Fuar her yıl yenileniyor

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

Bir Fuar'ın çeyrek yüzyılının tanıklığını yaparsanız, dünyadaki ilerleme ile Türkiye'nin de konumunu bir arada değerlendirebilirsiniz. Yıllardır fuara bir sığıntı gibi giren Türkiye, bugün yazarıyla, yayınlarıyla ve teknolojisiyle ben varım diyebiliyor.

Yazarlarımızın sadece Türk okurlarıyla buluştuğu, standın bir getto izlenimi veren görüntüsü uzaklarda kaldı. Dar politik kavgaları aşan Türkiye'nin gerçek yüzünü, burada daha net bir biçimde görebilirsiniz.

Yaşar Kemal, fuarda ödül alıyor, imrendiğimiz, ulaşacağımızı hayal bile edemediğimiz batı standartlarında bir DMG (Doğan Medya Grubu) standı yayıncılıkta ve teknolojide geldiğimiz yerin başarısını simgeliyor.

Frankfurter Hof lobisi dünya yayıncılığının kaymak tabakasının kulisi. Ellerinde şampanya kadehleriyle her ırktan ve dilden insan, dünya kültüründe buluşmanın tadını çıkarıyor.

Bir yandan da bu insanlar yeni dünyanın kültür düzeninde, yazılı medya ile elektronik medyanın nikah töreninde tanıklık yapıyorlar. Frankfurt, şimdi ki Babil Kulesi, benim için bir tutku bu fuar, bilginin buluşma yeri.

Önceleri sadece kilim ve turistik resimlerle kendimizi göstermeye çalıştığımız, cılız kimlikli resmi standları aştık.

Artık kitaptan korkmuyoruz, fuarın renksiz ve sessiz bir Türkiye fotoğrafı teşhiri gerilerde kaldı.

Türk yetkilileri fuarın açılışına gelseler de, Türk standına uğramazlardı. Çünkü çirkin politikanın gölgesi onları korkuturdu. Türk mutfağı ve döner edebiyatı ile işi idare etmeyi tercih ederlerdi.

Şimdi siyasal tercihler geride kaldı, edebiyat düşünce özgürlüğünü ilan etti.

DMG'de Sarı Zeybek'i görenler, Türkiye'yi Keşfedin sloganının çekimine kapılanlar, bizi daha iyi, daha yakından tanıyacaklardır.

Bizim sadece Kanuni döneminin kültürel varlıklarıyla değil, bugünle modern tarihimizle Atatürk'le de nasıl övündüğümüzü göreceklerdir.

***

ARTIK Türkiye uluslararası fuarlarda görünmeli ve modern Türkiye tanıtılmalı.

Yazarlarımıza, yayıncılarımıza,kurumlarımıza çok iş düşüyor.

Dünyada tanınımazsak, Türkiye'de küçülürüz.

Yazarın Tüm Yazıları