Gaz savaşları

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi’nin 2007’ye kadar en önemli gelir kaynaklarından birisiydi Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Büyük tartışmalar yaşanan Meclis oturumları sonrası özelleştirilmesine karar verildi.

İhalesi yapıldı, 1.610 milyar dolara alıcısını buldu. Muhalefet eleştirdi. Hem ihalede sergilenen tutum hem ihale fiyatı hem de özeleştirmenin gerekip gerekmediği gündemi epey meşgul etti.
Sonrası malum.
Ekonomik kriz, ihaleyi alan firmanın parayı ödeyememesi ve sonucunda BAŞKENTGAZ’ın Özelleştirme İdaresi’ne devredilmesi...
“Metroları bitirecek kaynak” olarak gösterilen bu süreç tam anlamıyla bir fiyaskoyla sonuçlanmıştı.
Peki takip edenlerin bildiği bu süreci yeniden neden anlatma gereği duyduk ona gelelim.
BAŞKENTGAZ’ın bu karışıklığı içinde kurumun Genel Müdürü halen Gökçek’in atadığı bürokrat. Ancak yönetim sil baştan değiştirildi ve Özelleştirme İdaresi’nin belirlediği isimlerden oluştu.
Bu isimlerden birisi de dikkatimizden kaçmadı:
Ömer Koca.
Büyükşehir Belediyesi’nde seçimlerin ardından başlayan “değişim rüzgarından” nasibini alan eski EGO Otobüs Dairesi Başkanı.
Koca belediyedeki görevinin ardından aldığımız duyumlarımıza göre Enerji Bakanlığı’na geçmişti.
Alt alta topladığımızda Gökçek’in görevden aldığı bürokratın, Özelleştirme İdaresi tarafından kuruma yönetim kurulu üyesi olarak gönderildiği sonucu çıkıyor.
Belli ki bu süreç biraz daha böyle gidecek, BAŞKENTGAZ’daki belirsizlik devam edecek. Belirsizliğe rağmen son dönemde işlemlerin hızlandırılması, PTT’den gaz satışı ve 24 saat satış uygulaması da kurumun hareketlenmesini sağladı. Bu işin iyi tarafı.
Kötü tarafı eğer tablonun bize söylediği ve kulislerdeki fısıltılardaki gibi kurumda bir hesaplaşma varsa taraflar ateşle oynuyor demektir.
Ölüm yıldönümlerine yaklaşılırken, yedi gencin gaz zehirlenmesi yüzünden aramızdan ayrılışını hatırlatmak isterim...
Yazarın Tüm Yazıları