Geleceğin sanatçıları bu kez Eskişehir’den

PERA MÜZESİ’nde yarının sanatçılarının yapıtlarını görebileceğiniz, üzerinde düşüneceğiniz, tartışacağınız bir sergi açıldı: Şimdiki Zamanlar.

Haberin Devamı

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 2010-2011 Öğrenci Projeleri Sergisi genel başlığıyla anılan Şimdiki Zamanlar sergisi aşağıdaki dallardan oluşuyor:
Baskı Sanatları, Cam, Çizgi Film, Grafik, Heykel, İç Mimarlık, Resim, Seramik.
Açılışta Rektör Prof. Dr. Davut Aydın da bulundu.
Dekan Prof. Dr. Zehra Çobanlı, kataloğun başında yer alan Sunuş yazısında fakültenin çalışmaları, kuram ve uygulama arasındaki bağlantıya değiniyor:
“Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, ilerici bir eğitim ve sanat misyonuyla ve dokuz bölümüyle sanatın tüm alanlarını kuşatma ve farklı alanları disiplinlerarası bir anlayışla buluşturarak yaratıcılığa, özgünlüğe, çağdaş evrensel gelişmelere ve çevredeki güzel sanatlar fakültelerinin desteklenmesine dayanan bir eğitim modelini referans almaktadır.
Sanat eğitiminin kuramsal düzeyini destekleyecek ve tamamlayacak en önemli ayağın atölye çalışmalarıyla birlikte, bu çalışmaların gün ışığına çıkacağı sergiler, çalıştaylar ve sanat projeleri olduğunun farkındayız.”
Şimdiki Zamanlar
yazısında ise Prof. Dr. Hayri Esmer, bu adın anlamı üzerine bir açılım yapıyor:
Şimdiki Zamanlar, hem şimdiyi hem şimdi var olan tüm gerçekliği içerir. Bu da, bugün yaşıyor olduğumuz, etkilendiğimiz, anlatmaya değer gördüğümüz ve içselleştirip kendimize ait kıldığımız her şeydir.
Şimdiki Zamanlar’da, kendi dünyalarını, kendi sorunlarını, malzeme, yöntem ve dil tercihlerini birbirinden bağımsız olarak seçen genç sanatçı ve tasarımcıların, geniş bir yelpazede yaşamla kurdukları estetik ilişkiye tanık olmaktayız.”

KATALOGDA
yer alan, bütün yapıtların başındaki açıklamalar -daha doğrusu yaratıcının notları- sergiyi gezenlerin, eserlere daha bilgili, daha ayrıntılı yaklaşımını sağlıyor.
Üniversite sergilerinin önemi ve işlevi üzerinde de durmak gerekir.
Çünkü yarının yaratıcı kuşağının bugün dünyayı, yaşamı, sanatı nasıl algıladığını görebiliyoruz. Ustaların yanında, yarın aralarından başka ustaların çıkacağı genç sanatçılar, bize hem eğitimleri konusunda hem de bugün, sanat aracılığıyla dünyayı nasıl yorumladıklarını gösteriyorlar.
Sanat eleştirmenlerinin yapacakları işlere de değinmeliyim.
Bugün bu kataloğu saklasınlar, sergide eserleri bulunan gençlerin ilerideki sanat serüvenini izlesinler.
Değişik konularda gençlerin çalışmaları, hiç kuşkusuz görsellikle yazı arasındaki gelgitleri sundu bana.
Yaşadıklarımızı görsel sanatlar aracılığıyla iletmenin özgünlüğünü hissettiriyorlar.
Değişik dallarda yapılanlar, sanatla zanaatın da işbirliğinin tarihi beraberliğini anımsatıyorlar.
Gençlerin sergilerinde aklıma gelen bir öneri, bu yapıtlardan koleksiyoncuların eser almasıdır. Bunları ticari amaçla yapmalarını salık vermiyorum.
Genç sanatçıların gelişmesinde, topluma iletilmesinde bir tür estetik sponsorluk olarak değerlendirmelerini bekliyorum.
Bilinenlerin, görülenlerin dışında yeni bir yapıt her zaman ilgi uyandıracaktır.

ŞİMDİKİ ZAMANLAR’ı gezerseniz, genç sanatçı kuşağının yaratıcı serüvenlerini görmüş, öğrenmiş olursunuz. Epey önemli bir çaba.

Yazarın Tüm Yazıları