Ülkemizde bir halk sağlığı sorunu olan kronik böbrek hastalığı riski halen yaklaşık 13 milyon kişiyi doğrudan etkilemekte. Kronik böbrek hastalığına neden olan hastalıkların başında ise obezite ile şeker ve yüksek tansiyon hastalığı geliyor. Türk Böbrek Vakfı (TBV) Kurucusu ve Genel Başkanı Timur Erk, Dünya Sağlık Örgütü’nün bir yetişkin için en fazla günlük ortalama 6 gram tuz (bir çay kaşığı), 50 gram şeker (13 küp) tüketimi önerdiğini anlatarak, “Ülkemizdeki rakamları yürüttüğümüz kampanyalar ile tuzda 18 gramdan 12 grama ancak indirebildik. Şeker de ise sınıfta kaldık. On yıl çalıştık 10 gram azaldı hala olması gerekenin üç katı şeker kullanımı var,” dedi.
#Timur ErkÇocuğunuza alacağınız bir atıştırmalık paketinde taptaze bir meyve fotoğrafı sizi ne kadar cezbeder? Meyveyi bir türlü yediremediğiniz çoğunuza sağlıklı bir atıştırmalık vermenin huzurunu yaşıyor olabilirsiniz ama bir de paketin arkasını çevirmenizi tavsiye edeceğim. Çocuğunuza meyve yerine şeker yediriyor olabilirsiniz. Zira ilave şekerin 60’dan fazla başka adı var…
#Atıştırmalıkİnsanlar genellikle çekirdeksiz üzüm yemeyi tercih etseler de siyah üzümün çekirdeği sayısız fayda sağlıyor. Son dönemlerde yapılan araştırmalar sonucunda siyah üzümün çekirdeğinin faydaları da kanıtlandı. Siyah üzümün çekirdeğinde vücuttaki serbest radikalleri azaltmaya yardımcı olan tokoferol ve proantisiyanidiler bol miktarda bulunur. Kara üzüm çekirdeği nedir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Çikolata, baklava gibi tatlılar, gazlı içecekler, hazır meyve suları gibi basit şeker kaynakları organ yağlanmasına yol açarak kanser riskini artırıyor. Şeker hastalarının kansere yakalanma riskinin diğer kişilere oranla 3 kat daha fazla olduğunu belirten İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Canfeza Sezgin, "Yoğun şekerli gıdalar tüketmek kansere karşı korunmamızı sağlayan doğal antioksidan sistemimizi yarı yarıya azaltır" dedi.
#Şeker Nasıl BırakılırÇikolata, baklava gibi tatlılar, gazlı içecekler, hazır meyve suları gibi basit şeker kaynakları organ yağlanmasına yol açarak kanser riskini artırıyor. Şeker hastalarının kansere yakalanma riskinin diğer kişilere oranla 3 kat daha fazla olduğunu belirten İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Canfeza Sezgin, "Yoğun şekerli gıdalar tüketmek kansere karşı korunmamızı sağlayan doğal antioksidan sistemimizi yarı yarıya azaltır" dedi.
#Şekerli GıdalarSon yıllarda Hindistan cevizi yağının faydaları ön plandaydı ve bizler de menümüzde bu yeni keşfettiğimiz yağa yer vermeye başladık. Ancak geçenlerde Harvard’lı bir profesörün “Hindistan cevizi yağı saf zehirdir” açıklamasıyla akıllar karıştı. Peki, Hindistan cevizi yağı söylendiği kadar zararlı mı? Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Adanç, konuyla ilgili düşüncelerini paylaştı.
#Hindistan Cevizi YağıYaz güneş, güneş de cilt hasarı demek. Güneşteki mor ötesi ışınlar her şeyden önce ciltte kolajen üretimini azaltıyor, cildi yıpratıyor. Güneşin cilt hasarları sadece “cilt kuruluğu, kırışması, buruşması” ile de sınırlı kalmıyor, yoğun güneş cilt lekeleri ve deri kanserlerine de davetiye çıkarabiliyor. İşte bu nedenle cildi güneşle buluştururken biraz daha dikkatli olmamız, buluşma süresini uzatıp yıpranmayı abartmamamız lazım. Tabii bu arada cildi koruyan önlemleri de devreye sokmamızda yarar var. İyi haber şu: Bu önlemlerden bazıları beslenmemizle de ilgili. “Nelerdir o önlemler?” diyorsanız buyurun...
#Osman Müftüoğluİyi kolesterol HDL, damarların koruyucu meleklerinden biridir. Her melek gibi o da nazlı, alıngan ve çekingendir. Kolay düşer, zor yükselir. Düşünce de damar sağlığı üzerindeki koruyucu kanatlarını kapatıverir. Kötü kolesterol LDL’nin tersine iyi kolesterol HDL’nin düşüğü değil, yükseği iyidir.
#YazarlarTabii ki hayır! Meyvesiz olmaz. Peki, bu soru nereden çıktı? Hikâye özetle şu: Bir süredir “meyve karşıtı” kampanya var. Hem de ciddi bir kampanya bu. Suçlanan da meyvenin şekeri, yani früktoz! Peki, nedir bu işin aslı? Meyve tukaka mı? Yoksa yarın yine sizden bir “özür dileme durumu” olacak mı? Buyurun...
#Osman MüftüoğluGüçlü bir belleğe her yaşta ihtiyacımız var. Zira güçlü bir belleğe sahip olan kişi sadece daha başarılı olmakla kalmıyor, daha iyi bir hayat sürüp daha iyi yaşlanabilme imkânını da buluyor. Zaten biraz da bu nedenle bellek araştırmaları sağlıkçıların en fazla ilgi duyduğu alanlardan biri. Bugün size bellekle ilgili genelde bilinen ama çoğu zaman pas geçilen iki önemli konuyu hatırlatmaya çalışacağız. Buyurun...
#Osman MüftüoğluYapay tatlandırıcıların bağırsak iç dengesini koruyan ve sağlığımız için çok önemli olan biyolojik doğal mikrobik florayı etkilediğini gösteren çalışmalar var.Yapay tatlandırıcıların bağırsak iç dengesini koruyan ve sağlığımız için çok önemli olan biyolojik doğal mikrobik florayı etkilediğini gösteren çalışmalar var. Dahası şekere karşı toleransı azalttığını, yani bizi bir anlamda “şeker hastalığına giden bir yolculuğa” çıkarabileceğini gösteren işaretlere rastlandı.
“Sağlıklı cilt: sorunlar, sorular ve çözümler” şeklinde özetleyebileceğimiz bir yazı dizisinin sonuna geldik. Cilt yaşlanması konusundaki yeni ve farklı bilgileri inşallah sonbaharda tekrar gündeme getireceğiz. Bugün “erkeklerde de, kadınlarda da” geçerli olabilecek “cilt tamircisi” doğal moleküllere değineceğiz.
İkisini de deneyebilirsiniz. Çünkü her iki durumda da ceviz kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı oluyor. 2004 yılından bu yana Amerikan Besin ve İlaç Dairesi günde 30-40 gram ceviz yemenin kalp sağlığını korumaya yardımcı olabileceği şeklinde bir önermeyi ceviz paketlerinin üzerine yazmanıza bile izin veriyor.