Faturayı ödemeyen sahil evlerinin elektriği kesiliyor

MERKEZİ Tekirdağ’da bulunan Trakya Elektrik Dağıtım AŞ (TREDAŞ) Genel Müdürü Ahmet Erdoğan’a, bir okuyucumuzun aktardığı soruyu soruyoruz:

‘İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, TREDAŞ’ın Yönetim Kurulu üyeniz mi?

‘Evet’ diyor:

‘Beş kişiyiz, uyumlu çalışıyoruz. Sayın Cerrah en hassas davranan üyemizdir, her toplantıya katılır. Ayrıca Hidrojen Enerji Kurulu Başkan Yardımcısı da, Ziraat Bankası inşaat dairesinde görevli bir arkadaşımız da yönetim kurulu üyesidir.’

Erdoğan, kaçak elektrik konusunda Trakya’da yazlıkları bulunan İstanbullulara da sesleniyor:

Silivri’den İpsala’nın ucuna kadar yedi işletme müdürlüğümüz 20 bin km2’lik bir alanda hizmet veriyor. Bu alandaki 700 köy, 59 belde, 23 ilçe ve 3 ilde; 700 bin abonemiz bulunmaktadır. (Yazları nüfus 2-2.5 milyonu buluyor.) İki yıl önce kaçak % 20 idi, geçen yıl 11.8’e; bu yıl ise 10.5’e düşürdük. Türkiye’de kaçağın en düşük olduğu bölge, Konya Meram’dan sonra Trakya’dır.

Genellikle sanayilerde daha çok elektrik alacağı olur; ilginçtir bizde ise meskenlerde oluyor. Bunun nedeni Silivri’den Enez’e kadar uzanan sahillerdeki konutlardandır. Eskiden yılda bir olan fatura bildirimini ikiye çıkardık. Şu anda toplam alacağımız 48 trilyon, faizleriyle 63 trilyon... Yazlıklarda elektrik hattını kesme ve açma işini ihale ettik. Faturasını bir hafta içinde ödemeyen abone hakkında önce kesme işlemi, sonra da icra işlemi yapıyoruz. Parasını yatıranın elektriğini yeniden bağlıyoruz.

Öneri

-
Aboneler, www.tedas.info sitesinden tesisat numaralarını girerek borçlarını öğrenebilir; ayrıca TREDAŞ’tan 0282-258 26 00 bilgi alabilirler; varsa şikáyetlerini 0282-258 26 91’e bildirebilirler.

UYARI

TÜKETİCİLER Derneği Başkanı Engin Başaran uyarıyor:

Bankamatiklerde sıkışmış kartları, kimseden yardım kabul etmeden hemen orada iptal ettirin. Ekstreleri iyi okumadan imzalamayın. Ekstreleri atmayın, gelen hesap ekstrelerini dikkatlice gözden geçirin; iki kez ödemelerde dikkatli olun. AB ülkelerinde olduğu gibi kafe, bar, restoranlarda el kadar küçük post makinelerinin masaya gelmesini sağlayın.

‘Külkedisi’ üzerine Şener’den öğütler

KARE Yayınları Yayın Yönetmeni, araştırmacı yazar antropolog Cemal Şener, okurumuz Ayşegül Parla’nın ‘Külkedisi kábusu’ yazısı ile yanlış değerlendirme yaptığını belirterek ‘Külkedisi masalı dünya çapında bir masal yazarı Grim Kardeşler’in eseridir. Çocuk eğitimcileri Grim hakkında okuyucu gibi düşünmemektedirler’ dedi.

1785-1863 yıllarında Almanya’da yaşayan kardeşlerin yapıtının, 70 dile çevrildiğini ve günümüzde de ilk bilimsel halk masalları derlemesi sayıldığını belirten Şener şöyle diyor:

‘Masallarda olağandışı öykülerin olması, masalımsı anlatımdan kaynaklanır. Masalda şiddet özendirilmemektedir. Şiddet olumsuzlanmaktadır. Kötü örnek olarak anlatılmaktadır. Masalda çocuğa yalancılık, şiddet, sahtekárlık özendirilmemekte, eleştirilmektedir. Çocuğu yanlış yönlendiren anne, kötü örnek olarak gösterilmektedir. Bu yapılanları yazar eleştirmektedir. Kötü örnek olarak göstermektedir.’

