Göçe zorlayan yoksulluk

Zengin ya da fakir hangimiz hayat pahalılığından şikayet etmiyoruz ki?

Haberin Devamı

Ekmeğin zam alması ya da pirinç fiyatlarının artması mutfak bütçesini hemen sarsıyor. Hele hele içinde bulunduğumuz kriz dönemi gibi zamanlarda daha da iyi anlıyor insan liranın, hatta kuruşun değerini.
Kalabalık aileye sahip olup da günlük ekmek ihtiyacını Halk Ekmeklerden karşılayarak tasarruf etmeye çalışan o kadar çok insan yaşıyor ki memleketimizde. Tarih sayfalarına şöyle bir baktığımızda, bu pahalılık ve geçim sıkıntısı meselesinin yalnızca bugüne ait olmadığını rahatça görürüz. 1941 yılında özellikle pirinç, yağ, et ve bakliyat gibi gıda maddelerindeki fiyat artışı nedeniyle ciddi bir ekonomik kriz yaşandı memleketimizde. Hatta bu pahalılık öyle boyutlara ulaştı ki, İstanbul Valiliği aldığı bir kararla İstanbul’da yaşayıp da pahalılık sıkıntısıyla boğuşan ailelere memleketlerine dönmeleri için çağrıda bulundu. Hatta bununla kalmadı, yol masraflarını karşılayacağını da vaat etti. Alınan karar halk tarafından benimsenmiş olmalı ki İstanbul’da yaşayan ve asıl memleketleri İstanbul olmayan 12 bin aile alınan bu karardan yararlanarak memleketine döndü. Evet, her devirde vardı hayat pahalılığı ve Türkiye hiçbir zaman zengin ve refah seviyesi yüksek bir ülke olamadı belki ama insan “hiç olmazsa o dönemde savaş varmış ve pahalılık bir anlamda doğalmış” demekten de kendini alamıyor değil mi?

Sebzeli ekmek dolması

Haberin Devamı

· 1 adet büyük boy somun ekmeği
(Yuvarlak ve sert ekmek kullanmalısınız.)
Dolma içi için;
· 250-300 gr orta yağlı dana kıyma
· 5 yemek kaşığı zeytinyağı
· 2 adet orta boy kuru soğan
· 2-3 adet taze yeşil soğan
· 1 demet maydanoz
· 1 demet dereotu
· 1 demet taze fesleğen
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber
· 3 su bardağı sıcak su

YAPILIŞI : Somun ekmeğin üst kısmını bıçakla kapak gibi kesin. İç kısmını elinizle çıkararak boşaltın. Ekmeğin içini küçük parçalara ayırıp bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, zeytinyağı ve kıymayı tencereye aktarıp karıştırarak, kıyma suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar, 4-5 dakika kavurun. Üzerine incecik yemeklik doğradığınız kuru soğanları, tuz ve karabiberi ekleyin. Taze soğanları da bir santimlik parçalar halinde doğrayarak harca katın. Karıştırarak 3-4 dakika daha kavurun.
Kavrulan kıymanın üzerine et suyu tableti ve 3 su bardağı sıcak suyu ilave edin. 10 dakika daha pişirip ocağın altını kapatın. İncecik kıydığınız taze fesleğeni, dereotunu, incecik doğradığınız maydanozu ve kenarda bekleyen ekmek içini sulu kıymayla karıştırıp ekmeğin içini bu harçla doldurun. Servise sunmadan önce, ekmeği yuvarlak bir tepsiye düzgün bir şekilde yerleştirin. Ekmek dolmasını önceden 175 dereceye ayarlayıp ısıttığınız fırında 20-25 dakika kadar pişirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları