Geleceğin müzik taşıyıcısı

Uzunca bir süredir geleceğin müzik taşıyıcısının ne olacağı konusunda tartışıyoruz. Yani plaktı, kasetti, cd’ydi derken sırada ne var?

Sırada bir şey yok. Çünkü artık müzik çalardan bağımsız bir müzik taşıyıcıya ihtiyacımız kalmadı. Yakın bir geçmişe kadar yedeklemek ya da biriyle paylaşmak için cd’ye, dvd’ye basılan mp3’leri düşünün. Şimdi orada da cd’nin yerini usb diskler, taşınabilir hard diskler almadı mı? Şimdi bir nefes alın ve bu gelişmelerin ne kadar hızlı olduğunu ve ne kadar çabuk kanıksandığını düşünün. "Albüm asla ölmez, cd hiç ölmez" falan diye sayıklayanlar; asıl siz düşünün.

Bugün baktığımızda önümüzde iki güçlü aday var müzik taşıyıcı olarak. Bunlardan ilki elbet bizatihi mp3çalarlar. Yani müziğin siz mp3çaları satın aldığınızda paket dáhilinde gelmesi ihtimali. TTnet örneğini düşünün... Nasıl siz TTnet abonesi olduğunuzda tüm Türkçe arşivi ücretsiz indirme hakkına sahip oluyorsunuz ve ekstra para ödemiyorsunuz; aynen öyle. Ödemeye ödüyorsunuz da farkında değilsiniz; eser üzerinde hak sahibi olan herkes telifini tıkır tıkır alıyor. Bu yöntemin çeşitli versiyonlarını ilerleyen günlerde göreceğiz.

Gelelim ikinci bir müzik taşıyıcı adayı olan cep telefonlarına. Biliyorsunuz birçok marka, müzik çalma özellikleriyle öne çıkan farklı modeller üretti. Bu modelleri çeşitli kampanyalar ile desteklediler. Ancak iphone bambaşka bir devrimdi. Daha adı ortaya çıktığında büyük bir infial yaratan marka, satışa çıkar çıkmaz kapışıldı. Apple’ın hemen her ürününde yarattığı albeninin elbette etkisi var satın alma kararı üzerinde. Ancak burada üzerinde durulması gereken nokta şu: iphone, gerçek anlamda mp3çalarla telefonu birleştirebilen ilk cep telefonu oldu. Arkasından bir dolu taklidi çıktı, diğer markalar doğal olarak müzik çalar özellikleri gelişmiş modellere yöneldiler ama olmadı. Iphone’un yarattığı büyülü havanın yanından bile geçemediler.

Ancak Nokia’nın yeni ürünü 5800 XpressMusic’in beni şaşırtığını itiraf etmeliyim. Bir mp3çalar/ telefon olarak kesinlikle iphone’dan sonra en ciddi ürün Nokia 5800. Gördüğüm kadarıyla üç aşağı yukarı aynı özelliklere sahip iki telefon aslında 5800 ve iphone. Ama karşılaştırma meselesini işin teknik uzmanlarına bakıyorum. 5800’daki dikkatimi çeken en önemli özellik ise telefonu alan herkese 1 yıllığına Nokia Music Store kataloglarına sınırsız erişim hakkı tanıyor olması. Yani az önce konuştuğumuz mesele...

Eğer gelişmeler bu yönde sürerse; yani mp3çalar/telefonların (tabii internet özelliklerini de unutmadan) sayıları artarsa geleceğin müzik taşıyıcı adayı olarak mp3çalarların önüne geçeceği kesin.
Yazarın Tüm Yazıları