CUMHURBAŞKANI Erdoğan bugün İzmir’de ve ilçe belediye başkan adaylarını açıklayacak. Büyükşehir başkan adayı beklendiği gibi Hamza Dağ oldu. Asıl sürpriz adı Büyükşehir için de geçen Ceyda Bölünmez Çankırı oldu. Çankırı, Konak adayı olarak açıklanacak. Yani AK Parti iki güçlü ismiyle yerel seçimlere girecek. Çankırı’nın merkezde etkili olması bekleniyor. O yüzden bu stratejik bir hamle olarak görülüyor. Kulislere sızan bilgileri dün de yazdım.
#1Reşitpaşa’da 6 ay önce açılan Âdâb Eski Usul Meyhane, sakin ve samimi bir atmosferde vakit geçirmek isteyenlerin seveceği bir restoran. Menüsünde klasik mezelerin yanı sıra güveçte istiridye mantarlı kokoreç ve Girit ezme dolgulu hamsikuşu gibi özel lezzetler de var.
#GİZEM DİNÇBAŞYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiAmerikan televizyonlarında yayınlanan ve izleyici rekorları kıran evlilik yarışması mutlu sonla bitti. Aylardır ekranlar önünde birbirlerini tanıyan ve aşk yaşayan çift programın finalini romantik bir evlilik teklifiyle getirmişti.
#Golden BachelorGeçtiğimiz yıl Beykoz’un İshaklı Köyü’nde çiftlik kuran İlker Ayrık zamanın çoğunu burada geçirdiğini söyledi. Doğa ile iç içe yaşayan ünlü oyuncu, '11 köpeğim, 2 eşeğim, kümes hayvanlarım ve tavşanlarım var' dedi.
#İlker AyrıkCumhuriyetimizin 100’üncü yılında, kurucusu olduğu BigChefs’in 100’üncü şubesini açarak ve otobiyografisini yazdığı ‘Ateşle Oynayanlar’ kitabını çıkararak attığı her adımda ve aldığı her kararda adanmışlığı, başkalarına faydayı ve ‘ilk’leri gözeten iş insanı Gamze Cizreli ile dolu dolu bir sohbet gerçekleştirdim. Kendisini tanımaktan çok mutlu oldum. Konuşurken o coşkuya şahit olmak bile insana bambaşka bir ivme katıyor. Kendinden çoğalanların muazzam ışığı var kendisinde... Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de yılmayan, düşüşlerde bile büyüyerek çıkan Gamze Cizreli’nin ders niteliğinde geçen röportajımızdan keyif almanız dileğiyle...
#YüzdeyüzCumhuriyetimizin 100’üncü yılında, kurucusu olduğu BigChefs’in 100’üncü şubesini açarak ve otobiyografisini yazdığı ‘Ateşle Oynayanlar’ kitabını çıkararak attığı her adımda ve aldığı her kararda adanmışlığı, başkalarına faydayı ve ‘ilk’leri gözeten iş insanı Gamze Cizreli ile dolu dolu bir sohbet gerçekleştirdim. Kendisini tanımaktan çok mutlu oldum. Konuşurken o coşkuya şahit olmak bile insana bambaşka bir ivme katıyor. Kendinden çoğalanların muazzam ışığı var kendisinde... Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de yılmayan, düşüşlerde bile büyüyerek çıkan Gamze Cizreli’nin ders niteliğinde geçen röportajımızdan keyif almanız dileğiyle...
#1Gizli cennet Caferli’de, şef Damla Uğurtaş tarafından ‘doğadan beslenirken doğayı beslesin’ felsefesiyle hayata geçirilen Çiy Restaurant, Ege Havzası’nda bölge malzemeleriyle kendi usulünce rafine-iyileştirici Akdeniz yemekleri pişiren ve odaları olan bir köy lokantası olarak öne çıkıyor. Bakkalı bile bulunmayan mahallede tek bir bitkiyi dahi yerinden oynatmadan muhteşem bir yatırıma imza atan Damla şef, “Dokunabildiğimizi iyileştirmek niyetiyle kuruyoruz sofralarımızı. Acelesiz, gerçek malzemeyle, bölgeden uzaklaşmadan bulduğumuz ürünleri zamanına saygı göstererek kendi usulümüzce işleyerek servis ediyoruz” diyor.
#1Zaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#KahvaltıÜç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz, Avrupa’nın sayılı büyük deniz ürünleri üreticisi ve ihracatçısı konumunda. Ancak toplum olarak yeterince balık yediğimiz söylenemez. Türkiye’de kişi başına yılda ortalama 6.5 kilogram balık tüketilirken, bu oran Avrupa’da 25 kilo. Oysa uzmanlar neden balık yememiz gerektiğini anlata anlata bitiremiyor. Egeliler bunun farkında olmalı ki yıllık kişi başına tükettikleri balık miktarı 15 kilo civarında. Yani Türkiye ortalamasının 2.5 katı. Zira Ege Denizi, barındırdığı 50’den fazla balık çeşidini ve diğer deniz ürünlerini bonkörce sunuyor. Kıyısında bir inci gibi duran Kuşadası da bu bonkörlüğe mutfağında kucak açıyor. Tuzda lagostan balık köftesine, asma yaprağında barbundan ahtapot soteye, fesleğenli balık kavurmadan midye dolmaya, sardalya buğulamadan karides güvece, sütlü balıktan kalamar tavaya saymakla bitmeyecek kadar çok lezzet sofralarda yer buluyor. Bundan dolayıdır ki Ada’da lezzet durakları ağırlıklı olarak balık restoranlarından oluşuyor. Bugün sizi bu duraklardan Mezgit by Şükrü ile tanıştırmak istiyorum.
