Hamilelik döneminde EGZERSİZ ŞART

Kronik hastalıklar çoğunlukla fazla kilolar, obezite, hamilelikte alınan ve verilemeyen kilolarla ilişkili...

Haberin Devamı

Hamileliği boyunca ve sonrasında fiziksel olarak aktif olan kadınların, hareketsiz bir hamilelik geçirenlere göre doğumdan sonra fazla kilolarından daha kolay kurtulduklarını gösteren çok sayıda kanıt var. Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Asena Ayar "Hamileik döneminde egzersiz" konusunda bilgi verdi.

Egzersizin doğuma ve bebeğe etkileri konusunda Ayar şunları söyledi: "Çoğu çalışma fetüsün kalp atışlarının hızlandığını gösteriyor. Bu fizyolojik bir cevap. Bazı çalışmalar gebeliği boyunca fiziksel olarak aktif olan kadınların doğum süreçlerinin daha kısa sürdüğüne ve daha az komplikasyonla karşılaştıklarına işaret ediyor."

Egzersizde dikkat edilmesi gerekenler

á Egzersiz programı sırasında anne adayının izin verilen kalp atım limitlerinde kalmasına dikkat edilmeli. Bu da maksimum kalp atım hızının yüzde 60 ve yüzde 80’i arası alandır. (maks. kalp atım hızı = 220 - hamilenin yaşı)

Haberin Devamı

á Hamileliğin ilk üç ayından itibaren yatar pozisyondaki direnç artırıcı ve ağırlıkla yapılan egzersizlerden kaçınılmalı, aerobik hareketlerine önem verilmeli.

á Hamileliğin verdiği semptomlara göre egzersiz yoğunluğu değiştirilmeli.

á Hamileliğin son üç ayında dengeyi sağlamakta problem olabileceğinden step aerobik gibi egzersizler tercih edilmemeli.

á Karın bölgesine olası travmalardan kaçınmak için kayak, paten, sörf gibi sporlardan kaçınılmalı.

á Egzersiz sırasında harcanan kalorileri karşılayacak iyi düzenlenmiş bir beslenme programı takip edilmeli.

á Isı değişiminin sağlıklı olabilmesi için yeterli sıvı alındığına, ortam sıcaklığına, kıyafetlerin yapılan aktiviteye uygun olduğuna dikkat edilmeli; yüzme bu açıdan bakıldığında hamilelik dönemi için çok uygun bir spor aktivitesi.

á Hamilenin basınç değişikliklerinden etkilenme olasılığı yüksek olduğundan, scuba dalışlarından ya da yükseklerdeki spor aktivitelerinden kaçınılmalı.

Doğum sonrası egzersiz

Op. Dr. Asena Ayar, egzersize başlamak için önerilen sürenin doğumdan sonraki 6’ncı hafta olduğunu belirtiyor: "Ancak bu süre, hamileliği boyunca aktif olan kadınlarda yarıya inebilir. Egzersiz sütü etkilemez. Ancak egzersizden hemen sonra yapılan emzirmede sütte laktik asit oranı artacağından egzersiz saatlerinin ayarlanması gerekir."

Yazarın Tüm Yazıları