Hayatın ve tarihin her alanında iyi ve kötü var. Hayatın her alanında şiddet var. TV çocuk dizisi Tom ve Jerry’de, Ninja Kaplumbağları’nda ve Harry Poter’da şiddet yok mu?

Çocuklara Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesi, Kurtuluş Savaşımız, dünya savaşları, atom bombasının ve çeşitli silahların kötü etkileri nasıl anlatılır? Burada dikkat edilmesi gereken, çocuğun psikolojisini bozmadan anlatmaktır.’

Kubilay haberini TRT nasıl verdi

ŞENER Demiröz yönetimindeki TRT’de haberler de değişti. Bu değişiklik olumlu anlamda olmuyor maalesef. Haberlerin hükümetin sesi haline gelmesinin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti’nin bazı değerlerine yaklaşımda da farklılıklar ortaya çıkmaya başladı.

Örnek, devrim şehidi Kubilay’ın anma töreni haberi.

Geçmiş yıllarda Kubilay’ın anma törenine ilişkin haberlerde olayı ayrıntılarıyla anlatan bir metin yazılırdı. Bu bazen anma töreni haberinin arkasından ayrı bir bant olarak yayınlanır, bazen de anma töreni haberinin içinde verilirdi.

Kubilay’ı anma töreni haberi TRT’nin internet sayfasındaki haber bölümünde hiç verilmezken sadece Mustafa Sarıgül nedeniyle yaşanan olay verildi.

Yakında Atatürk’e ilişkin haberler de bir iki cümleyle geçiştirilirse hiç şaşmayın!

Bir TRT çalışanı

Sarıkamış

SARIKAMIŞ’
ta, 90 bin vatan evladı, düşmana kurşun sıkamadan öldü.

90. yılında bu şehitler anılıyor.

Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Bingür Sönmez, 170 kişilik bir grupla Erzurum’a gidiyor. Yarın sabah Sarıkamış Şehitliği ziyaret edilecek. Anma törenlerinde çeşitli etkinlikler yer alıyor. Prof. Sönmez, ‘Gelin Sarıkamış şehitliğinde buluşalım. Gelin 90 bin şehidin ruhunu şad edelim’ diyor. (Bilgi; 0532-411 57 82/0535-742 46 47)

Taşıt vergileri

EMEKLİYİM, 2000, Peugeot 1.9 dizel hususi otomobilim var. Taşıt vergisi 270’den 950 milyona çıktı. Emekli bir emekli vatandaşın 13 milyarlık arabaya binme hakkı yok mu? Lüks mü oluyor?

Benimkinin 5 misli değerinde hatta aynı markaya sahip olanların ruhsatlarında ‘ticari’ yazıyor diye benden daha az vergi ödüyor. Bu adaletsizlik değil midir?

Şükrü AYDOĞAN-İSTANBUL

Biliyor musunuz

Tekel’
in sigara bölümünün özelleştirilme ihalesi için son teklif verme süresinin 18 Şubat’ta sona ereceğini, bugüne kadar üç firmanın (JTI, BAT ve SÜPAŞ) şartname aldıklarını...

MESAJ PANOSU

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan,
AB yetkililerinin, körün değneğini öğrendiği gibi soluğu Diyarbakır’da almalarının altında tezgáh var’ dedi. Günaydın!

Nurettin KAPTAN

GALERİ B’
nin Türkiye’nin önde gelen fotografçılarını buluşturduğu ‘Fotografla Yaşayanlar’ isimli sergisi, yarından itibaren Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsündeki sanat galerisinde gezilebilir.

(0212-236 54 90)
Yazarın Tüm Yazıları