#1Son yıllarda Almanya gastronomi dünyası Berlin’deki ‘Osman’ın Kızları’nı konuşuyor. İyi iki arkadaş olan Arzu Bulut ve Lale Yanık’ın ‘Türk yemekleri dönerden ibaret değil’ düşüncesiyle kurduğu Osmans Töchter (Osman’ın Kızları) restoranı, Türk yemeklerini yaratıcı dokunuşlarla sunuyor. Restoran ünlü sanatçıların, diplomat ve bakanların uğrak yeri haline gelmiş.
#Osman'ın KızlarıTürkiye’nin ilk sıfır atık lokantası Zamarot 1890, ülke çapında yürüttüğü kompost projesiyle adından sıkça söz ettiren şef Ebru Baybara Demir tarafından Mardin’de açılıyor. Restoran sadece atıksız felsefesine bağlı kalmıyor, aynı zamanda misafirlerine lezzet odaklı özel bir deneyim sunarak yeni nesil restorancılık anlayışına da ülkemizde öncülük ediyor.
#MardinKazanan Restoran jüri üyeleri, yarışmanın yeni bölümü ile dikkat çekti. Kazananın Türkiye’nin en büyük yatırımcılarıyla ortak olarak hayalindeki restoranın sahibi olma şansını elde edeceği ekranların yeni yarışma programı Kazanan Restoran İlker Ayrık'ın sunuculuğunda seyirci ile buluşuyor. Hem takım hem de bireysel olarak yarışların yapılacağı Kazanan Restoran'da Türkiye'nin önde gelen isimleri jüri koltuğunda oturuyor. Peki, Kazanan Restoran jüri üyeleri kimler? İşte, Kazanan Restoran formatı ve jürileri.
#Kazanan RestoranMaliyet artışları ve düşen alım gücü nedeniyle yeme-içme sektörünün zor bir dönem geçirdiğini belirten Happy Moon’s Grup Başkanı Hüseyin Aymutlu, fiyatların 6 ay içinde dengeye oturacağını söyledi. “Zam yapmak işin en kolay kısmı ama bu nedenle müşteriyi kaybederseniz. Amaç, müşteriyi elde tutmak. Bu yüzden zamları dengeli yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
#Happy Moon’SŞeflik mesleği günümüzün ‘pop star’lığı gibi. O da bu mesleğin en popülerlerinden. “Hayatımdan yemeği çekip alsan yaşamımın tadı tuzu gider” diyor. Türkiye’deki ilk restoranı Efendy’yi açan Somer Sivrioğlu’yla buluştuk; şefliği, mekânını, anneannesiyle başlayan yemek tutkusunu ve bilinmeyenlerini konuştuk; “Gençken kalbini kırdığım, kendilerini soğuk odaya kilitleyen şefler olmuştur. Hepsinden özür dilerim.”
#Somer Sivrioğlu‘İncili Gastronomi Rehberi’ geçen pazartesi sektör profesyonellerini bir araya getirdi, ödül töreninde ‘inci’ alan restoranlar açıklandı. Pandemi nedeniyle işletmelerin maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyup uymamaları ve hatta paket servislerinin olup olmaması da değerlendirilmiş. Rehberde sadece incili mekânlar yok; kent kent en iyi köfteciler, pideciler, pastaneler, baharatçılar ve daha nice yeme-içme durağı da var... Başrolde İstanbul olsa da Türkiye’nin en önemli gastronomi şehirlerinden biri olan Gaziantep’in de bu yıl rehbere girmesi oldukça yerinde olmuş.
#İncili Gastronomi RehberiGörünen o ki 2020’den beri pandemi ve diğer sebeplerle tüm dünyayı etkileyen küresel kriz, bu sene de sektörümüzün rahatlamasına izin vermeyecek. Dolayısıyla 2022, riskleri minimize etmeye çalışacağımız bir yıl olacak. Restoranlar menülerini küçültecek, paket servis yükselişini sürdürecek, misafirler mekâna kendi içkilerini götürecek ve yerel ürüne talep daha da artacak.
#PandemiCüneyt Asan, kariyeri merak edilen isimler arasında yer alıyor. Yapmış olduğu gastro ziyaretlerle dikkatleri üzerine çeken Cüneyt Asan, ekran başındaki izleyiciler tarafından araştırılıyor. Peki, Cüneyt Asan kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı bilgiler
#Cüneyt Asan‘İkinci Bahar’ dizisinde Meral Okay’ın canlandırdığı ‘kasap Melahat’ karakterini hatırlar mısınız? ‘Kasap Melahat’ karakteri kadınların da kasaplığa gönül verebileceğini aklımızın bir köşesine koymuştu. Bu hafta kasaplık mesleğinde 27 yılı devirmiş ve zirveye yerleşmiş Semrah Doğan’ın hikâyesi var...
#Kadın Kasap