Gila Benmayor: GAP gençliği geliyor



Gila BERMAYOR
Haberin Devamı

Ekonomik krizden ve Ankara'daki kısır döngüden başımızı kaldırıp biraz etrafımıza baksak...

Öylesine heyecan verici şeyler oluyor ki çevremizde.

Bunlardan bir tanesi de GAP yani Güneydoğu Anadolu Projesiyle ilgili.

Biliyorsunuz Türkiye genç bir ülke.

15-25 yaş grubu arasındaki gençlerin nüfus oranı ülke genelinde yüzde 22.

Bu oran GAP bölgesinde yüzde 23.2

Bu gençlerin de pek çoğu tahmin edebileceğiniz gibi, sınırlı bir sosyal çevre ve ilişkiler ağı içinde yetişiyor.

Aile baskısı bir yana bu gençlerin gidecekleri doğru dürüst sosyal mekanlar yok.

Şimdi sözünü edeceğim ‘‘Gençten gence’’ adındaki proje bölgedeki gençlerin kabuklarını kırmaları için neredeyse devrim niteliğinde.

Proje 1999 yılında GAP İdaresi, Türkiye İktisadi ve Ticari İlimler Talebeleri Staj Komitesi Derneği, Mardin Valiliği işbirliğiyle başlıyor.

Mardin'de Gençlik ve Kültür Evi kuruluyor.

Amaç dediğim gibi gençler arasında bir diyalog ortamı geliştirmek, özgüven duygusunu aşılamak ve en önemlisi yerel yönetimlerde söz sahibi olmalarını sağlamak.

15-25 yaşları arasındaki gençler, işsiz ya da okullu olsun buradaki çeşitli kurslara katılabiliyorlar.

Projenin püf noktası ve en güzel yanı gençlerin diğer gençlere ders vermeleri.

Diyelim Anadolu Lisesi'nden bir genç iyi ingilizce biliyor. Gönüllü olarak dileyen herkese ingilizce öğretiyor. Aynı şekilde matematik, bilgisayar, resim, bağlama ve gitar kursları veriliyor.

Mesela 2000 yılında ingilizce kursuna 28, bilgisayar kursuna 30 genç katılmış. Resim kursunu katılan yedi genç çeşitli illerdeki Güzel sanatlar Akademileri'nin resim bölümünü kazanmış.

Yine aynı yıl kitap okuma kampanyası yapılmış. Gençlik ve kültür Evi'nin kütüphanesinden kitap alıp iade eden gençlerin sayısı 65'in üzerinde.

Bu arada çok hoş bir gelişme oluyor.

Parasız başlayan proje BM Kalkınma Programı'nın desteğiyle İsviçre Hükümeti'nden tam 1 milyon dolarlık yardım alıyor.

Paranın bulunması üzerine GAP İdaresi şimdi de Habitat ve Gündem 21 Gençlik Derneği'nin işbirliğiyle Mardin'e uygulanan projeyi Güneydoğu Anadolu'nun diğer şehirlerine de yayma hazırlığında.

GAP İdaresi'nde bu projeyi yürüten sosyolog Aygül Fazlıoğlu'ndan öğrendiğime göre, haziran ayında Siirt'te bir Gençlik Evi'nin açılması planlanıyor. Daha sonra sırada Urfa, Diyarbakır, Adıyaman, Kilis, Gaziantep var.

Peki anne babaların projeye nasıl bakıyorlar?

Fazlıoğlu, ''Son derece memnunlar. Kendilerini daha iyi ifade etmesini öğrendikleri gibi, derslerinde daha başırılı oluyorlar'' diyor.

Siirt'teki Gençlik Evi'nin açılmasından önce gençlerle görüşen Fazlıoğu'nun ‘‘gençlerin en büyük sorunu nedir’’ sorusuna verilen yanıtlar arasında ilk sırada ‘‘İşsizlik ve eğitimsizlik’’ geliyor.

‘‘Cinsel eğitim eksikliği’’ beşinci sırada.

Sözün kısası Güneydoğulu gençler heyecan verici bir değişimin eğişiğinde.

Projeyle ilgilenen sivil toplum örgütleri GAP İdaresi'nden daha fazla bilgi almak istedikleri takdirde Aygül Fazlıoğu'na 0312 4422324 numaralı telefondan ulaşabilirler.

Yazarlarımız Londra'da

Bugün 3 Türk yazarı Londra'da Türk edebiyatını konuşuyor. Londra Üniversitesi'ndeki panele katılan Buket Uzuner, Latife Tekin ve Erendiz Atasu burada düzenlenen panelde kadın roman kahramanlarını tartışacaklar ve kendi kitaplarından bölümler okuyacaklar.

Buket Uzuher ayrıca, ingilizceye ‘‘A cup of Turkish Coffee’’ olarak çevrilen (Bir Fincan Türk Kahvesi) kitabının tanıtımını yapacak.

Türkiye Gönüllülük Zirvesi

YUKARIDA sözünü ettiğim ‘‘Gençten Gence’’ projesi esasında gönüllülük üzerine kurulu. ‘‘Gönüllülük’’ hem Türkiye'de giderek yaygınlaşan bir trend, hem 2001 yılında daha da önem kazanacak. Çünkü BM 2001 yılını ‘‘Uluslararası Gönüllüler Yılı’’ olarak ilan etmiş. Gönüllüler Yılı-2001 Türkiye Komitesi de önümüzdeki cumartesi günü, Ataköy'deki Olimpiyat Evi'nde ‘‘Türkiye Gönüllülük Zirvesi’’ ni düzenliyor. Zirvede ‘‘gönüllülüğün toplumsal hareket haline getirilmesi’’ teması ele alınacak.

İster katılın, ister katılmayın; Türkiye'nin çehresinin giderek değişiyor.

Yazarın Tüm Yazıları