Girişken ve bakımlı erkekler geldi

İkibinli yıllarda bedensel bakımlarına özensiz, suskun ve mesafeli bazı erkeklerin yerine girişken ve bakımlı ‘farklı erkekler’ geldi. Fitness merkezlerinin, estetik-kozmetik uzmanlarının randevu listeleri bu ‘kendine özenli’ erkeklerle dolu.

Dış görünümüne, giyimine kuşamına, saç, sakal ve tırnak bakımına özenli yeni erkeklerin başka ortak özellikleri de var: Neşeli, sıcak, şakacı ve keyifliler. ‘Bakımlı erkekler’i tanımlamak için birkaç yıl önce ortaya atılan ‘metroseksüel erkek’ tanımı da yeterli değil. Çünkü onlar metropolitan oldukları kadar doğayla da içiçeler, yaşadıkları çevreye çok özenliler. Beslenme ve uykusuna özenli bu sportmen erkekler ailelerine de düşkünler. anneleri, babaları, kardeşleri ve çocukları ile birlikte yaşamak kısacası çekirdek aile yapısını yeniden oluşturmak arzusundalar. Kendine iyi bakan, ruhuna ve bedenine dengeli ve soylu güzellikler sunan erkeklerin ailelerine, iş arkadaşlarına ve içinde yaşadıkları topluma daha güzel şeyler katacağından kuşkunuz olmasın.

BAKIMLI ERKEKLERİN TERCİHLERİ

CİLT BAKIM ÜRÜNLERİ

Kiehl’s ‘Men’ Emergin-C / Earth, Vitamin C Serum Clinique ‘Men’ serisi

Zırh ‘Men’ serisi Biotherm ‘Men’ serisi Anti-Aging bakım ürünleri / Men (Dr. Housheka, Dr. Brant, Dr. Perricon, Dr. Murad)

VİTAMİN VE MİNERALLER

Saw Palmetto (Prostagut, Prostaheath): Prostat sağlığı için.

Multivitamin + Panax Ginseng (Pharmaton): Yorgunluk problemi için.

Antioksidanlar (Protegra, Orthovital-M, Bion 3): Biyolojik güç ve bağışıklık desteği için.

Arginin + Ginseng + Ginkgo biloba (Arginmax): Daha güçlü bir libido arzulayanlar için.

Arginin + Ornitin + Lysin: Büyüme hormonu artırmak için.

Flavonoid kompleksi (Orthoflavon-M, Flavonoid kompleks): Etkili bir doğal antioksidan ve cilt desteği.

Omega 3 (Pulse, EFA 1200): Damarları genç tutmak, damar sertliğinden korunmak için.

ERKEKLERİN GİZLİ DÜNYASINA GİRİN

Sanılanın aksine daha utangaçlar.

Şımarmaya, çocuksu davranışlar sergileyip yaramazlık yapmaya eğilimliler.

Erkek erkeğe değil, erkek ve kadınların birarada olduğu eğlencelerden daha çok hoşlanıyorlar.

Görsel zekaları daha güçlü, estetik zenginliğe ve güzel görünen şeylere zaafları var.

Kendileri ile yüzleşmekten, kendilerini sorgulayıp muhakeme etmekten veya eleştirmekten, doğal olarak eleştirilmekten pek hoşlanmıyorlar.

Spor karşılaşmaları erkeklerin ortak tutkusu.

Yalnızca internetteki porno sitelerinin değil, televizyon dizilerinin de asıl izleyicileri erkekler.

Espri üretmede, taklit ve dalga geçmede de kadınlardan iddialılar.

NASIL YAŞIYORLAR?

MURATHAN MUNGAN
(Şair-yazar)

Yaşım 50. Boyum 180 cm, kilom 72. Alkol ve sigara kullanmam. Kahveyi kafeinsiz içiyor, gazlı içeceklerden uzak durmaya çalışıyorum. Gün içinde en az üç litre su tüketiyor, yemeklerde genellikle ayranı, gün içinde de bitki çaylarını tercih ediyorum. Bir kahvaltı alışkanlığı olarak, yıllardır düzenli bir biçimde her sabah aç karnına oda sıcaklığında bir büyük su bardağına birkaç damla limon sıkarak içer, kahvaltımı ise on beş dakika sonra yaparım. İnancım gereği, gözleri olan hiçbir canlının ölüsünü yemem. Bu nedenle yıllardır lakto vejetaryenim. Kırmızı etin yanı sıra tavuk, balık da ağzıma sürmem. Sebze, meyve ağırlıklı beslenirim. Her gün en az iki elma ve en az yarım kase yoğurt yerim. Ayrıca sıkı bir peynir düşkünüyümdür. Konserve, ketçap ve kızartmalardan uzak dururum. Yemeklerde yalnızca sızma zeytinyağı kullanırım. Yaz kış her gün mutlaka birkaç tane ceviz içi ve kurutulmuş kayısı yerim. Soframda mutlaka soyalı yiyecek bulundurur, salatalarda elma sirkesi ya da nar ekşisi kullanırım. Evde yalnızca çavdar ekmeği, dışarıda ise kepek ekmeği yerim. Düzenli bir biçimde kullandığım herbal destek hapları ve vitaminler şunlar: 1000’lik Ester C vitamin. ‘Formula anti oksidan’, ‘Ginko Biloboa’, ‘Oyster Extract’, ‘Saw Palmetto’ ve her gün 1 adet suda eritilmiş dispril. Haftanın bir günü başka bir şey almaksızın ‘Ultra Mega’ alırım. Bazen kalsiyum ya da magnezyum ya da toz protein takviyesi aldığım da olur. Hemen her gün gündüz uykusuna yatarım. Günümün büyük bölümü işim gereği masa başında ya da bilgisayar önünde geçiyor. Belli aralıklarla spor ve yoga ve zaman zaman reiki yapıyorum. Çıktığım geceler dans ederim. Altı ayda bir genel bir tıbbi denetimden geçiyorum. Şeker hastası değilim ama, şeker başlangıcıyım; trigliserid oranım yüksek olduğu için, tetikleyici besinlere dikkat ediyorum. Bu nedenle vazgeçemediğim yemekleri, örneğin dolmayı bulgur ve mercimekle yaptırıyorum evde. Yemeğe çıktığımda da mutfağı buna elverişli mekanları örneğin Beyoğlu’ndaki Zencefil gibi restoranları tercih ediyorum. Kendi kendime ödül verdiğim zamanlar, ölçülü oranlarda yasakları deliyor, çikolata, dondurma, bazen bir tabak pirinç pilavı yiyor, votka içiyorum.

