değişir, bu da çok ilginç bir görünüm oluştururmuş. "Hayali fener gibi dönüp durmak" deyimi de bize işte bu fenerlerden kalmaÉ Bir de elde taşınan fenerler varmış ki, onlar, sahur zamanına dek sokakta gezenler tarafından kullanılırmış.

İFTAR YEMEĞİ

Kaymaklı güllaç

6 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Malzeme listesi

4 adet güllaç yaprağı

3 su bardağı ılık süt

1,5 su bardağı toz şeker

İç harcı için

200 gr kaymak

1 çay bardağı ceviz içi (dövülmüş)

Üzeri için

1 su bardağı soğuk süt

1 adet nar

1 çay bardağı ceviz içi veya fındık içi

Yapılışı: Öncelikle, sütü ve toz şekeri orta boy bir tencereye aktarıp, şeker eriyinceye kadar karıştırarak ısıtın. Dört eşit parçaya ayırdığınız güllaç yapraklarını ılınan sütün içerisinde yumuşayıncaya kadar bekletip, bir tabağa koyun. Uzun kenarlarına bir tatlı kaşığı taze kaymak ve iki tatlı kaşığı ceviz içi koyup, sigara böreği gibi sararak, kenarları yüksek bir servis tabağına yan yana yerleştirin.

Servis yapmadan önce, soğuk sütü üzerinde gezdirin. Nar taneleri, fındık, ceviz ya da fıstık içiyle süsleyip servise sunun.

SAHUR YEMEĞİ

Makarna kış güneşi

4 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

3 su bardağı dolusu kelebek makarna

1 yemek kaşığı tereyağı

3 su bardağı ılık su

1 çay kaşığı tuz

Üzeri için

150 gr orta yağlı kıyma

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet orta boy soğan (rendelenmiş)

1 adet yeşil sivri biber (incecik doğranmış)

2 adet közlenmiş patlıcan (konserve de olabilir)

1 çay kaşığı tuz

3 su bardağı sarımsaklı yoğurt

Yapılışı: Öncelikle, makarnayı, orta boy bir tencerede erittiğiniz tereyeğında sık sık karıştırarak kavurun. Makarna yumuşayıp rengi kahverengiye dönüştüğü anda ılık suyu ve tuzu ilave edin. Kısık ateşte, makarna suyunu tamamen çekinceye kadar pişirip, ocaktan alın. Öte yandan, üzeri için bir tavaya zeytinyağını, kıymayı, soğanı koyup, 4-5 dakika kavurun. Sivribiberi de ekleyerek 4-5 dakika daha karıştırın. Son olarak, kuşbaşı doğradığınız közlenmiş patlıcanı ve tuzu kıymalı harca katıp 3-4 dakika daha pişirin. Üzerinde kıymalı, patlıcanlı sosu gezdirdiiğiniz makarnayı sarımsaklı yoğurtla servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları