First leydilerin altın çağı

Almanlar yeni, genç, güzel ve stil sahibi first leydilerine çok sevindi. Hatta Die Zeit gazetesi işi “Askerlerin dolaplarına resmini asmak isteyeceği bir first leydimiz var” demeye kadar vardırdı

36 yaşındaki Bettina Wulff’un çarpıcı bakışları, pırıltılı bir stili ve sağ omzunda kocaman dövmesi var. Belki Almanlar’ın kendisi bile, dünya klasmanında bir first leydiye ihtiyaç duyduklarının farkında değildi, yeni cumhurbaşkanı Christian Wulff seçilene kadar. Şimdi o da Michelle Obama, Carla Bruni, Samantha Cameron’ın yanında, stil ikonu first leydiler arasına katıldı. O, Cermen topraklarının yeni Sisi’si. Üstelik moda ikonu olmak dışında ortak bir yanları daha var; dövmeleri. Avusturya İmparatoriçesi Elisabeth’in de omzunda çapa şeklinde bir dövme olduğu, ancak kocasının bunu hiçbir zaman açıklamadığı söyleniyor. Bu arada İngiltere Başbakanı David Cameron’ın eşi Samantha’nın da topuğunda yunus şeklinde bir dövme olduğunu hatırlatalım.
First lady’nin nasıl göründüğü neden bu kadar önemli? Kocasını ülkeyi yönetsin diye seçtiğimiz kadının ne giydiğine, nasıl giydiğine neden bu kadar takılıyoruz?
Çünkü onların görüntüsü bizim aynamız. Çünkü onların tüm bir toplumu etkileme gücü var. Saydığımız kadınların hepsi, ülkelerinde modern kadının sembolü kabul ediliyor. Moda anlayışları, trend belirleyici stilleri nedeniyle yere göğe sığdırılamıyor, yeni nesli temsil ediyorlar. Güzel, modadan anlayan, sosyal konulara da duyarlı ve iyi eğitimli... Eskiden olsa skandal kabul edilecek şeyler, artı puan sayılıyor. Hareketli bir geçmişi olan Carla Bruni, kocasından ayrı tatile çıkıp albüm yapıyor, ‘Sam Cam’in ancak açık bir ayakkabı giydiğinde görünen dövmesi seksi bulunuyor, Wulff’un kolundaki dövme nedeniyle hiç de kıyamet kopmuyor. Üstelik ülkesinin en önemli gazetelerinden biri, cumhurbaşkanının eşinin, resmi asker dolabına yapıştırılacak kadar güzel olduğunu ilan ediyor.
First leydiler altın çağını yaşıyor.

Siz şimdi testi çözün haftaya devam edelim

Yeter ki İste, Kendine İnanmak, Her Şey Mümkün, Benim Hatam Değil, Hayallerinizdeki Hayatı Yaşayın, Altın Başarıyı Yakalayın, Kazanmak İstiyorsanız, Her Zaman İstediğiniz Hayatı Elde Edin, Kompleksiz Yaşam, İstediğinizi Elde Etmenin Büyüsü...
Bunların hepsi kişisel gelişim kitapları. Online kitabevlerinden birinde arama yaptım, tam 1722 sonuç çıktı. Şu kitapları okumaya bir zaman ayırabilsek, hepimiz mükemmel olacağız.
Seçtiğim başlıklar tesadüfi değil. Hepsi her şeye muktedir olduğunuza inandırmak üzere tasarlanmış. Kendinizi yeniden programlamayı becerebilirseniz, elde edemeyeceğiniz başarı yok, aslında potansiyel mükemmelsiniz. Nietzsche’nin ‘Übermensch’ hayalleri gerçek olmak üzere.
Ben Nesli kitabının yazarı Jean Twenge, Keith Campbell ile birlikte yeni bir kitap yazdı. Asrın Vebası: Narsizm İlleti. Kitap aslında geçen yıl çıktı ama Türkçe’ye çevrilmesi yeni. Özellikle bugün üniversite çağında olan gençler arasında narsizmin salgın gibi yayıldığı, ABD’de her dört gençten birinin narsistik belirtiler gösterdiğini iddia ediyorlar. Türkçesi; kendimize aşık olduk!
Salgının nedeni olarak gösterilen pek çok şey var. Web 0.2 ile kişisel gelişim kitapları da bunlardan ikisi.
Elbette bahsedilen salgın ABD’de. Bizde, özellikle de büyük şehirlerin dışında, bireysellik hala serpilmekte olan bir kavram. Ucunun narsizme varmasına daha çok var. Fakat gayri bilimsel gözlemlerim, virüsün Edirne’den girip yolda oyalanmadan doğrudan İstanbul’a vardığını söylüyor bana.
O yüzden kitaptaki testi buraya aldım. Soruları cevaplayıp, kendi durumunuzu tespit edebilirsiniz. Hatta keşke sonuçları bana mail atsanız. Böylece başka bir gayri bilimsel veri elde eder, memlekette narsizmin boyutlarına dair gayri bilimsel sonuçlar tespit ederiz.

NARSİSTİK KİŞİLİK ENVANTERİ
(Dürüstçe cevaplamaya çalışın)

Aşağıdaki cümlelerden size en çok uyanı seçin. Her cümle çifti için yalnızca bir yanıtı işaretleyin.

1. A) Dünyayı yönetme düşüncesi beni çok korkutuyor.
B) Dünyayı ben yönetsem, dünya çok daha iyi bir yer olurdu.
2. A) Kalabalığa karışmayı tercih ederim.
B) İlgi odağı olmayı tercih ederim.
3. A) Hayatımı istediğim şekilde yaşayabilirim.
B) İnsanlar hayatlarını her zaman istedikleri gibi yaşamazlar.
4. A) Özellikle vücudumla gösteriş yapmaktan hoşlanmam.
B) Vücudumla gösteriş yapmak hoşuma gider.
5. A) Tüm hak ettiklerimi elde edinceye kadar asla tatmin olmayacağım.
B) Hak ettiklerim gerçekleştikçe mutlu olacağım.
6. A) Çoğu insandan daha iyi ya da daha kötü değilim.
B) Özel bir insan olduğumu düşünüyorum.
7. A) İnsanları yönlendirmek bana kolay geliyor.
B) İnsanları yönlendirdiğimin farkına varmak hoşuma gitmiyor.
8. A) Gösteriş yapmamaya çalışırım.
B) Fırsat yakalarsam genellikle gösteriş yaparım.
9. A) Ben de başkaları gibiyim.
B) Ben sıra dışı biriyim.
10. A) Başkaları üzerinde hüküm sahibi olmaktan hoşlanıyorum.
B) Emirlere uymaya itirazım olmaz.

PUANLAMA: 3, 5, 7 ve 10. sorularda A şıkkını seçtiyseniz 1 puan. Geriye kalan sorularda B şıkkını seçtiyseniz 1 puan.
0-3 PUAN: Narsizm puanınız düşük.
4-5 PUAN: ABD’de ortalama bir üniversite öğrencisiyle aynı puanı aldınız. Ama 40 yaşından büyükseniz, ortalamanın üzerinde bir puan sayılıyor.
6-7 PUAN: Narsizmde ortalamanın üzerindesiniz.
8-10 PUAN: Ortalamanın önemli ölçüde üzerindesiniz.
Yazarın Tüm Yazıları