‘Gavat’ın Fransızcası yok muymuş

DÜN okuduğum bir haberden çıkardım.

Haberin Devamı

“Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’un, 10 Kasım törenlerinde kendisini protesto eden vatandaşlar için ‘Alın şu gavatı’ dediği olayın bir benzeri de Fransa’da yaşandı” şeklinde başlıyor.
‘Bizimkiler de okuyup şu Fransızlardan biraz ibret alsa ne iyi olacak’ diye iç geçirtiyor insana. Adeta ‘demokrasi budur’ dedirtmek için yazılmış bir haber. Devamı şöyle:
“Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Birinci Dünya Savaşı’nı sonlandıran 11 Kasım Ateşkes Günü törenlerinde yuhalandı. ‘Hollande istifa’, ‘Sosyalist diktatör’ ve ‘Senin yasalarını istemiyoruz’ sloganları karşısında Hollande’ın tepkisi ise durup vatandaşlarına karşılık vermek değil, tören alanına doğru ilerlemek oldu.”
Bakın siz Allah’ınızı severseniz, eleştiriye tahammüle bakın, adamdaki demokratik olgunluğa bakın! Bir gün bize de nasip olur mu ki böyle ileri demokrasi?

* * *

Haberin Devamı

Bozuntuya vermeden akıp gidiyor haberimiz...
“Fransa’nın ‘en istenmeyen cumhurbaşkanı’ olarak gösteriliyor Hollande. Şanzelize’deki askeri geçit töreni başladığı sırada kalabalığın arasından radikal bir grup slogan atmaya başladı. Kortejdeki öfkeli Breton bölgesi işçileri de çevre vergisinden dolayı Hollande’ı ıslıkla protesto etti.”
Ah ah! Yok mu bu marjinal, radikal, aşırı uç vandallar! Güzelim töreni berbat etmeden duramamışlar desenize...
“İlk başta protesto olağan seyrinde ilerliyordu ancak daha sonra bir grup göstericinin polise karşı şiddet uygulaması üzerine 70 kişi gözaltına alındı.”
Ama şimdi bu kendini bilmezlere lazım geleni nasıl söylemez bir içişleri bakanı, söylemiş tabii:
“Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls, ‘Kırmızı bere takmışlardı ama gerçek çiftçiler değildi. Sadece onların eylemini çalmak ve saptırmak isteyenlerdi’ dedi... ‘Slogan atan aşırı sağcı grup bu kadar önemli bir törene saygı göstermek istemedi ve durdurmak isteyen güvenlik güçlerine karşı güç kullandı. Burada Fransa için Birinci Dünya Savaşı’nda ölen askerleri anıyoruz. Bu çirkin eylem her şeyden önce onların anısına saygısızlıktır. Cumhuriyetin ve ülkemizin değerlerine saldırmak için bu kadar önemli bir ulusal birlikteliğin hedef alınması kabul edilemez’ diye konuştu...”

* * *

Atatürk’ü andığımız bir günde giderli miderli protestoya uğradı Adana Valisi. Elbette yenilir yutulur değildi ağzından kaçanlar. Hep birlikte çullandık...
Fakat Fransa İçişleri Bakanı’nın da ondan aşağı kalır yanı yok. Tek, ‘gavat’ demediği kalmış...
Öyleyse neden İstanbul’daki Sosyalist Enternasyonal toplantısında kimsenin aklına, sosyalist diktatörlükle suçlananHollande’a dokundurmak bile gelmemiş?
Fransız işçileriyle çiftçileri ayakta, halkın yüzde 72’si artan vergilere direniyor, sosyal patlama kapıya dayanmış, Hollande’ı eski sevgilisi bile sevmiyor artık. Sosyalist Enternasyonal’in gündeminde ise hâlâ Gezi olayları var, sevimsizliklerine rağmen Hollande araya giremiyor.
Hiç sanmıyorum, dur ihtarına uymayan 70 kişiyi polise mukavemetten gözaltına aldırsaydı da Hollande gibi örnek bir demokrat olamayacaktı Adana Valisi.
Çünkü Fransızcada ‘gavat’ kelimesi bulunabilir belki ama ‘gavat’ diyerek çirkinleşenleri bize Fransız sosyalistleri kadar sevimli gösterecek gayretkeş bir medya bulunamaz.

Yazarın Tüm Yazıları