"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Filtre kahve yapmak

Türk kahvesinden sonra, en sevdiğim hazır kahve, filtre kahve. Filtre kahveye adını veren onun yapılış şekli.

Metal ya da kağıt filtre üzerinden akıtılan sıcak suyun filtre üzerindeki kahvenin tadını altta bulunan bölüme taşımasıyla oluşuyor filtre kahve. Filtrenin metal olması hem aromanın hem de tadın alta geçmesi bakımından daha uygun. Kahvenin tadının nasıl olacağında filtreye koyulan kahve ile üzerinden dökülen suyun oranı da çok etkili. En ideal oran ise 1’e 5. yani ortalama koyuluktaki bir kahve için 30 ml. kahveye 150 ml. su koyuluyor. Ayrıca kahvenin biriktiği yerde 20 dakikadan fazla beklememesi de önemli. Madem ki hazır kahve içiyoruz, yeni tatlar denemekte fayda var.

Kahvenizi daha uzun süre taze olarak saklamak için kahve kavanozunun dibine iki adet kesme şeker koyun.

Makarna salkım söğüt

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

1 paket burgu makarna

1 adet orta boy kabak

1 adet orta boy havuç

1 adet taze yeşil soğan

2 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz

1 çay kaşığı tuz, karabiber

4 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri

4 yemek kaşığı zeytinyağı

Önce, makarnayı kaynayan tuzlu suda 10-12 dakika haşlayıp süzün. Tekrar tencereye aktarıp birbirine yapışmasın diye üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirerek karıştırın. Öte yandan, zeytinyağını teflon tavaya aktarıp incecik doğradığınız yeşil soğanı 3-4 dakika kavurun. Üzerine ince uzun doğranmış kabak ve havuç dilimlerini ilave edip, karıştırarak 7-8 dakika kısık ateşte soteleyin. Tuzu ve karabiberi de serpiştirin. Sotelenmiş sebzeleri makarnayla karıştırın. Ocağın altını kısığa ayarlayıp makarnayı birkaç kez daha karıştırın.

İncecik kıyılmış maydanoz ve rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirip sıcak sıcak servise sunun.

Ev usulü çıtır gofret

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Malzeme listesi

125 gr bitter çikolata

1 kahve fincanı süt

22 adet sade gofret

Üzeri için

Yarım su bardağı süt

2 yemek kaşığı bal

2 yemek kaşığı kakaolu fındık ezmesi

1 çay kaşığı bitkisel margarin

Dikdörtgen şeklindeki cam tepsiye sıvıyağ sürüp alüminyum folyo kağıt yayın. Çikolata parçaları ve sütü bir kaba aktarıp çikolatayı kısık ateşte erittikten sonra, yarısını folyonun üzerine yayın. Sonra da, üzerine gofretlerin yarısını yerleştirip buzdolabında 10 dakika kadar bekletin. Öte yandan, süt, bal, fındık ezmesi ve margarini bir kaba aktarıp kısık ateşte karıştırarak 2-3 dakika pişirin. Karışım ılıdıktan sonra gofretlerin üzerine düzgün bir şekilde yayın. Gofretin kalanını da karışımın üzerini kapatacak şekilde sıralayıp çikolatalı karışımı üzerlerinde gezdirin. Son olarak, buzdolabında bir saat kadar bekletip çıkardıktan sonra dilimleyerek servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI