Fransız kanunu yok hükmündedir

FRANSA Senatosu’nda da kabul edilen kanuna göre; “Ermenilere soykırım yapılmamıştır, tarihi şartlar içinde istenmeyen olaylar cereyan etmiştir, 1948 tarihli, Birleşmiş Milletler ‘Soykırımın önlenmesi ve cezalandırılmasına dair sözleşme’ madde 2’de tarif edilen soykırım suçunun unsurlarını taşımamaktadır. Ermeniler bizim insanlarımızdır” demek suç sayılacaktır.

Haberin Devamı

Bu beyan sadece bir kanaati ifade etmektedir ve hiçbir şekilde, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin 20 (97) sayılı kararında öngörülen ölçütte bir nefret söylemi ihtiva etmez. Dolayısı ile İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi (m. 19) ile Avrupa İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklere Dair Sözleşme (madde 10) hükümleri karşısında suç teşkil etmez.

Sonuç olarak söz konusu kanun, temel insan hakları belgelerinin ifade özgürlüğü hakkındaki düzenlemelerine kesin bir aykırılık taşımakta olup ‘yok’ hükmündedir.

GÜNÜN SÖZÜ

“Masumu ezen yargıç, kendini mahkûm eder.”
(Romalı düşünür Publilius Syrus)

Moliere komedisi

‘Galileo’nun yargılanması sırasında engizisyon mahkemelerinin onu nasıl Hıristiyan söylemlerini istismar ettiği için yargıladığı gibi, bugün de Fransız Senatosu ilerde her gün utanacağı bir tuzağa düşürülmüştür. Böylece her zaman savundukları ilkelere hem ters düşmüşler, hem de ortaçağ zihniyetine dönmüşlerdir.
Bu olaydan alınacak aslında daha önemli bir ders vardır. O da, ülkemizde de halen düşünce özgürlüğü ‘istismar duvarlarına’ çarparak kısıtlanmamakta mıdır? Bu yüzden yalnızca düşüncelerinden veya düşüncelerini ifade ettikleri için tutuklanan ve yargısız olarak infaz edilen yüzlerce insan yok mudur?
Sanırım, bu gelişme hem ülkemizde, hem de Avrupa’da çok  güzel dersler çıkarılacak ve akıllı yazarlarımızca bol bol işlenebilecek 5 perdelik bir Moliere komedisi gibidir..
Kıssadan hisse: İğneyi başkasına, çuvaldızı kendimize batıralım!
Kudret TAN

Haberin Devamı

SGK’nın ‘sistem hatası’ kuyruğa sokmak mıdır

DURUMU kısaca özetlemekte fayda var. Maalesef Emekli Sandığı’na mensup emekliler şu sıralar da ‘sistem hatasından’ muzdaripler. ‘Sağlık güvenceleri’ olmasına rağmen sistem maalesef onları ‘dışarı’ atıyor ve eczaneye ve herhangi bir sağlık kurumuna gittiklerinde kısaca büyük bir ‘şokla’ karşılaşıyorlar.

Tabii durumu düzeltmenin yolu var, gidiyorsunuz ve yaklaşık 1 ya da 1,5 saat ‘ayakta dikilerek’ durumu ‘10 saniyede’ çözebiliyorsunuz. Peki bu sistem hatasını neden vatandaşına ödetiyor SGK? Belli olmuyor mu kimin ne olduğu sistemlerinde?.. Yok ama, illa ki oraya gidip, kuyruğa girilecek ve birkaç saat bekleyip 10 saniyede iki tuşa basarak durum düzeltilecek!

Bu durumun çok acil düzeltilmesi gerekiyor. Yoksa olan kuyrukta bekleyen yurdum insanına oluyor!.
H. Murat KADIOĞLU

Haberin Devamı

Türkiye’de biz kazıklanıyoruz

BELÇİKA’dan Yavuz Bayram, Türkiye’ye biraz kızgın: “Ben Belçika’da doğup büyüdüm, evliyim ve iki çocuğum var. Gece-gündüz evimi geçindirmek için çalışıyorum. Türkiye’de 1-2 sene içinde ev sahibi olunurken, biz burada 25 sene kredi ödüyoruz, Türkiye’de güne gün yaşanıyor iken, biz burada bir sene boyunca yiyip içmiyoruz; Türkiye’ye gidip ailemizi görebilmek için... Burada yabancıyız; Türkiye’de de yabancıyız. Belçika bedelsiz bizi vatandaşı yaptı ama Türkiye vatandaşlığımızı bize 10.000 Euro’ya satıyor!

Türkiye’den yardım hiç istemiyoruz, yardım etmeye her zaman hazırız ama bu kez istemek zorundayız.

Türkiye’dekiler için zengin gözüksek de, Türkiye’deki zengin çocukları ile yarışamayız.

Askerlik bedelini ödeyebilmek için yardım istiyoruz.
Yavuz BAYRAM

Haberin Devamı

Her dönemin adamı CHP’den uzaklaşsın

- İSTANBUL’da süren mahalle delege seçimlerinde bir parti üyesi şu ana kadar alınan sonuçlara göre şöyle bir değerlendirme yaptı: “Biz Kemal Kılıçdaroğlu’nun politikalarını başından beri destekliyoruz. Biz CHP’liyiz; partimiz daha sol ve sosyal demokrat çizgide politika yapmadığı için mahalleden başlayarak yukarıya doğru katkı sunmak istiyoruz. Dikkat edilirse dün Önder Sav’ı destekleyenler, şimdi güç Kılıçdaroğlu’nda olduğu için onun yanında gözüküyorlar. Aslında bunların ideolojik omurgaları yoktur; bunlar her dönemin adamlarıdır.”

Bu delege seçimlerinde bir şeyin fark edildiği; tüzük kurultayı için imza toplayanların seçilme şanslarının pek olmadığı belirtiliyor.

- BEYLİKDÜZÜ CHP eski ilçe saymanı Turgay Eminoğlu, “Barış Mahallesi’ndeki delege listesini biz ‘sosyal demokrat güçbirliği’ olarak çıkardık. Denildiği gibi İl Disiplin Kurulu Başkanı Osman Gürcan Çelikkol, mahalleden delege seçilememiştir, ancak doğal il delegesidir. Ali Fatinoğlu, ilçe başkanı Ekrem İmamoğlu’nun listesinden delege olarak seçilmiştir.”

- CHP Kadıköy İlçe Başkanı Necati Ekşi, dünkü delege seçimleri ile ilgili yazımızda adlarının geçmesi üzerine şu açıklamayı yaptı: ”CHP Kadıköy İlçesinde parti üye çizelgeleri bir hafta süreyle tutanakla askıya çıkarılmıştır. 8 yıldır örgüt partiliye kapatılmış, mahalle delege seçimleri parti üyelerinin haberi olmadan yapılmıştır. Mahalle delege seçimleri önceden duyurulan 24, 25, 26, 27 Ocak tarihlerinde askılarda belirlenen yer ve saatlerde yapılacaktır.”

Yazarın Tüm Yazıları