Fy mobilyada fark yaratıyor

İzmir’de 1986’da Feridun Yeşilyurt tarafından kurulan Fy Mobilya, fark yaratan tasarımlarıyla dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

25 yıllık geçmişinde sektöre birçok ilk kazandıran, kuruluşundan günümüze mobilyacıdan çok modacı olarak hizmet veren, sadece mobilya sunmaktansa evleri giydirmeyi tercih eden Fy Mobilya, son dönemde proje ağırlıklı çalışmalarıyla da öne çıkıyor. Bu konudaki yoğun taleplere yanıt verebilmek amacıyla Fy Contract’ı hayata geçiren firmanın hedeflerini, İhracat Müdürü Onur Yeşilyurt’la konuştuk.

·  Fy Mobilya’nın ‘Fark Yaratır’ mottosunun temelinde yer alan, sizi siz yapan etkenler neler?
Bizim sektöre bakış açımız her zaman farklı oldu. Kendimizi mobilyacı değil, modacı olarak gördük. Bugüne kadar yaptığımız aktivitelerin çoğunda sanatı işin içine kattık. Halihazırda Türkiye’de özgün tasarım yapan birkaç firmadan biriyiz. Tasarımı, kalite, fonksiyonellik, ergonomi, ekonomiklikle birleştirdiğimize inanıyoruz. Ve son geldiğimiz noktada kendimize özgü bir tarzımız olduğunu düşünüyorum.
· Yurtdışında da başarılara imza atıyorsunuz. En son üstlendiğiniz Oslo Hilton’un proje ve tasarımları çok beğenildi. Yakın zamanda benzer projeleriniz var mı?
Bu yıl içinde başlayıp bitireceğimiz yine Norveç’te bir otel projemiz daha var. Anlaşmasını yaptık. Yine aynı ülkede 6 bin yatak hedefli olan çok özel bir projeyle ilgili yaklaşık bir yıldır çalışma yapıyoruz. Projenin ar-ge kısmına da dahil edildik. Önümüzdeki sene hayata geçmesi planlanan bu proje, dünyada son dönemde moda olan ‘küçük oda’ mantığında olacak. Tabii işin içinde biz olduğumuz için tasarım yönü de ön plana çıkacak. Yine önümüzdeki yıl başında başlaması planlanan dünyanın ünlü otel zincirlerinden biriyle iki otel projesi için de ön çalışmalara başladık.
· İleriye dönük hedefleriniz neler?
Son dönemde özellikle proje işlerinde ciddi taleple karşılaşıyoruz. Karşılık verebilmek için bazı girişimlerimiz var. En önemli ve ilk adımı ‘FY Contract’ oluşumunu hayata geçirmek. Perakende dışında daha proje odaklı bir departman olacak. Halihazırda servis verdiğimiz otel, restoran, cafe ve villa projelerine daha fazla yoğunlaşacak. Bu departmanımızı Alsancak’ta iki ay içinde açılacak olan “Decozone” projesiyle hayata geçiriyoruz. Decozone; doğaltaş, seramik, mutfak, banyo, zemin döşemeleri, mefruşat, aydınlatma, sanat galerisi, vitrifiye, elektronik gibi bir projede ihtiyaç duyulan tüm sektörleri bünyesinde bulunduracak showroom olacak. Bu projenin mobilya konusunu da FY Contract çözecek.

Haberin Devamı

GÜNE BAŞLARKEN

Haberin Devamı

Uyumayı hiç sevmem
· Genelde 02.00’den önce yatmam. 08.30-09.00 gibi kalkarım. Uyumayı hiç sevmem. Uykunun zaman kaybına neden olduğuna inananlardanım.
· 09.30-10.00 arası işe gitmek için evden çıkarım. Aradaki süreçte gözümü açmadan duşa girerim. Tıraş, kişisel bakım, giyimden sonra kızımla yarım saat ya oyun oynarım ya da birlikte çizgi film seyrederim.
· Evde gazete okumam, televizyon seyretmem; işe bırakırım.

BESLENME

İyi makarna yaparım
· Her gün kahvaltı yaparım. Ama pazar hariç uzun sürmez.
· Biraz daha geç yiyeyim diye evde değil, işyerinde yaparım.
· Poğaça, gevrek türü şeylerle geçiştiririm.
· Öğlenleri misafirim yoksa yüzde 90 sebze yemeyi tercih ederim.
· Ben aslında etçi bir insanım. Malatyalı olduğumuz için mutfak kültürümüz de tamamen et üzerine kurulu. Bana kahvaltıda verin et yerim.
· Ama son yıllarda beslenme konusunu biraz düzenlemek için (ki bir uzmana da gidiyorum) günde bir öğün kesin sebze tüketiyorum.
· En çok içli köfteden hoşlanırım. Karnıbaharı zorunluysam yerim.
· Türk, İtalyan, Hint, Ortadoğu mutfaklarından keyif alırım.
· Mutfağa sık olmasa da girerim. Çok iyi makarna, sos yaparım.

SPOR

Haberin Devamı

Hepsini yaptım

· Yapmadığım spor kalmadı. Ancak hiçbirini profesyonel olarak yapmadım. Zaman zaman uğraştım. Hepsini belli bir seviyeye kadar getirdim ama üst kategoriye çıkarayım düşüncem olmadı.
· 1.5 yıl önce halı saha maçında ayağımı kırdım, o günden beri neredeyse hiç spor yapmadım. Biraz daha güçlenmesini bekliyorum. Sıkılmayacağım, ertelemeyeceğim, ekmeyeceğim bir sporla uğraşmak istiyorum.

