Hatay’ın umudu Halikarnas Balıkçısı

Konak Belediyesi’nce yenilenen 232 numaralı sokak, tüm Hatay’a örnek oldu.

Haberin Devamı

Hatay Nokta’dan başlayarak, tüm semt temizlenip, süslenip, yenilenip, çiçeklenip, sanat etkinlikleriyle ayağa kalkıp örnek bir bölge haline gelebilir.

ETHEM Amca, Hatay-Murat Reis mahallesinde uzun yıllar muhtarlık yapmış çok saygın bir büyüğümüzdü. Benim sevgili bacanağım Akif Aytaç’ın, Kemalist gençlik önderlerinden rahmetli Ahmet Aytaç’ın ve afacan işadamı Neşet Aytaç’ın babasıydı. Elini defalarca öptüğüm ve 1980’de vefat eden bu muhtarımızın Halikarnas Balıkçısı ile ilgili hatıralarıyla yazımıza giriş yapalım (Bu hatıraları bana Neşet Aytaç anlattı)..
Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir, bir gün muhtar Ethem Bey’e telefon açıp ikametgah belgesi ister. Muhtar, Cevat Bey’i çok sevip saymaktadır. “Siz zahmet etmeyin, ben belgeyi hazırlayıp evinize kadar getiririm” der. Ana adı, baba adı, adresi yazar, belgeyi hazırlar, akşamüstü Cevat bey’in evine getirir. Muhtar sorar:
- Cevat Bey, meslek hanesini boş bıraktım. Ne yazayım?
- Aman Ethem Beyciğim, “pezevenklikten gayri her işi yapar” diye yazsana a canım!.. Di mi yaaa?..
Yine bir başka hatıra.. 1974’te bir trafik kazasında kaybettiğimiz Dev-Genç’in İzmir önderi rahmetli Ahmet Aytaç, muhtarın büyük oğludur. Bir gün Muratreis Muhtarlığı ofisinin bulunduğu 231 sokakta sıkışık bir durumda arabası ile giderken, önünde yürüyen heybetli Halikarnas Balıkçısı’nın yolu kapattığını görür ve camı açıp bağırır:
- Heytt üstad.. Biraz sağa çekilsene!...
Cevat Şakir, hışımla geri döner ve kükrer:
- Ulan!.. Bu memlekette sağdan başka gidilecek yer yok mu ulan?..
Böylece solcuların lideri sevgili Ahmet Aytaç’ın yüzü kıpkırmızı olur.. İkisi de nur içinde yatsın..

Haberin Devamı

BALIKÇI SOKAĞI

Halikarnas Balıkçısı, Bodrum’dan gelip o zamanlar dağlık bahçelik bir tepe olan İzmir’in Hatay semtine yerleşmişti. Mütevazi evi, daha sonra 232 sokaktaki “Merhaba” apartmanı oldu. Yıllar geçti, Hatay hızla apartmanlaştı, kalabalıklaştı, tıknefes bir semt haline geldi.
Yine yıllar geçti.. Semt giderek bakımsızlaştı, köhneleşti, üstelik haklı gerekçelerle yapılmak zorunda olan metro inşaatı sebebiyle boğazına kadar dertlerin içine düştü. Bu sıkıntı günümüzde giderek derinleşti.
Tam bu sırada “Halikarnas Balıkçısı” ismini alan 232 numaralı sokak Konak Belediyesi tarafından nefis biçimde yenilendi, çiçeklendi, sokağın başına heykeltıraş Ekin Erman’ın yarattığı Cevat Şakir büstü yerleştirildi. Merhaba apartmanını ön yüzüne Balıkçı’nın yaşamını anlatan, Pervin Özdemir tarafından özenle yapılan seramik pano konuldu. Adeta yeniden dirilen sokak, “Hatay Kültür Sanat Bilim ve Spor Grubu”nun desteğinde ve Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan’ın da katılımıyla güzide bir törenle açıldı. Herkes, yenilenen 232 sokağa bayıldı.
Sımsıcak törene ben de katıldım. Balıkçı’nın kızı İsmet Noonan ile oğlu Suat Kabaağaçlı ve evlatları, semt sakinleriyle bu mutluluğu paylaştık. Ortalık şenlik alanı gibiydi. O köhne sokak, imrenilecek bir geçit haline gelmişti

Haberin Devamı

HATAY KURTARILMALI

Ertesi günden itibaren telefonlarımız susmak bilmedi. Semt sakinleri Halikarnas Balıkçısı Sokağı’nı görmüş ve imrenmişti. Emekli polis Mustafa Atacan, Vakko Sanat Galerisi’ni bir zamanlar yönetmiş olan ressam Ayşen Göründü, semtin sembollerinden Arap Muzaffer (Kayıhan), fotoğraf sanatçısı Çandarlılı Zeynep Hanım ve daha nice kişi komşu sokakların da böyle düzenlenmesini, güzelleştirilmesini ve çiçeklerle donatılmasını istiyorlardı. Yerden göğe kadar haklıydılar.
Şöyle bir düşündüm..
Halikarnas Balıkçısı yattığı yerden Hatay’da bir sokağın kurtarılmasını sağlamıştı. Acaba tüm semt için kurtarıcı olamaz mıydı?
Onun isminin itici gücüyle tüm semt şöyle bir silkinip ayağa kalkamaz mıydı? Herkes evinin önünü silip süpürüp, çiçeklerle bezeyip, kötü görüntüleri yok ettikten sonra, elbirliği ile yerel yönetim desteğinde tüm sokaklar, adım adım nefis bir ferahlığa ve felaha (kurtuluşa) ulaşamaz mıydı?

Haberin Devamı

ÖRNEK SOKAKLAR

Hadi düşünelim..
Ataberk Camii’nden itibaren, üzerinde Hatay Polis Karakolu bulunan 177 numaralı sokaktan başlayıp, köşesinde Benzin istasyonu bulunan 201 numaralı sokağa kadar uzanan bölgeyi ele alalım.
Bu dikdörtgen alan içinde 230, 232 (Halikarnas Balıkçısı Sokağı), 229, 240, 201, 231 numaralı sokaklar bulunur. Yine bu alan içinde Necatibey okulunu kuşatan 224, 223, 225, 227 numaralı sokaklar da yer alır. Biraz ötede 199 ve 240 numaralı sokaklar da bu alan içine girer.
İşte bu alanı, bir örnek bölge haline getirelim. Eğer tutarsa ve beğenilirse, tüm Hatay’ın diğer bölgelerinde aynı uygulama başlayabilir. Topyekun Hatay içine düştüğü uyuşukluktan ve çaresizlikten kurtulur. Semt insanı daha mutlu olur, esnaf kazancını katlar, katların değeri artar. Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı AYKOME (Altyapı Koordinasyon Merkezi) ile UKUME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) kuralları gereği bazı sokaklar haklı gerekçelerle trafiğe kapatılamasa bile bölge yenilenerek, yeşillenerek, çeşitli sanat etkinlikleri ile kan dolaşımı hızlanarak bir sevgi semti haline getirilebilir.
Zaten tüm Hataylılar artık kıpırdanmaya ve semtlerine sahip çıkmaya başladılar. Başkanlığını ünlü eğitimcilerimizden Yusuf Ziya Ulusoy’un yaptığı ve bünyesinde nice değerli insanlarımızın bulunduğu, “Hatay Kültür Sanat Bilim Spor Grubu” ile Muratreis Muhtarlığı, bu düşüncenin öncüsü neden olmasın ki?
Ne dersiniz Hatay-Nokta sakinleri?

Yazarın Tüm Yazıları