Giden iki kalan beş

29 Mart seçimlerinin üzerinden henüz iki yıl bile geçmedi. MHP’de seçimin ardından ilk aylarda başlayan yaprak dökümü bir türlü sona ermedi.

Bala Belediye Başkanı İbrahim Gürbüz AKP’ye geçen ilk isimdi. Henüz seçimi MHP çatısı altında kazanalı 15 gün bile olmamıştı. Onca yıl eleştirdiği Büyükşehir Belediyesi’ne övgüler dizmişti Gürbüz, ama altı çizilmesi gereken en önemli cümlesi, “Hizmet için AK Parti’ye geçtim” olmuştu.
O dönemin ardından iki yıl geçmedi, önceki gün AKP çok önemli bir belediyeyi bünyesine kattı. Beypazarı Belediye Başkanı Cengiz Özalp AKP’ye geçti. Onunda da ilk cümlesinin, “Hizmet için” kelimelerini içermesi elbette tesadüf değildi.
Beypazarı, 35 bin nüfuslu küçük bir ilçe olsa da hem imaj hem de siyasi olarak önemli özellikler barındırıyor.

Sıyrılmak en kolayı

Beypazarı evlerini görmek için yılda 400 bin insan Beypazarı’na gidiyor, bu yönüyle Başkent’in en önemli turistik ilçesi.
On yıllık belediye başkanlığı süresince ilçeyi Ankara’nın gözbebeği haline getiren Mansur Yavaş da bilindiği gibi MHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmuştu. Aldığı yüzde 27’lik oyun yanı sıra tüm kentin sempatisini kazanmış, seçimlerin ardından, “Kaybetse de kazandı” yorumları yapılmıştı.
İşte böyle bir ilçenin belediye başkanı AKP’ye geçti. Sabaha kadar eleştirilebilir Özalp. Hatta partisi, “Muhalefette belediye başkanı olmak zor. Baskılara dayanamadı” diye işin içinden de sıyrılabilir.
Peki MHP’nin hiç mi suçu yok?

İki yıl arayla seçimle kazandığını, transferle kaybeden MHP, gidene dur diyemez miydi?
CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı da seçimi kaybetti, ama aldığı yüksek oyla partiliye “yolu gösterdi.” Kemal Kılıçdaroğlu bugün CHP’nin lideri.

Duvar ördüler

MHP’de bazı isimler ise yıpratmaya çalıştılar Mansur Yavaş’ı. Israrla “Hedefim Büyükşehir Belediye Başkanlığı” diyen Yavaş’ın MHP Genel Başkanlığı’na oynadığını işlediler. Genel Başkan Devlet Bahçeli’yle Yavaş, arasına duvar ördüler.
29 Mart seçimlerinin ardından tarihinde görülmemiş oyu almıştı MHP. Belki kaybetti ama yedi ilçe belediyesini kazandı. Bugün 25 Ocak 2011. Belediyelerden giden iki, kalan beş. Bu tabloda MHP ne yüzde 27 alan adayına sahip çıkabildi, ne kazandığı belediyelerine. Yarın Yavaş siyaseti bırakır, önümüzdeki günlerde de kalan beş belediyeden AKP’ye geçişler olursa, kimse şaşırmasın.
Yazarın Tüm Yazıları