Gizli ANAP-DYP pazarlığı Yılmaz’ın eski borcuna takıldı

SEÇİM ittifakı için bir haftadır ANAP ile DYP arasında gizliden yürütülen pazarlıkta son noktaya gelindi.

Pazarlığın noktalanması için ileri sürülen şart ise DYP'nin ‘‘Bize bir fedakárlık lazım’’ diye dile getirdiği ‘‘başbakanlık’’ konusu.

DYP, ‘‘Çiller'in başbakanlığının yolunun açılması’’ halinde ittifaka açık olduğunu ANAP'a iletmiş.

İki parti arasında bir haftadır devam eden pazarlığı yürütenler de ANAP Grup Başkanvekili Beyhan Aslan, Sinop Milletvekili Yaşar Topçu ile DYP Grup Başkanvekili Ali Rıza Gönül ve Amasya Milletvekili Ahmet İyimaya.

Görüşmelerin kopma noktasına geldiği dönemlerde DYP liderinin eşi Özer Çiller ile DYP Zonguldak Milletvekili Ömer Barutçu da devreye girmiş.

TOPÇU: BİR NOKTAYA GELDİK

ANAP adına pazarlığı yürüten, Özer Çiller ile Marmaris'e kadar gidip görüşen Yaşar Topçu dün sorumuz üzerine görüşmeyi doğruladı.

Topçu, ‘‘Bizim önerdiğimiz DYP'nin sıcak batığı’’ dediği modeli şöyle maddeledi:

1- Partiler seçim öncesi kimlerle ittifak yapacaklarını açıklayacak. Seçim pusulasında bu partilerin isimleri grup halinde yan yana yazılacak.

2- Seçmen ittifak partilerine ayrı ayrı oy verecek. Ancak seçim sonrasında partilerin oyları tek sepette toplanacak ve birlikte sayılacak.

3- Yüzde 10 barajını geçemeyen parti ittifak içinde yer alsa bile seçim sonrasında oyu bu toplamın içine konulmayacak. Buna DYP'nin itirazı var. DYP yüzde 10'u geçemeyen partinin oylarının da sepete girmesini istiyor.

4- İttifakın çıkaracağı milletvekili sayısı ittifakın sepette toplanan oylarına göre belirlenecek. Milletvekili sayısı belli olduktan sonra, partilerin aldığı oy oranına göre dağılımı yapılacak.

5- En çok oyu alan parti başbakanı belirleme hakkına sahip olacak.

6- Siyasi Partiler Yasası'nda yapılacak değişiklikle, 20 milletvekilinin bir araya gelmesi halinde rahatlıkla grup kurmasının önüne set konulacak. Düzenlemeyle,
'En son yapılan milletvekili seçiminde kazanılmış olan 20 milletvekili ile grup kurulur' denilecek. Böylece seçimden çok sonra 20 milletvekilinin istifa ederek grup kurmasının önüne geçilecek.

Topçu
, DYP'nin modele ‘‘başbakanlık’’ şartıyla evet dediğini bildirdi.

Özer Çiller ve Ömer Barutçu ile yaptığı görüşmede de bunun ön şart olarak koşulduğunu vurgulayıp ekledi:

BAŞBAKANLIK PAZARLIĞI

‘‘İki önerileri var. Birincisi, mevcut hükümetin hemen yıkılıp, ittifak yapacak partilerin,
Çiller'in başbakanlığında bir hükümet kurması. İkincisi ise seçimden önce bu ittifakın hükümet kurması halinde, 2 yıl süresince Çiller'in başbakanlık yapacağının açıklanmasını istiyorlar. Biz ise 'ANAP'ın önünde oy alacağınızı söylüyorsunuz, o zaman niye böyle bir şart öne sürüyorsunuz. Kuşkunuz mu var?' dedik. Bu noktada kaldık.’’

DYP DOĞRULADI

ANAP ile görüşmeyi yürüten DYP'li Ahmet İyimaya da, dün sorumuz üzerine, pazarlığı doğruladı. Son dönemde DYP'de öne çıkan ve adının yazılmasını istemeyen bir milletvekili de Topçu'nun aktardıklarının doğru olduğunu bildirdi, Başbakanlık noktasında tıkandığını belirterek şunları söyledi:

‘‘Hem Yılmaz'a hem de Ecevit'e başbakanlığı biz verdik. Biz onlardan alacağımızı tahsil etmek isteriz. Biz şimdi AKP'nin ardından ikiciyiz. Bizden bir fedakárlık bekliyorlarsa, onların da bu fedákarlıkta bulunmaları lazım. Baraj altındaki ANAP'ı, bir karşılığı olmadan, arkadaşlarımızı ikna edeceğimiz bir formül bulunmadan niye kuyudan çıkaralım?’’

İTTİFAKIN ŞANSI ARTIYOR

Her ne kadar pazarlık ‘‘başbakanlık pürüzüne’’ takılmış gibi görünse de DYP milletvekillerinin ağırlıklı çoğunluğu ittifak yasasının çıkması konusunda kararlı.

Ancak, ANAP ve DYP bir araya gelse bile, ittifak yasasını Meclis'ten geçirmeye güçleri yetmiyor. Buna YTP ve SP'nin de evet demesi gerekiyor.

Seçmenin nabzı ortaya çıktıkça, AKP'nin açık arayla önde gittiği görüldükçe seçim ittifakının gerçekleşme şansı da giderek yükseliyor.
Yazarın Tüm Yazıları