Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Hayal Ortağım” dünya birincisi …

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

7 Şubat tarihli yazımda sizlere duyurmuş olduğum gibi, Dünya GSM Birliği (GSMA) tarafından düzenlenen 19. Mobil Dünya Kongresi’nde bu yıl ilk defa engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran mobil ürün ve hizmetler değerlendirildi.

“Küresel Mobil Ödülleri”nin “Erişilebilirlik: Kolay Kullanımlı En İyi Mobil Ürün, Hizmet veya Uygulama” kategorisinin dört jüri üyesinden biri, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Genel Direktörü Nigar Evgin’di.

Yarışmada, “Erişilebilirlik - Kolay Kullanımlı En İyi Mobil Ürün, Hizmet veya Uygulama”
kategorisinde; zihinsel, işitsel, hareket, görme veya diğer sınırlılıkları nedeniyle bağımsız yaşama koşullarında kısıtlaması olan insanların hayatlarını kolaylaştırmak için tasarlanan ürünler değerlendirildi. Değerlendirme sırasında ürünlerin, engelli insanların yaşam kalitelerine katkısı ile sosyal kaynaşmanın yolunu açması yönündeki başarısı; ürünün etkinliği, satın alma kolaylığı, kullanım kolaylığı, erişilebilirliği, evrensel tasarımı ve mobil ürüne entegrasyonu dikkate alındı.

Haberin Devamı

Tüm dünyadan toplam 680’in üzerinde başvuru yapılan, 155 finalistin yarıştığı Global Mobil Ödülleri, 25 Şubat’ta Barselona’da düzenlenen törende sahiplerini buldu. Turkcell, “Toplumsal ve Ekonomik Gelişme” kategorisi "Mobil Ürün Uygulama" dalında tüm rakiplerini geride bırakarak oldu. Turkcell’i birinciliğe taşıyan, görme engelli aboneler için hayata geçirdiği Hayal Ortağım servisi oldu.

“Hayal Ortağım”; abonelerinin ihtiyaçlarıyla birebir örtüşen çözümler üretmeyi kendisine öncelik edinmiş olan Turkcell’in, geleceğin sosyal sorumlu liderlerini yetiştirmek vizyonuyla 2000 yılında Türkiye'de kurulan uluslararası bir sivil toplum örgütü olan Young Guru Academy (YGA) ile birlikte tasarlayıp sunduğu bir servis. Turkcell’e ödül getiren bu servis; “Engel Tanımayan Çözümler” kapsamında hayata geçirilmiş, görme engelli aboneler için ücretsiz sağlanan bir hizmet. Görme engelli aboneler, bu proje sayesinde Türkiye ve dünyadan güncel haberleri, köşe yazılarını, dünya klasikleri başta olmak üzere binlerce sesli kitap ve eğitimleri, hatta hayatlarını kolaylaştıracak bilgi servislerini ücretsiz dinleyebiliyorlar.

Haberin Devamı

Hayal Ortağım’a 8020 numaralı IVR Hattı üzerinden ulaşılabildiği gibi IOS ve Android uyumlu cep telefonlarına indirilebilen uygulama üzerinden de erişilebiliyor. Hayal Ortağım, Goller Cepte IVR özelliği ile de görme engelli aboneler, taraftarı oldukları takımın gollerini maç anında otomatik gelen çağrılar ile dinleyebiliyor, maçtaki dakika ve skoru öğrenebiliyor. IOS ve Android uyumlu uygulama sayesinde, bilgiye her an her yerden kolayca ulaşılabiliyor. Ödül alan Hayal Ortağım’ı şu an 6.250 kişi kullanıyor. Uygulamadan yararlanan aboneler günde yaklaşık 7.500 dakika dinleme gerçekleştiriyor.

Pek çok konuda engellilerin göz ardı edildiği yadsınamayacak ülkemize bu birinciliği getiren Turkcell’e ne kadar teşekkür etsek az. Umarım, bu başarı diğer şirketlerimizi de heyecanlandırır ve özendirir. Sonuçta hem ülkemiz, hem de engelliler kazanır.

Haberin Devamı

Küresel Mobil Ödülleri yarışmasında Akbank da, "direkt mobil" uygulamasıyla “Dünyanın En İyi Akıllı Telefon Uygulaması” ödülünü kazandı. Uygulamanın basit, kullanıcı deneyiminin yüksek, kullanımının pratik olması; tek şifreyle uygulamaya giriş yapılabilmesi bu ödülün kazanılmasını sağlayan özellikler olarak öne çıktı.

Bizleri gururlandıran her iki kuruluşumuzu da tüm engelliler adına kutluyor, yanımızda oldukları için teşekkür ediyorum.

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları