Hafsa Sultan’ın şifası

Anason, meyan balı, çivit, çöp çimi, çörekotu, darı, galanga, hardal, havlıcan, hindistancevizi, hindistançiçeği, hıyarşembe, kakule, karabiber, karanfil, kimyon, kişniş, zaferan, meyan balı, kebabe, karahalil, limon tuzu, udülkahır, iksir şekeri, topalak kökü, mürrüsafi, portakal çiçeği, portakal kabuğu, ravent, raziyane, safran, sakız, kara halile, sarı halile, sinameki, tarçın, topalak, vanilya, zencefil, zerdeçöp ve günbalı...

Adını bile bilmediğiniz bir sürü malzeme var değil mi listede? Hani mesir macunu deyip zaman zaman da esprisini yaptığımız macun var ya, işte onun içindeki malzemeler bunlar. Peki ilk kez kim yemiş ve neden bu kadar meşhur olmuş bu sihirli macun, bilmek ister misiniz?

Yavuz Sultan Selim’in eşi Hafsa Hatun, bir gün ağır bir hastalığa yakalanmış. Hastalığının ne olduğu ve nasıl iyileşeceği bir türlü bulunamamış. En sonunda Merkez Efendi 41 çeşit baharattan ve çeşitli otlardan yaptığı macunu Sultan’a sunmuş. Sihirli karışım Hafsa Sultan’a yedirilmiş ve çok geçmeden de sultan ayağa kalkmış. İşte bu tarihten sonra da hastalara şifa olmaya devam etmiş mesir macunu. Hatta Hafsa Sultan bir süre sonra, macunu kağıtlara sardırıp camilerde dağıtmaya bile başlamış.

Malzeme listesi

n 2 su bardağı dolusu un

n 1 çay kaşığı tuz

n 125 gr. soğuk bitkisel margarin

n 6-8 yemek kaşığı soğuk su

Üzeri için;

n 3 adet yumurta

n 1 su bardağı süt

n 1 paket hazır süt kreması (200 gr.)

n 1 yemek kaşığı un

n 1 yemek kaşığı kuru fesleğen

n Yarım su bardağı rendelenmiş taze kaşar (Gravyer peyniri de kullanılabilir.)

n 10-15 adet kuru domates (konserve)

n 7-8 adet yeşil zeytin

Un ve tuz derin bir kaba aktarılır. Soğuk haldeki margarin küp küp doğranarak üzerine eklenir. Çok soğuk haldeki 6 yemek kaşığı su ilave edilip ele yapışmayan ve kulak memesinden biraz sert olan bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur. Bu işlem sonunda hamur hálá ele yapışan kıvamdaysa, biraz daha soğuk su ve un ilave edilebilir. Hazırlanan hamur, buzdolabında 1 saat kadar dinlendirilir. Dinlenen hamur 25-28 santim boyundaki çok iyi yağlanmış kelepçeli kalıba, bastırarak yayılır. Kenarları 20 santim yükseltilerek ortasında bir havuz oluşturulur. Diğer taraftan, fırın 200 dereceye ayarlanıp ısıtılır. Üzerinin sosunun hazırlanması için; yumurtalar derin bir kaba kırılıp üzerine süt ve hazır süt kreması eklenerek çatalla iyice çırpılır. Un ve rendelenmiş peynir ilave edilip kuru fesleğen de serpildikten sonra tekrar karıştırılır. Küp küp doğranmış konserve kuru domatesler ve çekirdeği çıkarılmış zeytinler, peynirli karışımın üzerine aktarılır. Hazırlanan harç bir kenarda bekletilir. Kalıptaki hamur çatalla delinerek önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirildikten sonra çıkarılır. Peynirli harç hamurun üzerine yayıldıktan sonra hamur tekrar fırına verilir. 15-20 dakika daha pişirilip çıkarılır. Sıcakken dilimlenerek servise sunulur.

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

35 dakika
Yazarın Tüm Yazıları