PROF. MÜFTÜOĞLU’NUN YORUMU

Sevgili Murathan Mungan’ın beslenme alışkanlıkları için söylenecek hiçbir şey yok. Son derece düzenli, dengeli, planlı, çeşitliliği ve doğalı esas alan, önemli ölçüde bilimsel bir beslenme planı var. Lakto vejetaryanlığını da saygıyla karşılarım. Sabah güne başlarken aldıkları besinleri alkışlarım. Zeytinyağı seçimini, birkaç ceviz içi ve kayısı tercihini ise bütün bunların tacı yaparım. Tebrikler. Hergün düzenli olarak C vitamini tüketimini sürdürebilir. Yaz aylarında günlük dozajı 500 mg’a indirmesi daha uygun olur.

Antioksidan karışımı dışında kalan diğer besin destekleri için ise aynı övgüyü -üzülerek söyleyeyim- gösteremeyeceğim.

Oyster Extract isimli desteğin kanıtlanmış hiçbir tıbbi yararı yoktur. Oysterin kendisini taze taze tüketirseniz belki ciddi bir çinko deposu olması nedeni ile bir miktar testosteron üretiminizi artırarak libidonuza katkı sağlayabilirsiniz. Kapsüle tıkılmış veya tablete sıkıştırılmış oyster özütlerinin herhangi bir işe yaramadığından ise emin olabilirsiniz. Hemen belirtelim! Oyster deniz sularını temizleyen en önemli filtrelerden biridir. Bir oysterin günde litrelerce deniz suyunu süzüp temizlediği bilinmektedir. Bu nedenle oysterin özellikle kirli denizlerden elde edilmesi halinde oysterler ciddi bir kirli atık ve ağır metal deposu bile olabilir. Biz prensip olarak oyster özütlerinin tüketiminin faydasızlığı yanında güvensizliği nedeni ile önermiyoruz.

Ginkgo Biloba tüketimine gelince, bu bitkinin içeriğinde bulunan ginkozit ve ginkozit olarak adlandırılan alkaloidlerin sağlığa yararlı etkilerinin olduğuna dair güvenli yayınlar vardır. Bu yayınların tümü standartize edilmiş yani her miligramında ya da mililitresinde ne kadar ginkozit ve benzeri alkaloid olduğu belirlenmiş saf ginkgo süzüntüleri içindir. İlaç olarak üretilmemiş, standartizasyonları güvensiz, sadece kurutulmuş ginkgo yapraklarının toz haline getirilmesi ve sonra da kapsüllere doldurulmasından ibaret olan ginkgo ürünlerinin sağlığa herhangi bir yararı olacağını düşünmüyorum. Bizim önerimiz, eğer gingkodan yararlanmak arzulanıyorsa doktor önerisi ile bu bitkisel ilaca başlamak ve mutlaka bir ilaç titizliği ile üretilen ürünleri kullanmaktır.

Aynı şeyi Saw Palmetto için de söyleyebiliriz. Özellikle erkeklerin prostat sağlığı açısından kullandığı bu son derece değerli bitkisel desteğin de, içerdiği aktif maddeleri standartize edilmiş yani her bir tablet veya kapsülünde bulunan miktarı sabit hale getirilmiş olanlarını kullanmak gerekiyor. Dihidrotestosteronun testosteron hormonuna dönüşümünü engelleyerek prostat irileşmesini azalttığı düşünülerek kullanılan bu bitkisel desteğin de, kullanımı için mutlaka bir üroloji uzmanı bilgi ve desteğine ihtiyaç var.

Birçok defa belirttik ama bir kez daha belirtelim. İçeriğinde standart ve bilinen vitamin ve mineral karışımları olmasına rağmen isminde super, maxi, ultra ya da mega gibi tüketiciyi uyarıcı ibareler olan türlü ürünün kullanılmasına biz olumlu bakmıyoruz.

Sevgili Murathan Mungan’nın uyku, düzenli egzersiz, yoga ve reiki alışkanlıkları, dans keyfi ve düzenli olarak yaptırdığı sağlık riski analizleri için de herkese örnek kişilik olarak gösterilmesi gerektiği düşüncesindeyim. Ve zaman zaman beklemede geçtiği kırmızı ışıkları hayatının keyfi, ruhunun huzuru ve üretkenliğinin desteği olarak sürdürebileceğini belirtiyorum.

Sağlıklı, mutlu ve bol ürünlü bir yaşamı olsun.
Yazarın Tüm Yazıları