HOBİ

Futbolsuz olmaz

· Futbol en büyük hobim. Her gün onunla ilgili bir şeyler yapıyorum. Okuyorum, izliyorum. Takımıma destek olsun diye alışveriş yapıyorum.
· Elektronik başka bir hobim. Sürekli izler, mümkünse her şeyini alırım.
· Sıkı kitap okuruyum. Müziği sadece dinlerim. Özel bir müzik zevkim yok.

OTOMOBİL

Haberin Devamı

Önce markaya bakarım
· İlk arabam Fiat Uno’ydu. Ailemin bana üniversite hediyesiydi. Anneme yeni araba alınıp, eskisi bana verilmişti. Şu an BMW 3.16 kullanıyorum.
· Otomobil benim için keyif. Çok büyük zevk alıyorum.
· Hızlı, spor arabaları severim. Ancak, bulunduğunuz mevkiyle alakalı tercih yapmanız gerektiğine de inanırım.
· Bir otomobil alırken önce markasına bakarım. Sonra tasarımına, görünüşüne, sürüş konforuna dikkat ederim.
· Kurallara çok uyarım. Gecenin 04.00’ünde bile olsa kırmızıda geçmem. Ters yöne girmem. Otoban dışında hız yapmam.

HAYAT FELSEFESİ

İçtenlik, huzur, dürüstlük.

MODA

Çok renkli giyinmem
· Giyinmeyi çok severim. Ancak modayı benim yerime eşim takip eder. Neyi nereden alacağımı önceden belirler. Ama sırf eşim beğendi diye de gidip satın almam.
· Haftanın altı günü işimizin gereği takım elbise giyerim. Bu nedenle satın aldığım takımların vücuduma tam oturması benim için çok önemlidir.
· Renk konusunda takıntılıyım. Siyah, lacivert, füme dışında takım elbisem yok.
· Spor giyimde kot dışında marka aramam. Bol kıyafetlerden hoşlanmam. Çok zor beğenirim. Renkli giymem. Lacivert, siyah, beyaz severim. Eşim bazen mavi alır, onu kırmamak için bir kez giyer, sonra yok ederim.
· Eskiden kravatsız çıkmazdım, şimdi neredeyse hiç takmıyorum.
· Üzerime çok şık oturan gömlek bulursam 20 tane birden alırım. Hepsi aynı da olsa fark etmez. Beyaz ve mavi dışında giymem.

MEKAN

Haberin Devamı

Lezzet ilk sıra gelir
· İzmir’de Deniz, Mezzaluna, Tavacı Recep Usta, Ferdi Baba, Deli Deli.
· İstanbul’da Günaydın, Beyti, Develi.
· Yurtdışında Village (Norveç Oslo), Sabatini (İtalya Milano).
· Bir mekanda önceliğim lezzettir. İkinci sırada kalite-fiyat dengesine bakarım. Üçüncü olarak servise dikkat ederim. Sonra ambiyansa bakarım.

TATİL

Yılda 5-6 kez çıkarım
· Ne zaman denk getirirsem o zaman gidiyorum. Yılda 5-6 kez çıkarım. 3-4, bazen 7 gün olur. Ancak bugüne kadar 7’nin üzerine çıkamadım.
İşin yaşamak için olduğunu düşünürüm. İş için yaşamam. Ailemin, sülalemin aksine iş bağımlısı değilim. Dolayısıyla tatili gözardı etmem.
· Genelde yurtdışını tercih ederim. Her defasında farklı yere giderim.
· Tatilde oturup yatmam. Ne kadar çok aktivitenin içinde olursam işten kafaca o kadar uzaklaşırım. Bir anlamda detoks oluşuyor ve yenileniyorum.

TOPLANTI

Biz iyi bir takımız
· Her pazartesi sabahı toplanırız. 1-4 saat arası değişir. Üretimler planlanır. İmalat, sevkıyat, projeler vs konuşulur.
· Biz aslında küçük bir firmayız ama her şeyimiz sistemli çalışır. Herkesin görevi bellidir. Bu nedenle döngüde sıkıntı yaşamayız.
· Herkesin söz hakkı vardır. Her konuda fikirleri alınır. İyi bir takımız.

TEKNOLOJİ

Kablo takıntılıyım
· Yakından takip ederim.
· Iphone alana kadar cep telefonumu her sene değiştirirdim. Bilgisayarımı yavaşladığını hissettiğim anda yenilerim.
· İnanılmaz kablo takıntım vardır. Bu nedenle her şeyin yedeğini bulundurum.
· Gözönünde yaşamayı seven biri değilim. Bu yüzden sosyal medyada yokum.

KARİYER

İşe depodan başladım
· Dokuz Eylül Üniversitesi’nde işletme okudum.
· Sonra dil eğitimi için bir yıl İtalya’da kaldım.
· Üniversite birinci sınıftan itibaren düzenli olarak hep buradayım.
· İlk depodan başladım. Bir sene kadar önlüğü giydim burada çalıştım. Mal taşıdım, montaja gittim. Sonra satış elemanı olarak çalıştım. Ardından Alsancak’taki mağazanın müdürü oldum. Yurtdışına gidip geldikten sonra bu kez Karabağlar’daki mağazada aynı görevi üstlendim.
· Birkaç yıl sonra bu işi başka bir arkadaşa devrettim. Yurtdışı operasyonlarını üstlendim. Son birkaç yıldır buna proje işleri de eklendi. Ayrıca, tasarımlarımızı kendimiz yapıyoruz. Bunun da içindeyim.

Yazarın Tüm Yazıları